Home: Events, Programmes Események, rendezvények 2020 14. Olvasó- és drámatábor a könyvtárban
 
 

14. Olvasó- és drámatábor a könyvtárban

Print
There are no translations available.

thumb olvasotabor2020 17

Képes tábornapló

 

 1. nap

Ma elindult az első tábornyitogató napunk! Teltház, jókedv és sok kaland vár ránk. Az olvasás és könyvtár birodalmából az önismeret útján át sok élményben lesz részünk! Kérdezzék a táboros diákokat - tudnak ám mesélni! Holnapi mini házi: Neved miért kaptad? Mi a jelentése?  Holnap, kedden mindenki névtörténetét, én történetét meghallgatjuk. Ma ismerkedés, bemutatkozás, kézműveskedés, szójátékozás, szoborjátékozás, szituációs játékozás, csapatjátékozásé volt a főszerep.  És! Mindenki főszereplő is volt. Sátrakat vertünk, szárnyakat bontottunk, napfényben fürödtünk - szó szerint- sport vetélkedtünk, kirándultunk és finomat ebédeltünk. Volt párnacsata és csendes pihenős filmnézős délután befejezésül. Elfáradtunk, jól esett. S tudjátok mi volt még? Sok kis barátságot láttam alakulni és szuper önkéntes diákok csapata van ismét! Balog Petra, Pigniczki Dominika, Sipos Seila és Domonkos Dorina. Régi mese - és olvasótáborosok, - nem mellesleg oszlopos tagjai a város kézicsapatának. S ha hiszitek, ha nem - járjatok utána - ebben a táborban mindenkinek van saját kincse -mégpedig - Önmaga. A sok jó szülő pedig segítő. Hangszereken játszanak, sportolnak, nyelveket beszélnek, lovagolnak és táncolnak. És imádják a törit a matekot, irodalmat ...a focit, kézit, karatét- és mindenki egyéniség ám! Bevezettük a csillagszórást, akinek a legtöbb csillag összegyűlik az/ok lesznek az Olvasótábor Csillagai ...csillaghullás most még nincs...itt csak motiváció van és inspiráció...a bünti táborba nem való- igaz nem mondom, hogy Editke néni „hegyi beszéde” nem fog elhangozni néha (dehát ahogy ti, gyerekek - úgy én sem bújhatok ki a bőrömből...vagy bőröndömből) - hiszem, hogy mindent meg lehet beszélni...két ember kell hozzá és a szándék. Jó nap volt! Holnap folyt. köv. bábtechnikák, készítés, díszlet és háttérkészítés, történetekhez forgatókönyv írás és próbák:) aki nem hiszi, kukkantson be hozzánk. Várunk a könyvtárunk!

thumb olvasotabor2020 1 thumb olvasotabor2020 2 thumb olvasotabor2020 3

2. nap

Nagyon jól érezzük magunkat! Köszönjük jól vagyunk! Figyelünk egymásra és vidámak vagyunk, még ha ma volt röpke Editke „hegyi beszéde is " - megérte. Néha nem is árt a tarisznyába egy kis osztást is tenni. Ma folytattuk a színjátszósdit. Egyéni, páros és csapatban is -kiválóan hoztak figurákat, karaktereket, szituációkat, helyzetgyakorlatokat, néma pantomim - és párbeszédes rövid jeleneteket. Tükörjáték - nál pedig mindenki remekelt. A csapatmunkában elvonultak „mitingelni „a feladatokhoz a gyerekek. Szuper kis történetekkel jöttek vissza. Van, aki a mesék világához nyúlt vissza, voltak, akik kedvenc olvasmány élményüket vitték színre - de nagyon különleges élmény volt az élő képzeletből előhívott / megélt történeteket is látni. – Mindegyik kis jelenetről beszélgetések következtek -mindannyiunk hasznára. Minden történetből tanultunk,” elemeztünk” és gyúrtuk a megoldásokká.    A szüneteket sport -és mozgásra használtuk, vetélkedőkre. Igen. Ebben mindig a fiúk győztek, de  - a kézműveskedésben a lányok rabolhattak csillagokat. Minden nap voltak a színjátszó - és bábjátékozó foglalkozásokhoz beépítve a „Digi -világ - könyves világ „foglalkozások is. Képességeket, ügyességet, memóriát, irodalmi, történelmi, logikai ismereteket bővítő játékos feladatok nagyon színes tartalommal – vetélkedővé alakította, formálta a gyerekek igényeit.  Későbbi napokra beépítve a művészeteket, zenét, néphagyományokat - és a tudomány/technika /mozgásformák / kultúrák /természetismeret / honismeret kép és vizuális ismereteik, tudásuk, tehetségük, elmélyülhetett. A vetélkedőkkel csillagszórás is járt és sok nevetés - Török Daniéla (Szeged SZTE JGYPK) – önkéntes népszerű foglalkozása sok csillagszórással járt a diákok örömére. A Szupercsapat önkéntesként segíti táborainkat, ma is igazi sportladyk voltak. Hozzájuk csatlakozott   Mózer Dorina, aki régi önkéntesként vállalt ismét segítő szerepet.  Varázslatos iskolabusz volt a nap témája. A gyerekeket tessék kérdezni - elmesélik, hogyan mentünk ma Görögországba nyaralni közkívánatra...nahát -egy drámatáborban minden lehetséges...  - majdnem. Pihenő - irány a bringatúra, a foci edzés - meséljetek otthon mindannyian!!!! A vége kockánál: útilaput kaptunk ma…  bele is nevettünk a világba.

