Home: Events, Programmes Események, rendezvények 2020 Karácsonykor a könyvtárosokról - Darvasi László író gondolataiból
 
 

Karácsonykor a könyvtárosokról - Darvasi László író gondolataiból

Print
There are no translations available.

nyitokep 

„… A könyvtáros kisasszonyok kedves emberek. Ám a mosoly, a melegség mögött ortodox szigor munkál. Mert mélyen hívő emberek ők, eltökélten hisznek a gutenbergi világrendben, amelynek fennmaradásáért ők felelnek.”

 

„E hitüket könnyen próbatétel alá lehet vetni. Leemelsz a polcról egy könyvet, majd nem oda helyezed vissza, ahol eredetileg volt. A műveletet a könyvtáros kisasszony tekintete előtt kell végrehajtani, igen, nyomban hó hull a tarkódra, és a mondatban, amelyet ekkor hallasz – „Annak nem ott van a helye!" –, hideg, fémes és könyörtelen erőt érzel. Ez az előbb még oly kedves ember egyszerre mord cerberussá válik! […] Egyszer, tényleg csak próbaképpen direkt összekevertem a könyveket egy kedves könyvtáramban, másnap újra mentem, hogy lássam, mi a helyzet. Olyan szomorúan néztek rám a pult mögül, hogy elszégyelltem magam, azt dadogtam, talán tegnap kissé szertelen voltam, de máris sietek, és helyreállítom a világrendet. Na hiszen, a világrend! Már helyre volt állítva! Nekem szerencsém volt. De a könyvtártörténet ismer olyan könyvtáros kisasszonyt, aki az egyik ilyen pimasz olvasóját egy nyolckilós helytörténeti lexikonnal ütlegelte félholtra, és nemhogy megbüntették volna, de a bíróság nagyobb vásárlási keretet állapított meg neki. […] Sokan kérdezik, hogy miért maradnak fent a könyvtárak, miért marad fent a könyv. A könyvtár csodájáért leginkább a könyvtáros kisasszonyok a felelősek, e csodához a legközelebb is ők egzisztálnak, milyen lenyűgöző és szomorú, hogy minden reggel a csoda szívébe indulnak dolgozni!” -Darvasi László író gondolatait hoztuk el olvasónknak. Így karácsony előtt stílusosan. Ajándék gondolatok a könyvtárosok világáról és valóságáról.  Talán együtt valós az igazság. Az alábbiakban a pandémia és bezárást követő munkálatokról számolunk be, kedves olvasóink is pillantsanak be a zárt ajtók mögötti világunkba, amely Önökkel lesz teljes. Darvasi László író, a könyvtárunk vendége is volt. Könyvbemutatón és közönségtalálkozón a népszerű íróval. Trapiti - ismerős ugye?

 Olvasószolgálati munkálatok:

Jönnek az ünnepek. Egyre nagyobb számban kölcsönöznek könyveket könyvtárunkból. Mi is örömmunkának hívjuk a sok kérést, hiszen így érezzük a könyvek, könyvtárosok, könyvtárak fontosságát a lakosságtól. Minden korcsoportból érkeznek telefonon, e-mailekben kérések.Mi pedig kis karácsonyi meglepikkel viszonozzuk olvasóink bizalmát, hűségét. Az idei évben nem tudtak jönni a Mikulás műhely manói, ezért mi könyvtárosok váltunk manókká.Készítünk ajándékkártyákat, könyvjelzőket, naptárakat és kisérő idézeteket. Képeink az olvasószolgálat pillanataiból készültek, az ablakkölcsönzésről, futárszolgálatról, olvasókról távolságtartásban és maszkban. A belső munkálatokban a zárt ajtók mögött minden munkatárs végzi feladatait. Az olvasószolgálati munkálatokhoz a karantén könyvek fertőtlenítése, majd 72 óra után a szétválogatás szakok szerinti polcra visszahelyezése következik. A kérések folyamatos beérkezésével a könyvtárosok a könyvtár minden részlegéről összeválogatják a kéréseket. Személyre szabott csomagokká a Textlib adatbázisba való bevitel után válik kiadhatóvá. Ekkorra a kreatív meglepik is elkészülnek és jön a csomagok készítése. Névreszólóan. Természetesen a délelőtti ügyeletekben a csengőszó is sűrűn hallatszik, a visszahozott és személyesen kért könyveket azonnal igyekszünk sokszor két fővel teljesíteni. Szabályos visszavétel, karantén. Fertőtlenítés. Az új személyes kérések a polcokról történő leválogatása. Felvitele a kölcsönzési bázisba, majd kiadása az ablakkölcsönzésre elkülönített részben. A fennmaradt időszakban az előjegyzések és az újabb kérésekre válaszolunk. Ügyintézünk, adminisztrálunk.

