Home: Events, Programmes Események, rendezvények 2020 Őszi hangulatú könyvek ajánlója a könyvtárból
 
 

Őszi hangulatú könyvek ajánlója a könyvtárból

Print
There are no translations available.

thumb 3  Szabados Ágnes televíziós műsorvezető-szerkesztő ajánlatából kínálunk: Szabados Ágnes a könyvtárunk előadójaként 2018- ban vendégünk volt. A Nincs időm olvasni közösségi oldalon futó könyves csoport alapítója. A könyvtárunkban is hatására NIOK olvasóklub alakult Nagyapáti Anikó olvasónk vezetésével.

 „Az egyik legkedvesebb évszakom az ősz. Ez az év utolsó, legkedvesebb mosolya. Amikor a természet lenyűgöző színekkel kárpótolja, hogy lassacskán eltűnik a meleg, amikor minden levél szinte virággá változik, amikor a gondolatok is árnyaltabbak, és nincs jobb, mint kiülni egy padra olvasni, vagy bekucorodni, és egy meleg tea vagy kávé, na meg némi hangulatfokozó gyertya kíséretében elővenni egy jó, elmélyülős könyvet. Éppen ezért ebben a hónapban őszi olvasmányokkal ismerkedünk. Olyan könyvet kell választani a kihívás immár 10. havában, amely ősszel játszódik, vagy ősszel kapcsolatos. Rengeteg jobbnál jobb ilyen regény jut eszembe - nem hiába a kedvenc évszakom - de most csak hármat választottam ki":

1

Szilvási Lajos: Egyszer-volt szerelem

Egymásra találnak-e a régi nagy szerelmek? Az Egyszer-volt szerelem épp egy szeptembertől karácsonyig tartó időszakot ölel fel. Mivel Szilvási a hangulatteremtés mestere, csodálatos tájleírásokkal van teli a könyv, aminek olvasása közben késztetést érzel, hogy felrántsd a túrabakancsot, és nekivesd magad a legközelebbi erdőnek, vagy csak kimenj a szabadba élvezni az utolsó napsugarakat, hogy érezd a természet nyújtotta csodát. Ez az igazán "belemerülős-történet" Sopronban játszódik, Holló Péterről szól, aki egy mérnökhallgató és Kanadából ér haza két év után. Annyi más fiatallal együtt, kalandvágytól űzve vágott neki a világnak 1956 novemberében. Fél Európán át hányódva jutott maroknyi társával Kanadába. Na de hazatérése után vajon vissza tud-e illeszkedni az életbe, képes lesz-e meglelni helyét a főiskola közösségében, és visszatalál-e Krisztinához, életének egyszer-volt szerelméhez? 

Nicolas Barreau: A nő mosolya

Ha ősz, akkor A nő mosolya. Ritkán veszek könyvet borító alapján, de ennek nem tudtam ellenállni. Mint utólag kiderült a történet ősszel játszódik. A történet főszereplője Aurélie Bredin, aki édesapja halála után átveszi egy kis párizsi étterem irányítását. Azon a végzetes novemberi napon, amikor olyan boldogtalannak érzi magát, mint még soha, a Szent Lajos-sziget kis könyvesboltjában különös könyvre bukkan: A nő mosolya című regény egyik helyszíne nem más, mint az ő vendéglője, a főhősnő pedig mintha ő maga lenne. Nem, ilyen nincs! Aurélie elhatározza, hogy utánajár a rejtélynek: meg kell ismerkednie a regény írójával. Csakhogy próbálkozásai sorra kudarcot vallanak, mígnem egy szép napon az író levele a postaládájába pottyan. Találkozásuk azonban egészen másképp alakul, mint ahogy elképzelte…

4

Ernest Hemingway: Vándorünnep 

Annak, aki valami komolyabb szépirodalomra vágyik, Hemingway Vándorünnepét ajánlom.  Az író halála előtt egy évvel fejezte be ifjúkori életének emléket állító művét. Párizsban eltöltött éveiről mesél, miközben nem kisebb nevek vették körül, és tekintették barátjuknak, mint egyik kedvencem, A Nagy Gatsby alkotója, F. Scott Fitzgerald, vagy épp Ezra Pound. A fiatal Hemingway-el sétálhatsz a Szajna partján, ülhetsz be vele egy kávéra, olvashatsz pályája kezdetéről, nehézségekről, kudarcokról és persze sikerekről. Hemingway rajongóknak kötelező! 

2

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022