thumb olvasotabor2020 4 thumb olvasotabor2020 5 thumb olvasotabor2020 6

3. nap

Bábjátékozással hangolódunk a napra. Barátságkarkötők készültek / ajándékba is persze no és volt meglepi nagy ám! A híres Apolló nyomozó kutyust - a Kiskunmajsai Rendőr Őrs kutyás bemutatóját láthattuk. Fantasztikus élmény vált valóra a gyerekeben! Köszönet Herpai Gábornak és Péter-Szabó Zsolt - szakembereknek , Apolló kutyának és a kis Bodónak (Zsolt kisfia) - hogy felejthetetlenné tették a napot! Digi - Világ programsorozat következett. Ebéd ma is fantasztikusan finom volt Brigiéknél, - Magdika a mosolyod és kedvességed a régi - a palacsinta jelentem elfogyott. Kirándultunk ma is -felfedezzük városunk utcáit és keresünk szép természeti kincseket közben. A kánikula délutánra tetőzött, így ma pihenősebb délutánra készültünk - színes kreatív kifestővel, rejtvényekkel, az önkéntes diákok pedig kézműveskedéssel és egész napos szorgoskodással segítették lezárni a napot. És holnap is lesz meglepi!  Huba és Tomi helytörténet- irodalom - olvasmány - és személyes élmények alapján készülnek önálló előadással. Lesz népdal és néptánc bemutató - tanulással, színjátszósdi és elkészülnek, vagy megfőnek – (…) a fakanalaink? Holnap eldőlnek, mint ma -mindannyian.

thumb olvasotabor2020 7 thumb olvasotabor2020 8 thumb olvasotabor2020 9

4.nap.

Dráma nem volt, csak báb -és színjátszósdi sok nevetős élménnyel. Délelőtti próbák után meglepetés vendég érkezett ismét. Juhász Eszter Az Állami Néptánc Együttes volt tagja - ma Édesanya - és néptánc oktató. Kiskunmajsai származású Eszter gyönyörűen beszélt a népdalok és néptáncok hagyományairól, értékeiről. Ehhez kapcsolódott a nap folyamán a népmese, mint közkincsünk és maguk a mesék. Eszter egy mini táncházat tartott nagy örömünkre és nagy sikerrel. Köszönjük! Bízunk a folytatásba is! Utána Török Daniéla pedagógus hozta el programsorozatában a mesélő Digi Világ - ot a gyerekeknek, hangsúlyozva, a gyermeknevelés része a tanulás, tudás, képességek fejlesztése, tehetségek gondozása - mind a digitális világunk segítő eszközei a könyvek, mesék, regények és szakirodalom mellett. A képességeket megmozgató vetélkedőket nagyon szeretik a gyerekek, bátran használják. Könnyed szünet és finom ebéd után a természetjárásunkat is folytattuk. A könyvtárba érve - ma volt a premierünk, telt házunkkal. Nagyon szép bábok, mesejátékok, díszletek, kellékek, háttérképek készültek! Mindenkit nagy taps fogadott – a házi premier nagyon vidáman telt. Holnap is csudiszép napunk lesz. Megyünk dottózniiiiii!!!! Kirándulunk a természetbe és városunkban séta vonatozunk. A környéket is megnézzük...hét határon innen és túl. Megérdemeljük holnap a finom Patyi fagyit is ...no és meg állunk egy Ló *pofa - talira is! Holnap kézilabda csapat fog ránk vigyázni - köszönjük csajok KKC - Kiskunmajsai Kézilabda Club ...Balog Petra, Sipos Seila, Pigniczki Dominika, Ádám Dorina, Mózer Dorina és Török Daniéla - együtt. Velünk lesz Ágoston Vivi, aki meglepivel készül. Ágoston Lili és Vivi a két nagyszerű kézis, máskor is vendége volt táborunknak. Mózer Mónika táborvezető társam, szerintem jó csapatunk van.  

