Home: Events, Programmes Események, rendezvények 2020 Irodalmi kalendárium - Könyvtárunk vendége volt
 
 

Irodalmi kalendárium - Könyvtárunk vendége volt

Print
There are no translations available.

irodalmikalendarium

Szeretettel ajánljuk olvasóink figyelmébe Irodalmi kalendáriumunkat!

 

 

2020. November

PETŐFI IRODALMI MÚZEUM / PIM

Forrás: https://pim.hu/hu/dia/evfordulok

Műveik kölcsönözhetőek könyvtárunkból. Szeretettel ajánljuk olvasóink figyelmébe!

Könyvtárunk vendége volt: lapozgató sorozatunk 1. rész: November

Forrás: www.vkmajsa.hu

Jókai Anna író 1977-ben:

(1932–2017)

Az írónő 1977-ben járt Kiskunmajsán. Író olvasó találkozója nagy sikert aratott. Egyike volt az első országos hírű írók közül, aki könyvtárunkba látogatott. Könyveit a mai napig sokan olvassák. Polcainkról kölcsönözhetőek. Dedikált példányokat őrzik olvasóink is.

„1932. november 24-én született Budapesten, egy polgári család késői, második gyermekeként. Jókai Annának hamar könyv került a kezébe, a képzelet és az olvasás töltötte ki a kortársaitól elzárt gyermek életét. Nem csak gyermekirodalom, hanem olyan könyvek is – későbbi önvallomása szerint –, amelyek felnőtt kezébe valók ...A lassan felnőtté ért Jókai Anna 1964-ben hozzáment dr. Török Endréhez. 1963-ban kezdett visszatérni az íráshoz, a gyermekkori vágyhoz és gondolathoz. 1966-ban jelent meg első novellája, a Családi kör című a Kortársban, 1968-ban pedig első regénye, a 4447. Az irodalmi életbe szinte berobbant, noha semmilyen irodalmi csoportosuláshoz (még generációjához) sem tartozott. A kortárs kritika realizmusként, illetve naturalizmusként értékelte az írásaiban kíméletlen nyíltsággal megjelenített világot. Írásművészete fokozatosan fejlődött abba az irányba, amelyet maga – aztán később a szakirodalom is – „spirituális realizmusnak” nevezett el.1970-ben József Attila-díjat kapott, Ekkor lett szabadúszó író.1970-től szinte évente jelentek meg regényei, 1970-től a Magyar Írószövetség tagja, 1986-tól 1989-ig alelnöke. A rendszerváltozás éveiben, a magyar irodalmi életet egyre megosztottabbá tevő időszakában, 1990-től 1992-ig a szervezet elnöke, később választmányi tagja.1989-től az Írók Szakszervezetének tagja, 1997-től elnöke. 1992-től a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja, 2000-tól a Magyar Művészeti Akadémia tagja is. 1998-ben jelent meg az azóta huszonkét kiadást megért Ne féljetek című regénye (amelyet pszichológusok, terapeuták is felhasználnak munkájukhoz). 2000-től 2006-ig a Nemzeti Kegyeleti Bizottság elnöke. Bár a Ne féljetek megjelenése után nem egyszer úgy nyilatkozott, hogy több regényt már nem ír, 2007-ben a Samuel Beckett és Madách Imre emberiségdrámáira rájátszó, a misztériumdráma műfaját is megidéző Godot megjött című művével jelentkezett, 2012-ben pedig egy új regénnyel, az Éhes élet cíművel.2012. augusztus 20-án a Magyar Érdemrend polgári tagozatának nagykeresztjével, 2014. március 15-én Kossuth-nagydíjjal tüntették ki.  Hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el Budapesten, 2017. június 5-én. „(Az életrajz: Csábi Domonkos, részletek közlése)

Fontosabb díjak, elismerések:

1970 – József Attila-díj

1992 – Kossuth-díj

1992 – a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje

2012 – a Magyar Érdemrend nagykeresztje – polgári tagozat

2013 – Az Emberi Méltóságért-kitüntetés (az Emberi Méltóság Tanácsa díja)

