www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Események, rendezvények 2015 A születés csodája : egy szülésznő visszaemlékezései
 
 

A születés csodája : egy szülésznő visszaemlékezései

Nyomtat

thumb 8

„ A halandóknak adott legédesebb szavak: anya, otthon, mennyország.”

William Goldsmith Brown

Mi tovább fűztük ezeket a földi, emberi szívhez szóló szavakat könyvtárunk Anyák napi rendezvényén, 2015. május 14-én: … születés, újszülöttek, csoda, szülésznő, élethivatás.

A régi időkbe visszanyúló, de napjainkban is örök értékű beszélgetésben vendégünk Juhászné Erzsike nyugalmazott vezető szülésznő, beszélgetőtársa Dr. Török Lászlóné könyvtáros volt.

Meglepetésként Szekeres Kamilla (aki érdekes módon a rendezvény napján ünnepelte 10. születésnapját) gyönyörű népdalcsokrával köszöntötte vendégeinket, az édesanyákat.

Közönségünk körében köszönthettük Rávai Mónika alpolgármester asszonyt is, mint rendezvényeink  rendszeres látogatóját.

Találkozásunk és beszélgetésünk a születés csodája témában a következő pontokat érintette:

  • Városunk egykori Szülőotthonának (ahol a sok-sok évtized alatt 13 000 kisbaba látta meg a napvilágot) kalandos története. Az egykori kisbabák ma már felnőttek és minden korosztályt felölelnek, egészen a 20-as korosztálytól  az 50 éves korosztályig; sőt mindazon édesanyák, akik itt szültek, ma már 60, 70, 80 évesek. (Érdekes és egyben felelősségteljes adatként jegyezzük meg, hogy jelenleg  Kiskunmajsa város lakossága, külterületekkel együtt sem teszi ki ezt a lélekszámot.
  • Egy lelkiismeretes, minden édesanyával és kisbabával egyaránt végtelenül kedves szülésznő élethivatásának története, érzései, izgalmas állomásai, szakmai és lelki kihívásai: hogyan és milyen körülmények, érzések között születtek meg babák, hogyan lehet érzelmileg, mentálisan és fizikálisan is - mint szülésznő - hatékonyan segíteni a szülő édesanyát.
  • A születés csodájának érzelmi oldala. A család megszületésének pillanata, az első találkozás élménye: kisbaba találkozása édesanyjával, édesapjával, családjával - egy szülésznő szemszögéből.
  • A szülőotthon szakorvosainak, nagy tiszteletben álló egykori főorvosa, Dr. Török László szakmai tevékenységének bemutatása, személyiségrajzokkal, az együttműködő szakmai csapat bemutatása: mindennapi életük megismerése, hétköznapi ünnepek és együtt töltött, figyelmes ünneplések anekdotái a sok-sok precíz, felelősségteljes szakmai munka biztos érzelmi háttérbázisaként.

A beszélgetést  Seres Sándor festőművész, rajztanár alkotásának és az egykori szülőotthon dolgozóitól kapott relikviáknak az adományázása követte.

Az immár városunk történelmének egy szeletét megörökítő adományokat Vadkerti Rita megbízott igazgatónő vette át a Konecsni György Kulturális Központ, Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház nevében az egykor napfényes időket megélt Szülőotthonunkra való tisztelgésre és emlékezésére létrehozandó emlékhely reményében. Seres Tanár Úr festményét ifjabb dr. Török László fogszakorvos, főorvos ajánlotta fel szülei, az orvos házaspár értékes hagyatékából.

Köszönjük a szép élményt Juhászné Erzsikének, vendégeinknek a részvételt, a közös beszélgetést!

Köszönet illeti az Adományozókat, a rendezvény Szervezőit és Támogatóit!

thumb 1 thumb 2 thumb 6

thumb 7 thumb 8 thumb 12

thumb 13 thumb 14 thumb 15

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022