thumb olvasotabor2020 10 thumb olvasotabor2020 11 thumb olvasotabor2020 12

5. nap

Szép búcsúzó napunk volt. Reggel kötetlen beszélgetéssel kezdtünk, kinek, miért tetszett a tábor. Kavicsfestés következett, önmagunk és mások örömére - ajándékba. És jött a kis sárga kedvenc a dottó kisvonat a város és térségének kedvenc járgánya. Már családtag, mindenki integet neki és Misi bá*nak a szuper vezetőnek. Végre kirándultunk kalandoztunk, mint elődeik a portyázó magyarok. A Kiskunsági Nemzeti Park tanösvényén jártunk...bejártuk és gyönyörködtünk a mesés természetben. Történeteket meséltünk egymásnak és felfedeztük szó szerint a természet amorf kincseit is. A dottó indult velünk tovább. A Patyi fagyizó fincsi fagyiját nem hagytuk ki és a kis Patyi kutyusokat sem...elgondolkodtunk vajon a francia buldog franciául ugat-e?  És -! Jóban van-e az angol buldoggal?

Robogtunk a LÓPOFA csárda gyönyörű arborétumába. Pellikán Zsolt és Erika ismét nagy szeretettel kínálta táborosainkat a vitamindús házi limonádéjukkal -játszottunk, madárlesen voltunk -nagyon köszönjük! Szívből! És már várt a Vasút Étterem. Köszönet az egész heti finom ebédekért - és bőséges falatokért...lesz, mit ledolgozni - visszagurultunk a könyvtárunk várába, ahol Ágoston Vivi meglepije várt minket - csillámos tetkót kaptunk emlékbe nagyon köszönjük. A végére maradt a táborzáró értékelés. Az önkéntes diákok csapata egész héten sokat dolgoztak és bizony figyelemmel és sok csillagszórással/csillaghullással ösztönözték naponta a gyerekeket. Sok szép kiváló eredmény született. Zárógondolatok hangzottak el szülők és a diákok felé - majd kiváló teljesítményeket nyújtva kapott mindenki szép emléklapokat, apró ajándékokat. ...hát nem volt könnyű a búcsúzás...sokszor nyeltem nagyokat és küszködtem a könnyekkel. Nem lehet megszokni, hogy csak egy hétig szerethetsz valaki/ket. ...évről évre. Sokan évekig a táborunk látogatója, majd visszajárnak önkéntes diákként is. Nagy öröm mindegyik része...de annyi mindenre igyekszem megtanítani a gyerekeket...és az elengedés része nekem sem sikerül...adtunk búcsú öleléseket és apró ajándékok cseréltek gazdát. Köszönjük szépen Mózer Mónika könyvtári kolléga és a magam nevében is táborvezetőként -15.alkalommal. Ahogy mondtam...játszatok sokat, nevessetek sokat, legyetek együtt sok IDŐ - t. Kis nagycsaládtagokkal, barátokkal. Ne tanuljatok- vakáció van. Tanuljatok és merjetek örülni, boldognak lenni - és nem siettetni az időt. Éljétek meg a gyerekkorotokat. Figyeljetek egymásra és vigyázzatok egymásra. Igen olvassatok meséket, kedves olvasmányokat és játszatok nagyon sokat! Kiránduljatok, fedezzétek fel a szép természetet. Egyedül zárom ma a könyvtárunkat. Esteledik...elpakoltam a tábori termekben...leültem és néztem, hol vagytok gyerekek? Hazamentetek, kedves szüleitekkel.  A csendben meghallottam mindenki szavát, hangját, felidéztem nézését, alakját, cipőcskéjét, arcocskáját, kezecskéjét- ahogy jöttek az Editke! - Editke! no elgurult pár könnycsepp…de tudjátok, hogy az ajtó mindig nyitva. Várlak vissza benneteket szüleitekkel vagy lassan egyedül is/barátokkal. Meseszó van, nyitott szívvel szeretni-tudjátok, hogy az is van Szép nyarat mindenkinek.

