Home: Events, Programmes Események, rendezvények 2022 Országos Könyvtári Napok felhívás
 
 

Országos Könyvtári Napok felhívás

Print
There are no translations available.

okn plakt

Hamarosan kezdődnek az egy héten át tartó Országos Könyvtári Napok, melyhez könyvtárunk is évről-évre kapcsolódik színes, változatos programokkal!

Várunk minden kedves érdeklődőt, csoportokat, osztályokat, hogy csatlakozzanak hozzánk! 

 

 okn plakt

BEVEZETŐ

„Nagyon figyelj, mert a világot teszed is azzá, aminek látod.”
(Fodor Ákos)

Ebben az évben már tizenhetedik alkalommal kerül sor az Országos Könyvtári Napok eseményeire. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség koordinálásával a hazai könyvtári rendszer ismét készen áll arra, hogy különleges, rendhagyó tartalommal töltse meg az október eleji napokat. A 2022. év eseményeinek tervezésekor kiemelten figyeltünk arra a tényre, hogy országszerte 70. születésnapjukat ünneplik a megyei könyvtárak. 1952-ben egy minisztertanácsi határozat rendelkezett a megyei könyvtárak létrehozásáról, amely elsőként Békéscsabán jött létre, majd a többségük októberben. Szeretnénk az idei Országos Könyvtári Napok alatt emlékezni erre a fontos lépésre, és sokféleképpen felidézni az azóta megtett utat. Az elmúlt évben a projekt keretében 1514 település 1793 intézményében 5067 eseményre került sor, amelyen 218 999 érdeklődő figyelmére számíthattunk. Az összehangolt működés – a megyei hatókörű városi könyvtáraktól kezdve az iskolai, felsőoktatási és országos szakkönyvtárakon át a kistelepülések könyvtári szolgáltatóhelyéig – ismét megmutathatja, hogy a figyelemfelkeltő tematika, a lakosságot érdeklő témák változatos módszerekkel történő megközelítése sokakat vonz. A könyvtárosok egy héten át olyan lehetőségeket kínálnak látogatóiknak, partnereiknek, ami minden évben – a meglévők megerősítése mellett – újabb és újabb szolgáltatásokat népszerűsít, s ezek nagy része be is épül a könyvtárak mindennapjaiba. Jó alkalom ez a programsorozat arra is, hogy erősítse a könyvtárak, könyvtárosok szakmai, emberi kapcsolatait.

A projekt témakörei:

  • Esély az információhoz – 70 évesek a megyei könyvtárak
  • Esély az emberi méltósághoz
  • A múlt ismerete a jövő esélye
  • A gyerekek és fiatalok esélyei, jogai
  • Esély az egészséges élethez
  • A családok esélyei
  • Az állatok esélyei

Október 9-én ismét a várva várt Könyves vasárnap! A könyvtárak rendhagyó programokkal, rendkívüli könyvtárnyitással, sokféle meglepetéssel várnak minden korosztályt. A mesedélelőttök, bábműsorok, irodalmi játékok, könyvbemutatók, tárlatok és különféle pályázatok között nem lesz könnyű a választás. Bár ebben az évben nagyon nehéz körülmények között – háborús környezetben, energiaválsággal küzdve, lopakodó vírushelyzetben – kerül sor az Országos Könyvtári Napok programjaira, mégis abban bízunk, hogy az emberek még inkább felismerik: szükségük van egy biztos pontra, amely mindenkinek egyforma esélyeket nyújt, s így az idei könyvtári programokra is megtelnek a könyvtárak.

Budapest, 2022. szeptember 7.

 

Ramháb Mária

elnök

Informatikai és Könyvtári Szövetség

 

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022