Figyeljünk egymásra! Jó olvasást, egészséget kívánunk! 

Gyermekkönyvtárosi munkálatok: a belső terek felújítása van folyamatban. Átrendezzük a polcokat, bútorokat, eszközöket a gyermek-és ifjúsági terekben is. Természetesen itt is folynak a selejtezési munkálatok. Illetve az új könyvek rendelése. Ezen kívül a belső eszköztár felmérése selejtezése után új kreatív megoldásokkal próbáljuk a meseterem, babakuckó helyszínét – barátságos mesekuckóvá varázsolni. Családbarát helyszínként is használatos részekben, nagyobb tereket, meghitt beszélgető öblöket kialakítani. Külön figyelemmel a baba-mama találkozókra és a foglalkoztató részeket inspirálóan -hívogatóvá tenni. Játszósarok, kézműves mini műhely és a könyvtári mackó mesélő sarok sem fog hiányoznia falakra új figurákat álmodunk, amihez a meseirodalom kedves alakjait hívjuk segítségül. Az ifjúsági részlegen a is törekszünk a funkcionális terek alkalmazására. A számítógépes részt felhasználóbarát formára rendezzük át. Kap helyszínt a tini sarok babzsákokkal. Itt bizonyára a találka öbölt fogják a kamaszok kihasználni. Természetesen a könyvtári órákra, foglalkozásokra is gondolunk - így annak megújuló lehetőségében is gondolkozunk. Ezen a részlegen is helyet szánunk egy zöld saroknak, illetve a természetbarát, kisállatbarát és kis tudósok klubja na és a „Titkok kamrája” – (Rowling nyomán) – is tervezés alatt van. Várunk kamasz ötleteket egy „chatszobára „is. Mindezek mellett az olvasóink, könyvtárhasználóinkra, családokra is gondolunk. Online programokkal pedig naponta újabb mesék, irodalmi ajánlók, játékos tartalmakkal jelentkezünk. Adventi kalendárka és a Mesélő Könyvtári maci a kedvencek-köszönjük!

Rendezvényszervezési munkálatok: Az új könyvek ajánlói mellett nagy kihívást jelent az olvasókkal és használókkal való kapcsolattartás. Tartalmas irodalom és ismeretterjesztés. Élmények adása. Minden korosztály számára. Ebben segít az online világ. Honlapunkon és a közösségi oldalunkon naponta friss tartalmakkal jelentkezünk. Fontosnak érezzük a saját könyvtári környezetünkből való bejelentkezéseket és fotókban megörökített képes történeteket. Így tudnak olvasóink azonosulni a megszokott könyvtárukhoz, könyvtárosokhoz.