2014 – Kossuth-nagydíj, a Nemzet Művésze – díj

thumb jokaianna1 thumb jokaianna2 thumb jokaianna3

Szabó Magda író emlékműsor 2017 -ben:

A 100 éve született Szabó Magda író emléke előtt tisztelegtünk a Járási Prózamondó Találkozó alkalmából, rendhagyó módon egy emlékműsorral kezdődött.Vendég előadónk Balogh Ramóna volt a Szeged Televízió munkatársa. Az emlékműsorban résztvevő vendégek: A Kiskunmajsai Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola növendékei:

Tábori Eszter és Veres - Balog Zsófia Anna fuvola, klarinét

Szekeres Kamilla népdalcsokor és Rácz Roland, Sipos Zsolt - marimba

Zenepedagógusok: Horváth Ildikó, - zongora, Hamza Barbara, - fuvola

Szabados Tóth Gábor klarinét – előadásaiban gyönyörködhetünk.

A zenei betétek között Balogh Ramóna, Szabó Magda műveiből olvasott fel részleteket. Álarcosbál, Abigél, Katalin utca, Az Ajtó és más idézetek hangzottak el.

Gyönyörű zengő hangja megtöltötte a termet. Egy közös hatalmas - CSEND - a figyelem csendje volt ez… Szabó Magda szólt hozzánk… Ramóna hangján.

 „Ott kezdődik a nagyemberség, hogy az ember észreveszi, hogy mások is élnek a földön őkívüle, és amit tesz, úgy teszi, hogy nemcsak magára, gondol, hanem másokra is.”  - Szabó Magda ma lenne 100 éves. Érte gyújtottunk gyertyát…

A gyönyörű koncert, dalok, előadások szép tiszteletadás volt az égiek közt író Szabó Magda felé. Egy kísérő Édesanya megjegyezte: Szabó Magda most örömében könnyezett odafentről… zenék, dallamok, gondolatok szárnyalása az égig ért.

thumb szabomagdaemlekest2017 2 thumb szabomagdaemlekest2017 3 thumb szabomagdaemlekest2017 8

Buda Ferenc költő 2019 -ben:

„Szinte nincs olyan ember, nemtől, kortól és lakóhelytől függetlenül, akinek ne lenne a szívébe zárva legalább egy Buda Ferenc-vers. Megyénk büszkesége már húszévesen verseket írt, mely alkotói munka mind a mai napig termi gyümölcsét. Számos díjjal, többek között a Nemzet Művésze kitüntetéssel, Kossuth- és József Attila-díjjal is elismerték már nagybecsű munkásságát. Életéről, családról, az elmúlt évtizedek tapasztalatairól beszélgetünk vele „

Beszélgetőpartner: Füzi László a Forrás főszerkesztője és a költő pályatársa, barátja. dr. Törökné Kuklis Edit könyvtáros moderálta a közönségtalálkozót. A közönségtalálkozó inkább baráti találkozóra sikeredett, nagyon sokan a két barátra, Alkotótársra voltak kíváncsiak. Hogyan alakult kinek-kinek az élete és munkássága. Kossuth-díjas költőnket rá lehetett beszélni, hogy idézzen saját verseiből.

Szeretettel ajánljuk CD-n is megjelent zenés énekes versét Buda Ferenc költő tollából:

 Ne rejtőzz el

Ne rejtőzz el, úgyis látlak!
Rád csukom a szempillámat.
Benn zörömbölsz a szívemben,
s elsimulsz a tenyeremben,
s elsimulsz az arcom bőrén,
mint vadvízen a verőfény.

Nagyon jó vagy, jó meleg vagy,
nagyon jó így, hogy velem vagy.
Mindenekben megtalállak,
s öröm markol meg, ha látlak.
Nézz rám, szólok a szemednek,
ne fuss el, nagyon szeretlek!

thumb budaferenc2019 12 thumb budaferenc2019 13 thumb budaferenc2019 16

 

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022