www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Szikora Ádám: Eredet – könyvbemutató a könyvtárban
 
 

Szikora Ádám: Eredet – könyvbemutató a könyvtárban

Nyomtat
thumb szikora adam2018 12

A Helyi alkotók és Tehetségeink sorozat következő találkozóján egy kiskunmajsai születésű, fiatal költő mutatkozott be – Szikora Ádám – akinek második kötete jelent meg a Líra könyvkiadó gondozásában.

 Így vall magáról:

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskolából 1999-ben ballagtam, a Dózsa György Gimnáziumban folytattam tanulmányaimat.

2001-ben Kecskemétre költöztünk, így már a Piarista Gimnáziumban érettségiztem.

2010-ben diplomáztam a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán, „tanulásban akadályozottak pedagógiája” szakon, 2018-ban pedig az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karán „autizmus spektrumzavarok pedagógiája” szakirányon.

Diploma után egy évig dolgoztam Kiskunmajsán az Arany János Általános Iskolában fejlesztő pedagógusként.

Majd 6,5 évig dolgoztam a kecskeméti Autizmus Centrum gyógypedagógusaként.

Jelenleg a Lakiteleki Auti Alapítvány gyógypedagógusaként dolgozom.

A Holnap Magazin főszerkesztőjének könyvajánlója az első kötetemhez:

„Szikora Ádám nevét bizonyára sokan nem ismerik még, de érdemes megjegyezni. Egyedi, kifejező, erőteljes verseiben a kortárs irodalom jellegzetességei mellett a klasszikus verselemek is megtalálhatóak. A költő stílusa közel áll a ma olvasójához, a versek hangulata jól érzékelteti a 21. századi ember félelmeit, érzéseit, gondolatait.
A komornak tűnő cím: „Halál & Szerelem” bemutatja az örök emberi ellentéteket, a lelki vívódást, boldogság utáni vágyat, amellett az elmúlás légköre is átérződik a sorokban, szembenézés a véges élettel. A kötet soraiból kiérződik a vágy arra, hogy földi életünket szeretetben, megbecsülésben éljük le, célokat tűzve ki magunk elé. 
Olvasva a költő verseit mi magunk is átértékeljük saját életünket és szembesülünk azzal, hogy sokszor észre sem vesszük mi a fontos igazán az életünkben. A könyv olvasása után kapunk egy új esélyt arra, hogy átértékeljük tetteinket és új fejezetet nyitva más szemmel folytassuk megélt éveinket.” – Bakos József – szerkesztő.

A könyvbemutatóval egybekötött közönségtalálkozón sokan érdeklődtek Ádám élete, sorsa és alkotói munkája iránt. A köteteire méltán büszke lehet a szerény költő, kitől megtudhattuk, melyik verse hogyan keletkezett, milyen érzelmekből fakadnak. A gyermekkor – és fiatalság gyökerei Kiskunmajsán kapott értékei, a pedagógusok a barátok a család összetartó ereje és a már társra talált szerző - biztos pontok az életében. Mindenek fölé helyezi kicsiny gyermekkorában elvesztett Édesapja emlékét, annak a szeretetnek a hiányát, amely minden versében visszaköszön. A melankolikus verseket táplálja a szeretet és nyitottság. Ahogyan Ádám a munkájában naponta megnyilvánulhat. A gyerekekkel való munka számára hivatás – és az apró csodák napi átélése inspirálja az élet minden területén. A tehetséges szerény fiatalember a 2x120 megírt versét kötetté rendezve sem dőlt hátra. Az országos ismertség sem tette hivalkodóvá.

Az emberi értékek maradjanak meg az életemben – ez a legfontosabb a bakancslistámon! – milyen igaza van.

Befejezésül a helyi barátok, egykori pedagógusok faggatták Ádámot és kívántak sok sikert. Egyben köszönetüket fejezték ki, hogy a helyi kulturális életben odafigyelnek a tehetségek felfedezésére, kutatására.

Zárásként Vadkerti Rita Igazgatóasszony elmondta, hogy nagyon is fontos célja a kulturális intézményeknek a fiatal tehetségek felfedezése, gondozása és bemutatása.

Egyben felhívta a vendégek figyelmét,- segítsenek a környezetünkből elszármazott, de Kiskunmajsán élt valamiben tehetséges vagy valamit elért különleges személyeket, embereket korhatártalanul is felfedezni, hogy – Bemutathassuk példaképként – és elismerjük, ahová érkeztek.

A közönségtalálkozót elismerő taps és sok-sok dedikálásra váró ismerősök sora, halk baráti beszélgetések, mosolyok – nyitottak szíveket – és zárták a találkozót. Köszönjük a hidegben is a lélekmelengető találkozást!

EREDET, HALÁL és SZERELEM – című kötetek a könyvtár polcairól is kölcsönözhetőek hamarosan.

thumb szikora adam2018 1 thumb szikora adam2018 2 thumb szikora adam2018 3

thumb szikora adam2018 4 thumb szikora adam2018 5 thumb szikora adam2018 6

thumb szikora adam2018 7 thumb szikora adam2018 8 thumb szikora adam2018 9

thumb szikora adam2018 10 thumb szikora adam2018 11 thumb szikora adam2018 12

 
 
 
 
left direction
right direction
Szikora Ádám költő 2018-ban
Szabados Ágnes műsorvezető, riporter 2018-ban
Lackfi János író, költő, műfordító 2017-ben
Szily Nóra újságíró, pszichológus 2017-ben
V. Kulcsár Ildikó író, újságíró  2017-ben
Grecsó Krisztián író, költő 2017-ben
Sándor Anikó író, újságíró 2017-ben
Fábián Janka írónő 2017-ben
Nóvé Béla történész, esszéíró, dokumentumfilm-készítő 2016-ban
Endrei Judit bemondó, szerkesztő-műsorvezető 2016-ban
Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár 2016-ban
Paál Zsolt író, pedagógus 2016-ban