Mivel készülünk? Ilyen a könyvtári mesék sorozat és ablaktörténetek. Felhívások irodalmi és ismeretterjesztő játékokra, kvíz-és kreatív ötletek játékra. A szellemi tudást, műveltséget támogató online programjainkat is fontosnak érezzük. A mese-és ifjúsági irodalom mellett a felnőtteknek is közvetítünk könyvajánlókat és elindítottunk jónéhány új programsorozatot is. Ilyen a rendezvényekről készült Visszapillantó sorozat, melyet képes albumként ajánlunk a közönségtalálkozóinkból csemegézve. Ezen kívül a zárás után elindítottuk az Irodalmi kalendárium és a Néphagyományok-kincses kalendárka sorozatot. Itt a szép magyar hagyományokat elevenítjük fel hónapról, hónapra. Fontosnak érezzük a helyi -és kistérségi értékek bemutatását is. Így ezzel a helyi és térségünk értékeit, kincseit, alkotóit és tehetségeit mutatjuk be. Lesznek felhívások anekdotákra és Majsai történetekre, de egy-egy épület és köztéri szobor, emlékmű, utca stb. históriáját is várjuk. Fotókkal, rajzokkal és kézzel, géppel megírt elbeszélésekben olvasóink bevonásával. Mindezeket összegyűjtve a nyitás után tárlattal és közös találkozással, beszélgetéssel ünnepelnénk meg. Januártól indul Könyvtári Arcképcsarnok sorozatunk, hiszen, több, mint száz előadó portréja található könyvtárunkban. A neves előadók, írók, költők, tudósok, közéleti személyek mellett a Helyi alkotók, Tehetségek is bemutatkoztak -így teljeskörű virtuális tárlatvezetésre invitáljuk Önöket. A későbbiekben szolgáltatásként szeretnénk az Irodalmi séták a könyvtárban programot az intézményeknek ajánlani. Oktatási órákhoz, szociális intézményeknek irodalmi programnak és itt vendégeskedő turistáknak. Természetesen családbarát programként is hasznos időtöltés lehet. Éljenek majd vele. Addig pedig az online tér ad lehetőséget a közös találkozókra olvasóinkkal, könyvtárhasználóinkkal. Nézzenek bennünket, olvassanak bennünket. Váljék egészségére mindenkinek a könyv a kultúra és a művészetek, tudományok, ismeretek,azaz tudásbővítés. Váljon élménnyé nap, mint nap. Olvassanak, nézzenek, keressenek bennünket. Személyesen és virtuálisan. Maszkot fel! találkozzunk egészségesen.

Ezekben a nehéz időkben gondolunk a programok online változata mellett a KÖNYVPATIKA és HALLGATLAK programok lehetőségére. A könyvtár telefonszolgálatában ezeket a programokat a mentális egyensúly megtartására és segítő beszélgetésekre fordítjuk. A könyvtárosok szolgálata és hivatása az emberekre való figyelés, empatikus segítség. Ezzel a két szolgáltatással a telefonon történő megkeresésekben igyekszünk segítő beszélgetést nyújtani. Gyógyító történetek, gyógyító beszélgetések, gyógyító könyvek. Mindenki számára elérhetőek vagyunk. Segítsenek a környezetükre figyelni és önmagukra - forduljanak hozzánk ezen programon belül. Köztünk marad- lehetne a címe is, de ez természetes.

A mentális programunkhoz tartozik a Művelődési Központ programjait is olvasóink figyelmébe ajánlani. A Zenélő Főtér minden este 17-20 óra között invitál mindenkit a friss levegőre egy egészséges sétára (a szabályok betartásával). És a Mesélő Kultúra a fényfestéssel ad, hol Mézeskalácsházikót, hol egy történetet a karácsonyi ünnepekről, hol vidámságos alakzatok hoznak mosolyt az arcokra. Ajánljuk szeretettel képekkel és videókkal azoknak, akik nem tudják elhagyni környezetüket.  Házhoz visszük virtuálisan és közvetítjük -az élményt. Aki teheti - járjon utána! Mesés zenés esték! Szép ünnepeket kívánunk, jó egészségben. 

thumb edit1 thumb edit2 thumb edit3.1

thumb moni1 thumb moni2 thumb moni3

 Helyismereti munkálatok a könyvtárban:

·         a helyismereti terem rendezése az olvasótermi állomány selejtezése után

·         plakátok szkennelése a Kulturális Archívumba való feltöltéshez

·         helyismereti folyóiratok, könyvek feltárása

·         az Eseménynaptár szerkesztése a honlapra

·         érkeznek az új, Nemzeti Kulturális Alaptól ajándékba kapott folyóiratok.

