www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Események, rendezvények 2010
 
 

Események, rendezvények 2010

"Mert angyal suhant"

Nyomtat

Betlehem a könyvtárban

A Városi Könyvtár is belépett az adventi időszak ünnepi rendezvényei közé, új kezdeményezésével. Egész napos kiállításon a helyi kézművesek mutatták be munkájuk közül a karácsonyhoz köthető alkotásaikat.

 

 

Bővebben

Felhívás

Nyomtat

Lejárt pályázatunk miatt archivált hirdetés!

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy a Városi Könyvtár nem akkreditált, 30 óránál rövidebb idejű Informatika a könyvtárak életében címmel tanfolyamot indít.

Bővebben

Családi örömök pályázat

Nyomtat

A kecskeméti Katona József Könyvtár még októberben a Családi Olvasás Éve alkalmából " Családi Örömök " címmel rajz- és fotópályázatot hirdetett Bács-kiskun megyei családok számára. Családi közös élmények fényképes, rajzos megörökítésével lehetett jelentkezni, sőt fogalmazást is lehetett mellékelni egy-egy alkotáshoz.

Bővebben

A kiskunmajsai Városi Könyvtár megújult számítógépekkel várja olvasóit, látogatóit!

Nyomtat

Önkormányzatunk nyertes TIOP-1.2.3-08/1 konzorciumi pályázatának keretében valósult meg a könyvtár új számítógépes parkjának kiépítése. 15 új géppel gyarapodott az intézmény, ezek közül 10-et használhatnak olvasóink, látogatóink.

Bővebben

Mikulásváró

Nyomtat

thumb 6

Mikulásváró foglalkozást szerveztünk 2010. december 2-án.

 

 

Bővebben

Könyvtári foglalkozás

Nyomtat
 
 
thumb 1
Az Arany János Általános Iskola 2.b osztálya vett részt könyvtári foglalkozáson
2010. november 25-én. 
A Szépike című népmesét játszottuk el bábelőadásként.
 
Bővebben

Karafiáth Orsolya volt a vendégünk

Nyomtat

2010. november 11.

Ízelítő a Karafiáth-est hangulatából – Karafiáth Orsolya bejegyzése a könyvtár emlékkönyvébe:

„Nagyon szépen köszönöm ezt a kedves estét – a felkészülést, mindent →

de főleg a csupamacska díszletet, és azt a kiscicát, amit haza is vihetek.

Ez a kártya-emléklap remek ötlet – kár, hogy mikor én rendeztem annak idején esteket, se a kérdésgyűjtés, se ez nem jutott eszembe!”

Karafiáth Orsolya
Bővebben

Cseke Péter és Sára Bernadette volt a vendégünk

Nyomtat

thumb_1

2010. október 14.

„Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj fel reá, testben és lélekben.”

(Márai Sándor: Füves könyv)

 

Bővebben

Országos Családi Könyvtári Napok

Nyomtat

2010 október 4-10. között Országos Családi Könyvtári Napokat tartottunk az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

 

 

 

Bővebben

A Népmese Napja

Nyomtat

 

thumb_1

2010. szeptember 30.

Bővebben

Majsai kincsesláda

Nyomtat

thumb 12

2010. szeptember 23.

„Hiszem, hogy sok majsainak, volt majsainak és idelátogató vendégnek fog ez a kötet – amely első lépése talán egy újabb sorozatnak – örömöt és kellemes kikapcsolódást nyújtani. Érzelmekben gazdag lapozgatást kívánok mindenkinek! „

Bozóki Szilvia

Az Olvasó Sarok és a Helyi Alkotók Sorozat háziasszonya

 

Bővebben

Dr. Bagdy Emőke volt a vendégünk

Nyomtat

2010. szeptember 9.

„Velem sincs minden rendben, veled sincs minden rendben, és ez így van rendben.”

(Paul Watzlavick)

Bővebben

A Könyvmolyosok bábelőadása

Nyomtat

p1010146

 

2010. szeptember 4.

