Home: Events, Programmes Események, rendezvények 2022 Mindennapi és online protokoll
 
 

Mindennapi és online protokoll

Print
There are no translations available.

12

Az Élhető Kiskunmajsa, Hétköznapok Akadémiája sorozat befejező része igazán szép ajándék volt.

Görög Ibolya protokoll szakértő/ szaktanácsadó volt a vendég előadó. 

 

 Már a neve is teltházat vonzott, de a téma is nagyon jónak ígérkezett: Mindennapi és online protokoll címmel hallhattunk nagyon hasznos, mindennapokban igen használatos tudnivalókat az offline és online világ etikettjéről. Rávai Mónika a civil egyesület nevében is köszöntötte a szakembert. Egyben meg is köszönte a lakosság figyelmét, érdeklődését a Hétköznapok Akadémiája programokra – amelyre a teltház táblát is ki lehetett volna tenni. Sok műfaj, sokoldalú szakemberek, művészek, közéleti és ismeretterjesztő szakemberek váltották egymást hónapról hónapra. A közönség pedig egyre nőtt. Ez pedig az igényt jelenti. Kiskunmajsa és környékéről is. A szervezők nevében Fülöp Zoltán tett ígéretet a folytatásra. A műsor egy szép kulturális betéttel kezdődött, Nyerges Dorina második osztályos kisiskolás, Marék Veronika Télapó és Ezüstmackó című meséjéből adott elő részletet az Adventi ünnepek a kultúra a mesék és a generációk mesés összekötése volt ez. A közönség és az előadó kedvesen fogadták az ajándék történetet. Görög Ibolya előadását dr. Törökné Kuklis Edit moderálta, aki bemutatta a szakembert, hiszen korábban is dolgoztak együtt.

Görög Ibolya protokollszakértő, író, előadó. 1987-1999 között a Miniszterelnöki Hivatal protokollfőnöke. 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki .Tanulmányok : A Budapesti Külkereskedelmi Főiskolán, majd ezt követően az Információs Rendszerszervezési Intézetnél, Moszkvában szerzett diplomát .Pályája: 1978-tól Moszkvában dolgozott a Nemzetközi Tudományos és Műszaki Információs Központban. Onnan a Külkereskedelmi Minisztériumba került, majd a Minisztertanács Titkársága Protokoll főosztályvezetője lett. Később felnőttoktatásban dolgozik és rendszeres kurzusokat vezet a Budapesti Corvinus Egyetemen. A Szegedi Tudományegyetem és az EgriEszterházy Károly Egyetem címzetes egyetemi docense. Folyamatosan tartja előadásait az egész országban, de Erdélybe, Szlovákiába és Oroszországba is többször meghívták. Évek óta népszerű előadásai országszerte teltházakat vonzanak. Dolgozik folyamatosan - cégek, intézmények kérik a tanácsait. Mindemelett könyveket ír, és aktív minden területen. Díjai, elismerései:

A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének tiszteletbeli újságírója

Közéleti Díj

Kőbánya Díszpolgára      

 

 

Megjelent könyvei:

Protokoll - az életem

Mindennapi maceráink

A nyilvánosság kelepcéi

Viselkedéskultúra

Tanácsoskönyv – Új kalamajkák

Wellness - illendően

Viselkedéskultúra ...és egy kis protokoll

Protokoll – az életem; 2. új kiadás 

Summa Summarum – Európaiság – hitelesség – protokoll

Az előadáson nagyon sok példát és útmutatást kaptunk a hétköznapi életben megtanulható helyes protokoll, etikett szabályokra. Beszélt a kommunikációról a beosztottakkal, munkatársakkal, környezetünkről és a találkozás protokolljáról. A vendég fogadásáról, a nonverbális kommunikációról, hitelességről, testbeszédről. Sokszor humoros helyzeteket élhettünk át - mikor, hogyan is viselkedhetünk szabályosan - szabálytalanul. Nagyon tanulságos és elvihető módon kaptuk az útravalókat.  Az online és social media külön „fejezet „- szögezi le Görög Ibolya. A megengedőbb felületek szabad párbeszédet engednek –ha tisztában vagyunk használatának előnyeivel /hátrányaival - bizonyos kereteken belül használjuk. (határszabás) Rajtunk is múlik mit engedünk meg magunknak és mi az, amit már nem. Ne az algoritmusok és a szabad felhasználók uralják el életünket. A digitális világot naponta használjuk, munkához, tanuláshoz, információkhoz. Párbeszédre, kommunikációra. Hozzunk magunknak szabályokat – talán így a használat és a védekezés megőrzi a helyes egyensúlyt.

Végül egy Márai Sándor idézetet kaptunk ajándékba.

Márai Sándor: A formákról

„A formákat pedig utolsó pillanatig be kell tartani. Étkezés közben, társalgás közben. Ágyban és asztalnál. S mikor mindegyre formátlanabbá válik az emberi együttélés: te maradj hűséges a köszönés, meghajlás, kézfogás, érzésnyilvánítás, véleményalkotás kialakult, végső és kristályos formáihoz. Egy korban, mikor mindenki azt követeli, hogy öltsél formaruhát, te járj csak következetesen zakóban és este, amikor társaságba hívnak, ölts fekete ruhát. Nem a ruha, hanem a forma kedvéért. A műveltséget nemcsak a könyvek mentik meg. A műveltséget a hétköznapok apró reflexei mentik meg. Amikor egy korszak fölemelt ököllel jön ellened, te köszönj vissza, nyugodtan és udvariasan, úgy, hogy megemeled kalapod. Nem tehetsz mást.”

Hosszan tapsolták meg Görög Ibolya protokoll szakértőt és vendéget. Népszerűsége töretlen Kiskunmajsán is. Könyveit még hosszan dedikáltatták a lelkes olvasók is. Könyvtárunk számára is kaptunk kedves szavakat. Köszönjük!

Kellemes ünnepeket, boldog új esztendőt kívánunk minden kedves látogatónak és olvasónak!  

1 2 3

4 5 6

7 9 10

11 12

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022