Köszönet a szülőknek a bizalomért az önkénteseknek a fantasztikus vidámságért és figyelmes munkájukért: a nagy visszatérő Baranyai Brúnó (nagy mesélőnk, csupaszív diák) Balog Petra, Sipos Seila Pigniczki Dorina, Ádám Dorina, Ágoston Vivien, Mózer Dorina, Török Daniéla. - Látod - milyen szupererős csapatunk lett - a táborlakókkal ott leszünk a kézi meccseken ám! Köszönöm mindenki munkáját a kollégák, olvasók türelmét. Vadkerti Rita vezetőnk gondoskodását,  aki nélkül idén sem lett volna mesés és olvasó tábora a városnak és a könyvtárnak. Köszönjük a támogatást Patkós Zsolt Polgármester Úrnak és Kiskunmajsa Város Önkormányzatának. Köszönjük! Szép nyarat minden családnak!

thumb olvasotabor2020 13 thumb olvasotabor2020 14 thumb olvasotabor2020 15

Véget ért a 14.OLVASÓ - ÉS DRÁMATÁBOR A VÁROSI KÖNYVTÁR-ban

Köszönjük bizalmukat és a segítők támogatását. Az idei évben (is) sok családnak, sok diáknak adhattunk közös élményt az olvasás, mesék, élettörténeteken keresztül. Kijátszottuk magunkból az elmúlt hónapok szorongásait. Gyógyító mesék, terápiás drámajátékozás, bábjátékozás és kreatív munkálkodással. Barátunk a könyv és a digitális világ jó ötvözetét is megismerhették, elsajátíthatták a gyerekek. A természet szeretete fontos küldetésünk évről, évre. Kirándultunk, kalandoztunk is. Táborainkat üzenetekben köszöntötte Boldizsár Ildikó meseterapeuta, egyetemi tanár, író, Bajzáth Mária, mesepedagógus - Mesekincstár, Kádár Annamária mesepszichológus, író, egyetemi tanár, Kerekes Valéria, ELTE - TOK egyetemi oktató, mestertanár, író, Kovács Marianna a Hagyományok Háza vezető tagja a Meseszó egyesület vezetője - ezzel hatalmas megtiszteltetést, elismerést és élményt kaptak a táborozó gyerekek családok és intézményünk. És itt jön a lényeg! A gyerekek - kijátsszák magukból a világ bajait, a saját bajaikat. Észrevétlenül, felszabadultan, boldogan, tehetik, mert ez a hét róluk szól. Mottónk: Hiszek minden gyermek egyéniségében, hiszek minden gyermek valamiben való tehetségében és hiszek minden gyermek jóságában! Ez a tábor –LEHETŐSÉG-!  Önmagunk énjének felszabadítására, az elfojtott dolgok, vágyak, sebek, gyógyítására. Önbizalmat kapnak és életre szóló élményeket, amivel gazdálkodhat a kis lelkük. Erősebb, egészségesebb, vidámabb gyermekek mennek haza évről évre - mesékkel, történetekkel, barátságokkal gazdagodva. A mese -olvasótáborokhoz otthonról hozott batyu kell és hamuban sült pogácsa. Sok kis hős és feltétel nélküli szeretet a szülőktől, pedagógusoktól és könyvtárosoktól. Mindez megvan minden otthonban. Aranytallér pedig minden mesében! Amiből Te kisgyermek – gazdálkodj jól. Hiszen a tallér – Te magad vagy!

 Önismeret /mentálhigiéné a meséken keresztül:

„- Tudtam, hogy győzni fogsz, mert talizmánod van.

-Igen. A táncos víz, az énekes kő, és a beszédes madár.

-Nem az! - felelte a bölcs. A talizmánod a fiatalság, ami testedben táncol, a bátorság, mely kebledben beszél, és a jóság, mely a lelkedben énekel.”

(A táncos víz, az énekes kő és a beszédes madár. Olasz mese.)

Forrás:

Sebők Zsigmond (1903): A legszebb mesék. Lampel R. (Wodianer F. és Fiai) R. T. Könyvkiadóvállalata

Mária Bajzáth‎ - MESÉLŐ PEDAGÓGUSOK -Meseóra és mesefoglalkozás vázlatok, ötletek

Segítő könyvek/ Biblioterápiás eszközökkel: barátságról, emberségről, egymásra való figyelésről, felelősségről:

„Ha azt akarod, hogy barátod legyen, szelídíts meg engem.

– Jó, jó, de hogyan? – kérdezte a kis herceg.

– Sok-sok türelem kell hozzá – felelte a róka. – Először leülsz szép, tisztes távolba tőlem, úgy, ott a fűben. Én majd a szemem sarkából nézlek, te pedig nem szólsz semmit. A beszéd csak félreértések forrása. De minden áldott nap egy kicsit közelebb ülhetsz…"

Antoine de Saint-Exupéry (1900. június 29. – 1944. július 31.)

thumb olvasotabor2020 16 thumb olvasotabor2020 17 thumb olvasotabor2020 18

thumb olvasotabor2020 19 thumb olvasotabor2020 20m

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022