 

 

Bővebben

EU-sátor

Nyomtat

A XVIII. Főtéri sokadalom – Majsa Napok alkalmából ismét felállítottuk közös sátrunkat a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár Europe Direct – Európai Információs Pontjával a Kulturális Központ előtti téren. Vetélkedőnk „2011 - Magyarország az EU soros elnöke” címmel zajlott nagy érdeklődés közepette.

 

Bővebben

Képes beszámoló a Nyári Olvasó Tábor élményeiből Városi Könyvtár Kiskunmajsa, 2010. június 21-26.

Nyomtat

altHétfőtől szombatig gyerekkacagás, hancúrozás vette át a hatalmat a könyvtárban.

A Könyvmolyosok Csapata - sok-sok pici és nagyobbacska gyermek - jött el hozzánk, hogy együtt tölthessünk egy varázslatos, játékos, kézműves hetet a mesék, történetek birodalmában, ahol mindenki főszereplővé válhatott.
 
A táborban többek között gyöngyfűzéssel, rajzolással, festéssel, olvasással, szöveg- és szerepértelmezéssel, bábkészítéssel, díszletkészítéssel, bábozással, mozgásos játékokkal foglalkoztunk, valamint vendégül láttuk a Honismereti Tábor lakóit is – velük játékos labdavetélkedőt szerveztünk, részükre ajándékot készítettünk.

Bővebben

D. Tóth Kriszta volt a vendégünk

Nyomtat

d-toth-kriszta-vendegvolt

„Minden gyerek más. Minden család más. És mindenkinek más a sorsa.”
(D. Tóth Kriszta: Lolával az élet)

Amikor az Ünnepi Könyvhét és A Családi Olvasás Éve alkalmából D. Tóth Kriszta újságírót, írót meghívtuk könyvtárunkba egy – kérésére – kötetlen beszélgetésre, nem tudhattuk, hogy a kicsit kockázatosnak gondolt újítás beválik. A rendezvényre küldött meghívónkkal meghívtuk ugyanis az egész családot. Jöttek kicsik, szülők, nagyszülők.

Bővebben

Böszörményi Gyula volt a vendégünk

Nyomtat

„Bármilyen mély volt az álmuk, mind megérezték, hogy valami elkezdődött, valami megtörtént, s valami más felébredt.”
(Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók)

Bővebben

Balázs Géza volt a vendégünk

Nyomtat

balazs-geza-vendegunkvoltBalázs Géza volt a vendégünk

„ A magyar nyelv nemcsak „önmagától” ilyen jó, mint sokan hirdetik, hanem
azért, mert mindig  voltak nyelvi kultúránknak munkásai, akik tették a  dolgukat.  
Hol nyelvújítók, hol írók, hol „Beszélni nehéz!”-körösök.”

(Balázs Géza bejegyzése a Beszélni nehéz!-körösök Vendégkönyvébe)

Bővebben

V. Kulcsár Ildikó volt a vendégünk

Nyomtat

" ... vedd tudomásul, hogy te vagy az ajándék!"
(V. Kulcsár Ildikó: Te vagy az ajándék!)

Ez az idézet van abban a kis piros útibatyuban, amit a közönség érkezéskor (nehogy valaki kimaradjon), vendégünk pedig búcsúzáskor kapott meg. A pici batyuba még sok minden belefért: mindenki hazavihette benne azt, amit számára ez az este jelentett. Derűt, humort, férfifricskát, öniróniát (nőifricskát!), de bánatot is. Mert anyák napjához közeledve nem maradtak ki a szomorú, vagy szomorkás írások sem (Paradicsom utca, Margitka a világ körül).

