www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Események, rendezvények 2015
 
 

Események, rendezvények 2015

Karácsonyi mesék és játszóház

Nyomtat
thumb jatszohaz9

KARÁCSONYI MESÉK ÉS JÁTSZÓHÁZ A KÖNYVTÁRBAN címmel tartottunk a szünidőben mesés, játékos, kézműveskedős foglalkozást gyerekekkel, szülőkkel.

Bővebben

Karácsony a Babakuckóban

Nyomtat
thumb 13

Könyvtárunkba is megérkezett a Mikulás! Ennek örömére tartottunk Karácsonyi ünnepséget a BABAKUCKÓBAN. A jótékony eseményen a Mikulás bácsi puttonyába volt elrejtve a rengeteg felajánlás, amit a kis-és nagycsaládos gyermekek, babák, szülők, nagyszülők örömmel kaptak kézhez egy-egy dalocskáért, versikéért, mondókáért cserébe. 

Bővebben

Téli mesék és néphagyományok

Nyomtat
 thumb telifoglalkedit20151210.2

Téli mesék és néphagyományok… címmel folytatódik december hónapban a könyvtár által meghirdetett programsorozat. A gyermekirodalom segítségével, versekkel, mondókákkal, mesékkel, dalokkal megidéztük Szent Miklós ünnepét, azaz Mikulás napját 2015. december 10-én. 

Bővebben

Mese, mese, mátka

Nyomtat
 thumb alsosok7  

Mese, mese, mátka – sorozatunk foglalkozásán a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda kisiskolásai vettek részt.

Bővebben

Őszi mesék és néphagyományok

Nyomtat
thumb ovisok8    „Őszi mesék néphagyományok” címmel folytatódik az óvodás csoportok és a  kisiskolás osztályok számára meghirdetett programsorozatunk. 
Bővebben

Könyvtári óra

Nyomtat
thumb felsosok6 

A Kiskunmajsai Arany János Általános Iskola 6. évfolyamának osztályai könyvtárhasználati órán vettek részt Nagy Ágnes könyvtáros tanár kíséretével a kiskunmajsai Városi Könyvtárban.

 
Bővebben

Polcra kerültek a Márai-program könyvei

Nyomtat
thumb mrai2015.1

A kiskunmajsai Városi Könyvtár új könyveket és hangoskönyveket szerzett be a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megszületett  Márai-program keretében.

 

Bővebben

Három éves a Babakuckó, a könyvtár családbarát klubja

Nyomtat
thumb 16

A születésnap alkalmából meglepetés vendégekkel leptük meg ajándékként a babákat és a kis családokat, barátokat. A RINGATÓ –VEDD ÖLBE-RINGASD EL-ÉNEKELJ- zenével, dallamokkal, játékokkal Vadai Henrietta és Vladár Sándor tolmácsolásában fantasztikus hangulatot varázsolt. 

 

Bővebben

Könyvtárunk vendége volt Kuklis Katalin, a majsai kötődésű festőművész

Nyomtat
thumb kukliskatalin2  Látogatása során bekapcsolódott a könyvtárban zajló „Őszi mesék és néphagyományok„ című, gyermekeknek zajló foglalkozásba is. Kedves lénye, magával ragadó stílusa a gyermekeket azonnal megérintette. 
Bővebben

Őszi mesék és néphagyományok

Nyomtat
 thumb ovodasok2015nov8  „Őszi mesék és néphagyományok” – címmel indítottunk programsorozatot óvodások, kisiskolások számára. Első csoportunk a NAPSUGÁR ÓVODA Pillangó csoportja volt Zsuzsika, Niki és Edina óvó nénik közreműködésével. Egy kis könyvtárismerkedés után a MESEBIRODALOM volt a törzshelyünk. A gyerekek a mesekönyvek és őszi mesék, versek, mondókák körjátékán át kaphattak ismereteket a gyermekirodalom őszi gyöngyszemeiből.
Bővebben

Újdonságok a könyvtárban

Nyomtat

Örömmel tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy a kiskunmajsai Városi Könyvtár állománya értékes újdonságokkal gyarapodott. Intézményünk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával  számos új könyvet szerzett be a programon keresztül.

Bővebben

„A kiskunmajsai élő emlékezet” - In memoriam Paizs Éva

Nyomtat
thumb 1

„Inkább elhasználódni, mint berozsdásodni...”

(Denis Diderot)

Ez az idézet keretezte - már „hazajáró” előadónk - Paskuj Iván fényképész mester vetített előadását, melyet az 1925-ben Kiskunmajsán született, júliusban 90 évesen elhunyt Paizs Éva rubindiplomás művésztanárnak, Kiskunmajsa Város Díszpolgárának szentelt.

Bővebben

Nagy Könyvtári Show! – 10. Országos Könyvtári Napok

Nyomtat
thumb 12 

2015. október 5-12.

10. alkalommal szólt október első hete országosan a könyvtárakról. A jubileumot a kiskunmajsai Városi Könyvtárban is igyekeztünk színvonalasan, eseménydúsan ünnepelni, minden napra jutott program az őszi színekbe öltöztetett könyvtárban, a napi témakörök köré rendezett könyvkiállítások díszleteiben. Nem szakítottuk meg a hagyományt, a hét minden napja más-más témakörre épült. 