 Az olvasókkal való kapcsolattartásba a helyismereti újdonságokat is bemutatjuk, ajánljuk. A visszapillantó sorozatban pedig a Helyi Alkotók művei visszakereshetőek és kölcsönözhetőek olvasóink számára. Ajánljuk gazdag gyűjteményünk gyöngyszemeit olvasgatásra. A könyvek, dokumentumok mellett a folyóiratok is fontos dokumentumai a könyvtáraknak. Ezek gondozása napi szintű feladat. A bekötésre szánt helyi napilapok, kistérségi lapok, nemzetiségi lapok és megyei lapok, a napi szintű tájékozódás mellett kortörténeti dokumentumgyűjteménynek számít. Ezek digitális formában történő feldolgozása folyamatos munkával jár. Ugyan akkor kölcsönzésre is számíthatnak olvasóink a magazinoktól a napilapokig. Olvasói kapcsolattartás és intézményi kapcsolattartás, kérések, pályázatokhoz segédanyagok keresése, szakdolgozati - és egyéb publikációkhoz a helyismereti munka részeként tartozik a könyvtár szolgáltatásához és a könyvtárosi munkához.

thumb agi1 thumb agi2 thumb agi3

Feldolgozó könyvtárosok munkái:

Feldolgozó könyvtárosokként számos feladatunkat változatlanul tudjuk továbbra is végezni. Az új könyvek beszerzése, állománybavétele, ajánlása, valamint olvasóink kiértesítése folyamatos feladatunk a bezárás alatt is. A könyvtárközi kérések kezelése folyamatos: szakdolgozók, főiskolások, egyetemisták kéréseit teljesítjük. Munkanaplónkat napi rendszerességgel vezetjük, feljegyezve a látogatottsági, használati adatokat. A kialakított ügyeleti nyitvatartást forgórendszer keretében látjuk el. Minőségirányítással kapcsolatos feladatainkat folyamatosan ellátjuk határidőre. TextLib üzenetküldő rendszerünket leállítottuk, így olvasóink nem kapnak felszólítót, előzetes figyelmeztetést a náluk lévő dokumentumok lejárati határidejéről. A bezárás alatt az olvasóknál lévő dokumentumokat meghosszabbítjuk. Honlapunkon (és Facebook oldalunkon) keresztül folyamatosan tartjuk a kapcsolatot olvasóinkkal: tájékoztatókat, online programokat, ajánlókat teszünk fel weboldalunkra. Szeretnénk megismerni használóink véleményét a könyvtárról, így kérdőívünket újra elérhetővé tettük. A 2021. évi folyóiratrendelést összeállítottuk, hogy biztosított legyen az új folyóiratolvasó sarok kihasználtsága.

Az olvasószolgálati tér átalakítása, bővítése miatt felülvizsgáltuk felnőtt és olvasótermi állományunkat a kölcsönzési statisztika átnézésével, leválogattuk könyvállományunk 6 %-át, amit kiselejtezünk. Az állományegységek leválogatásával a kölcsönzőtérben és a helyismereti gyűjteményben felszabadított polcok kipakolásra kerültek, átláthatóbbak az állományegységek.

A leválogatást követően állományegységenként rendszereztük a dokumentumokat, biztosítva a szoros raktári rendet. A dokumentumok leválogatását követően a kötelező irodalom és a vers állományegységekben lazább polcsorokat alakítottunk ki a kényelmesebb böngészés érdekében. Selejtezésre is sor került: a dokumentumokat jegyzékekre vettük a vonalkódok beolvasásával, elkészítettük a selejtezési jegyzőkönyvet, majd kivezettük a könyveket az egyedi leltárkönyvekből. A folyamatot a csoportos leltárkönyvben elkészített állománystatisztikával zártuk.