Bővebben

Kistérségi versmondó verseny

Nyomtat

Idén is versmondó versennyel ünnepeltük a költészet napját. Sajnos ebben az évben a József Attila születésnapjához kötődő versenyen nem vettek részt a  Dózsa György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai, mert más elfoglaltság miatt lemondták szereplésüket. Az emiatt szokatlanul rövid délutánon 20 verskedvelő kisdiák szabadon választott versét hallgathattuk meg, a megmérettetésen 5 általános iskola (Általános Iskola - Csólyospálos, Arany János Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde - Kiskunmajsa, Gy. Szabó Béla Általános Iskola - Szank, Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda - Kiskunmajsa, Szent László Általános Iskola - Jászszentlászló) tanulója vett részt. A hangulat megalapozásáról az Egressy Béni Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékei (Czikkely Anna, Kapás Zsanett, Rácz Ildikó, Telek András) gondoskodtak, tanárnőjük, Truczka Ágnes vezetésével.

Bővebben

Lukács Sándor volt a vendégünk

Nyomtat

Lukács Sándor: Addig néztem

Addig néztem, míg elnyelt a virág,
azóta illatos kelyhében lakom,
szirmával együtt ébredek,
s ha csukja, csukom én is az ablakom.

Csak szó. De szépen összeszerkesztve: költészet. Bordó papír, ezüst szalag, ezüstszínű toll: kellékek. Ezek együtt: tárgyba vésett költészet, emlék. Ő írta, mi készítettük. Ezt vihették haza azok, akik Lukács Sándor Jászai Mari-díjas érdemes művész és költő saját verseiből és az ihlető történetekből összeállított estjére eljöttek.

Bővebben

Internet Fiesta

Nyomtat

Immár 11. alkalommal hívtuk közös játékra a vállalkozó kedvűeket - most korhatár nélkül. Az Internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozat kezdeményezője az Internet Society - a magyarországi könyvtárak pedig az elsők között kapcsolódtak a felhívásához.

Bővebben

Állatvédelem és felelős állattartás

Nyomtat

"Aki megment egy életet, az egész világot menti meg."- a Talmud örökérvényű mondata lett a mottója a kiskunmajsai Városi Könyvtár rendezvényének. Rémánné Halmosi Éva és Fritmanné Szabados Ágota, a Halasi Állatotthon munkatársai beszélgettek Bozóki Szilviával, a Rádió Majsa munkatársával és az érdeklődő közönséggel az otthon megalakulásáról, mindennapi életéről, németországi kapcsolatairól, az örökbefogadás lehetőségeiről, feltételeiről, költségeiről.

Bővebben

Mesemondók kistérségi találkozója

Nyomtat

Idén sem volt hiány izgalomban. Ahogy a jelentkezők nagy száma is mutatja, a gyerekek tanultak a mesékből, és hősökhöz illően próbálták leküzdeni az akadályokat. Volt, akinek ez helyezést hozott, volt, akinek nem. De a megosztott díjak bizonyíthatják, hogy a mezőny nagyon színvonalas volt. A két első helyezett továbbjutóért drukkolhatunk, hogy ugyanilyen sikeresen teljesítsenek a megyei döntőn is, 2010. február 13-án, a kecskeméti Katona József Könyvtárban.

Bővebben

HELYI ALKOTÓK - Vedresné Nagy Ibolya és Figura László volt a vendégünk

Nyomtat

"Ó, ha akkor tudtam volna, hogy milyen boldog vagyok" - jutott eszébe Győri-Nagy Sándornak Fekete István Ballagó idő című életrajzi regényéből egy mondat programsorozatunk évnyitó, első beszélgetésén. Nagy írónk szellemisége szőtte át az estét. A két helyi alkotó személyiségének, életének ellentétéből indultunk (férfi-nő, értelmiségi-fizikai munkás, csendes-beszédes, Alföld (Kiskunmajsa) - Dunántúl (Mágocs), stb.), hogy aztán megtaláljuk a közös pontokat, s eljussunk a legteljesebb harmóniáig.

Vedresné Nagy Ibolya először a Bori című önéletrajzi, gyermekkort idéző novellájával szólalt meg Faludi Éva tanárnő hangján, s szépen kezdtek előjönni a közös pontok: a gyermekkor csodái, az állatszeretet, az alkotás, világlátás hasonlóságai.

Bővebben
 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022