 

Bővebben

„Kincskereső” és a kiskunmajsai emlékek

Nyomtat
thumb 2

Találkozás a 80 éves Simai Mihállyal 10. Országos Könyvtári Napok - Nagy Könyvtári

Show keretében

Bővebben

Járási Prózamondó Verseny

Nyomtat
thumb 6

Második alkalommal rendeztünk Járási Prózamondó Versenyt a kiskunmajsai Városi Könyvtárban - a 10. Országos Könyvtári Napok keretében. A rendezvény magas színvonalát a Kiskunmajsai Arany János Általános Iskola és EGYMI és a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda tehetséges diákjai és felkészítő pedagógusai, hozzátartozói garantálták.

Bővebben

A stressz és az egészség

Nyomtat
thumb 6

Dr. Tóth Tibor háziorvos, baleseti sebész, 2008-ban az Év Orvosa, 2015. október 6-án (kedden) tartotta meg előadását a kiskunmajsai Városi Könyvtárban. A stressz és az egészség címet viselő, rendkívül figyelemfelkeltő, több korosztályt vonzó program a 10. Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozaton belül valósult meg. 

 

Bővebben

A Magyar Népmese Napja, 2015

Nyomtat

thumb 7 

A kiskunmajsai Városi Könyvtár az idei esztendőben is csatlakozott az országos felhíváshoz. Járási székhely lévén Kömpöc község könyvtára meghívásának eleget téve idén is óvodás és iskolás csoportokkal együt köszöntöttük a Magyar  Népmese Napját. Megemlékeztünk Benedek Elekről és más nagy népmesegyűjtőkről, meséltünk és meséltek a gyerekek. A népmese elemeit, szimbólumait és mesehőseit felhasználva rögtönzött szerepjátékoztunk, magunk is költöttünk meséket, meseláncot fűztünk, saját készítésű bábokkal, fejdíszekkel elővarázsoltuk a királyi udvar mesés pillanatait… 

Bővebben

Közösségek a könyvtárban – könyvtári közösségek

Nyomtat
thumb 11

MKE szakmai nap

2015. szeptember 14-én a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Bács-Kiskun Megyei Szervezetének könyvtárosait látta vendégül a kiskunmajsai Városi Könyvtár. Reméljük, a lelkes készülődés (apró „ajándék-kiadvány”, ősziesen terített asztal, könyv- és könyvtári „relikviák” kiállítása) megteremtette a hangulatot a rendezvényhez, és a megye könyvtárosai kellemes élményekkel, hasznos tapasztalatokkal távoztak.

Bővebben

X. Nyári Olvasó- és Drámatábor a könyvtárban

Nyomtat
thumb 2

Közel ötven gyermek és négy közösségi szolgálatos munkára jelentkező középiskolás diák várta a jubileumi táborunkat. Reméljük, akik itt voltak, jól érezték magukat, akik pedig lemaradtak (sajnos nyolc főt már nem tudtunk fogadni), jövőre kárpótolhatják magukat nálunk. Nagyon jó hangulatban kezdtük a hetet. Sok visszatérő táboros mellett szép számmal jöttek kíváncsi új gyerekek is. 

Bővebben

Nyári Mese- és Bábtábor

Nyomtat
thumb 17  

Véget ért könyvtárunkban az évek óta sikerrel zajló táborunk. Évről évre nagy izgalommal készülünk, hogy jól érezzék magukat a gyermekek. Ezzel a kihívás is nagyobb, hiszen a nagy érdeklődésre való tekintettel többet és többet szeretnénk nyújtani. Élményben és minőségben egyaránt. Reméljük sikerült.

Bővebben

OLVASSUK EGYÜTT! - eredményhirdetés

Nyomtat
thumb 3zsirmik 

A 2014-es év végén elindítottunk egy játékot, melynek minden hónapban más-más költő, író volt a főszereplője. Az általános iskolásokat megszólító Olvassuk együtt! irodalmi totónk sok diákot mozgatott meg, nekik, illetve a helyi és járási iskoláknak szerettük volna megköszönni rendezvényünkkel a tanévben mutatott együttműködésüket, munkájukat. 

Bővebben

Gyereknap a könyvtár Babakuckójában

Nyomtat
thumb 8babak20150528

A Ciróka Bölcsőde jóvoltából néhány betérő aprósággal és szülővel nagyon jó hangulatú gyereknapot tartottunk a könyvtárban. Megtelt táblát is kitehettünk volna a kis babaház ajtajára, amelynek környezetét, vagyis a mesebirodalmat lufikkal és színes kartonból vágott virágokkal dekoráltuk.

Bővebben

Könyvtárismereti foglalkozások

Nyomtat
thumb 6   

A Napsugár Óvoda csoportjainak látogatásával folytatódott a Könyvtárismereti foglalkozássorozat könyvtárunkban. A könyvtárról, a könyvek és a könyvtárba járás hasznosságáról szólt játékos, információközlő programunk. 