A bezárás alatt felújított feldolgozó irodában szívesen végezzük munkánkat.

thumb gabi1 thumb gabi2 thumb gabi3

thumb marti1 thumb marti2 thumb marti3

Beltéri munkálatokról és a terek átrendezéséről is tudósítunk hamarosan. Közös csapatmunka folyik. Vadkerti Rita Igazgató vezetésével sok segítséget kap a könyvtár a felújítási munkálatokhoz, tervezéshez, forrástól a kivitelezésig. A Művelődési Központ csapatának pedig külön köszönet a technikai, informatikai és teremrendezési munkálatokban való kollegiális segítségért. Csapattá tesz a segítő kezek és a közös gondolkodás. Kultúra és könyvtár a lakosság szolgálatában. 

thumb tibiek thumb ertekezlet thumb fenyfestes

Kellemes ünnepeket, boldog új évet kívánunk programjainkhoz! Könyveinkhez jó olvasgatást, felolvasást. Jó egészséget! Gondoljuk és figyeljünk egymásra, önmagunkra az elcsendesedés és befelé fordulás mellett az örömforrásainkat is megtalálhatjuk!

Könyvtár- kultúra - kapcsolat - közösség

Elérhetőségeink:

telefon: 06 77 481 630

e-mail:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it  

Facebook: https://www.facebook.com/konecsni.konyvtar

OPAC: http://vkmajsa.hu/hu/online-katalogus-opac.html

Honlap: www.vkmajsa.hu és www.konecsni.hu 

 

: A belső terek felújítása van folyamatban. Átrendezzük a polcokat, bútorokat, eszközöket a gyermek-és ifjúsági terekben is. Természetesen itt is folynak a selejtezési munkálatok. Illetve az új könyvek rendelése. Ezen kívül a belső eszköztár felmérése, selejtezése után, új kreatív megoldásokkal próbáljuk a meseterem, babakuckó helyszínét – barátságos mesekuckóvá varázsolni. Családbarát helyszínként is használatos részekben, nagyobb tereket, meghitt beszélgető öblöket tervezünk kialakítani. Külön figyelemmel a baba-mama találkozókra és a foglalkoztató részeket - inspirálóan -hívogatóvá tenni. Játszósarok, kézműves mini műhely és a könyvtári mackó mesélő sarok sem fog hiányozni. A falakra új figurákat álmodunk, amihez a meseirodalom kedves alakjait hívjuk segítségül. Az ifjúsági részlegen is törekszünk a funkcionális terek alkalmazására. A számítógépes részt felhasználóbarát formára rendezzük át. Kap helyszínt a tini sarok babzsákokkal. Itt bizonyára a találka öbölt fogják a kamaszok ötletesen kihasználni. Természetesen a könyvtári órákra, foglalkozásokra is gondolunk -így annak megújuló lehetőségében is gondolkozunk. Ezen a részlegen helyet szánunk egy zöld saroknak, illetve a természetbarát, kisállatbarát és kis tudósok klubjarészeknek, - na és a „Titkok kamrája” – (Rowling nyomán) – is tervezés alatt van. Vagy egy Rumini vár esetleg hajó? Berg Judit kedvelt meseíró nyomán. Várunk kamasz ötleteket egy „chatszobára „is. Remény van egy fejlesztő/önfejlesztő játéksarok kialakítására is. Szakemberek bevonásával dolgozunk a kivitelezésén. Mindezek mellett az olvasóinkra, könyvtárhasználóinkra, családokra is gondolunk. Online programokkal pedig naponta újabb mesék, irodalmi ajánlók, játékos tartalmakkal jelentkezünk. Adventi kalendárka és a Mesélő Könyvtári maci a kedvencek-köszönjük!  
 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022