Home: Events, Programmes Események, rendezvények 2020 Kerekes Valéria mesekutató volt a könyvtár vendége
 
 

Kerekes Valéria mesekutató volt a könyvtár vendége

Print
There are no translations available.

 thumb 4

Kerekes Valéria mesekutató volt a könyvtár vendége a Kulturális sokszínűség jegyében a városi programsorozat keretében.

 

 Ünnepi műsorral közreműködött az Arany János Általános Iskola kisdiákjaiból: Árvai Blanka, Kakuk Zoé és Mózer Mira 4.osztályos tanulók, osztályfőnökük Kitl Valéria tanítónéni. Az interaktív XXI. századi mesés műsor megálmodója Árvainé Baranyi Ildikó és Busa Orsolya pedagógusok voltak. Köszönet az előadónk által is megcsodált és elemzett mintabemutatónak. Része volt a meseországnak a Szivárvány Óvoda 5 éves kis hercegnője Rádóczi Anna is. A vidám műsor után:

Mesék játékkal - játékos mesék címmel közönségtalálkozó és módszertani előadás volt azon szerencséseknek, akik időt szakítottak ellátogatni a könyvtár rendezvényére. A szakmai nap a pedagógusok, gyermekekkel foglalkozó segítő szolgálatban dolgozók és a szülők, nagyszülők, nevelőszülők, nagyik részére is ajánlott lehetőség volt, hiszen a gyermekeinkről, gyermekeinkért – előadáson sok hasznos, elgondolkodtató elméleti és mentális, élettani és életkoronként nehézségeket sorolt fel a megoldásokig.

A tehetséggondozástól a fejlesztésig. Az elmélet részt követte a gyakorlati bemutató sok játékkal és mesés gyakorlatokkal. Elemzésekkel. Kerekes Valika mestertanár mesterien oldotta a közönséget és vonta bele a szituációkba. Ötletdús és hasznos gyakorlatias tanácsait, jókedvét -a gyerekekbe és a hivatásába vetett hitét – ahol a gyermek megtanul hinni önmagában és megtalálja a helyét a világban – elvittük magunkkal. A szülők és pedagógusok felelősségével együtt. A délig tartó program végén hosszan dedikálta Aranykönyv díjas Mesepszichológia a gyakorlatban címmel Kádár Annamária és Kerekes Valéria társszerzők népszerű könyvét.

Vendégelőadónk: szívesen látogat óvodákba, iskolákba is országszerte hívják módszertani és szakmai napokra.

Kerekes Valéria

mestertanár

Több mint egy évtizede dolgozik az ELTE oktatójaként. 2005-2015 között a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, 2015 óta a Tanító- és Óvóképző Kar hallgatói számára oktat főként játékpedagógiát és különböző módszertani tárgyakat. 2016 óta vezeti az ELTE TÓK Játékmentor Szakirányú Továbbképzését. Kutatási témái főként a játék és a mese kapcsolódási pontjainak feltárásán, különböző módszertani innovációk megalkotásán és tesztelésén alapulnak. Valóban megalapozhatjuk már a gyermekkorban az önbecsülést és a küzdőképességet a mesék segítségével?

A küzdőképesség és az önbecsülés kialakításában az egyik legfontosabb elem, hogy a gyermekek be tudják azonosítani magukat abban a közegben, ahol vannak. Ebben kellene, hogy a család is partner legyen, vagyis: a nép- és műmeséken kívül ajánlott a saját életünk elmesélésére helyezni a hangsúlyt. Már a gyermek születésétől kezdve mondjuk el neki, mi történik, amikor vele vagyunk: „most felteszlek a pelenkázóba”, „felteszem a pelenkát”, majd este beszéljük át, mi történt előző nap, aznap, és mi fog történni holnap. Minél nagyobb a gyermek, a folyamat annál árnyaltabb lesz – amely nemcsak az anyanyelvi nevelés szintjén áll, de az érzelmi intelligenciát is fejleszti. Merjünk beszélni a gyermekkel az őt ért bánatról, örömről, esetleges csalódásról – megalapozva a mesélés bátorságát, élményét!

Többek között ezt a nehéz és szép témát járja körbe a Mesepszichológia a gyakorlatban című könyv is, amit Kádár Annamáriával közösen álmodtak meg.

Ezen kívül egy igazán nemes ügyet hoztak létre Kerekes Valéria és kollégái az egyetem keretein belül is hallgatók, gyakorló pedagógusok és önkéntesek - erről A felelős szülők iskolája - mit is csinálnak? Mit is fejez ki? LÉLEKSIMOGATÓ mesék közösségi mesekampánya is egy online különlegesség ahol , a  sorozat első mesélője kedves barátunk, vendégünk Kerekes Valéria, az ELTE kiváló tanára, tanító, mesélő, író, aki mindig mesél, és még hogy ! Igazi kikapcsolódás a léleknek és pihenés a testnek is, - nem csak felnőtteknek. – Köszönjük!

thumb 1 thumb 2 thumb 3

thumb 4 thumb 5 thumb 6

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022