Bővebben

Egészségnapok az Arany János Általános Iskolában

Nyomtat
thumb 15

Régóta folyik az iskolákban egészségnevelési program, amelynek keretében minden évben egészséghetet is tartanak. Minden nap más témakörben közelítik meg az egészséges életmód fontosságának tudatosítását. Második alkalommal hívták meg KÖNYVTÁRUNKAT, hogy a magunk eszközeivel  - szakkönyvekkel, előadással , tanácsadással -  színesítsük azt.

Bővebben

Zöld napok a könyvtárban

Nyomtat
thumb 12

Hogy mi az?- a gyerekek már tudják! Negyedik alkalommal tartja meg a kiskunmajsai Városi Könyvtár az úgynevezett ZÖLD –NAPOK-ÖKO- KÖNYVTÁRI napokat, ahol „PALÁNTÁZÓ PALÁNTÁK” - ügyes kezű gyerekek segítik udvarunkat szebbé varázsolni.

Bővebben

A születés csodája : egy szülésznő visszaemlékezései

Nyomtat

thumb 8

„ A halandóknak adott legédesebb szavak: anya, otthon, mennyország.”

William Goldsmith Brown

Bővebben

Járási versmondó verseny

Nyomtat

thumb 7  2015. április 16-án a kiskunmajsai Városi Könyvtárban a versekről, a költészetről szólt a délután. József Attila 110 éve, 1905. április 11-én született. Tiszteletére immár 51 éve ünnepeljük meg a magyar költészet napját

Bővebben

Tavaszköszöntő a könyvtárban

Nyomtat
thumb 8

A márciusi ünnepek és néphagyományok irodalmi ápolása után a „Tavaszköszöntő” programsorozattal folytatjuk óvodások, általános iskolások, középiskolások számára a könyvtári foglalkozásokat.

Bővebben

Internet Fiesta, 2015

Nyomtat
thumb 3 

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében 2015. március 19 – 26. között került sor az Internet Fiesta országos rendezvénysorozatára. Az Internet Fiesta idei fő témaköre: környezetünk és családunk az interneten.  

Bővebben

A megye legjobb mesemondói találkoztak Kecskeméten

Nyomtat

A kecskeméti Katona József Könyvtár 2015. február 14-én tartotta megyei mesemondó találkozóját.  A gyerekek ezúttal is Meseország királynője és királya, azaz Ramháb Mária könyvtárigazgató és Kriston Vízi József néprajzkutató, valamint a bölcsek-bölcse, Kriza Ildikó néprajzkutató előtt adtak számot a mesék értő tolmácsolásában való jártasságukról. A kiskunmajsai versenyzők eredményesen szerepeltek a megmérettetésen: Elek Tibor kincstárnoki, Kócsó Dzsamila udvarhölgyi címmel térhetett haza.

Bővebben

Kicsi Kapitányok a Babakuckó fedélzetén

Nyomtat
 thumb 6

Örömmel hívtuk és vártuk Picike Kedves Vendégeinket, a Babákat és Anyukáikat családbarát programsorozatunk 2015. február 26-i találkozóján.

  

Bővebben

Néphagyományaink az irodalom tükrében

Nyomtat
thumb 6 

Néphagyományokat ápoló ismeretterjesztő sorozatunk első fejezete lezárult. Nagy sikert arattak a tél végét búcsúztató és a kora tavaszt megidéző foglalkozásaink. A könyvek segítségével bemutathattuk, szemléltethettük a gyermekek számára vallási és népi hagyományaink nevesebb ünnepeit, szokásait. Képes albumokat, lexikonokat, néprajzi köteteket hívtunk segítségül, de nem maradtak ki a szólások, közmondások, találós kérdések sem. 

Bővebben

Könyvtári foglalkozások

Nyomtat
 thumb 1

 Könyvtárhasználati órán vettek részt a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola 5. a, 5. b és 7. b osztályos tanulói Bánné Csontos Ágnes pedagógus kíséretével. 

 

Bővebben

Mesemondók Kistérségi Találkozója 2015. január 29.

Nyomtat
 thumb 15

Január 29-én került megrendezésre a kiskunmajsai Városi Könyvtárban a Mesemondók Kistérségi Találkozója. A Rendezvényre Csólyospálos, Jászszentlászló, Kiskunmajsa és Kömpöc legjobb mesemondói jöttek el. A zsűri tagjai voltak: Parrag Szilvia, zsűrielnök, a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola magyar szakos tanárnője, Pertics Orsolya és Tóthné Felföldi Zsuzsanna könyvtárosok, a kiskunhalasi Martonosi Pál Városi Könyvtár munkatársai.


Bővebben

A Magyar Kultúra Napja

Nyomtat
thumb 4 

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.  Azóta a magyarság idehaza és szerte a világban megemlékezik január 22-én a magyar kulturális értékekről. A kiskunmajsai Városi Könyvtár értékes könyveiből készült kiállítással, valamint a kömpöci könyvtárban tett látogatással emlékezett meg a jeles eseményről. 

Bővebben
 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022