Home: Events, Programmes Események, rendezvények 2020 Csukás István író emléke előtt tiszteleg könyvtárunk
 
 

Csukás István író emléke előtt tiszteleg könyvtárunk

Print
There are no translations available.

 thumb csukas 1mm

Csukás István író, szerző, forgatókönyvíró

Született: 1936. április 2. (Magyarország, Kisújszállás)

Meghalt: 2020. február 24. (Magyarország, Budapest) 

 „1936. április 2-án született Kisújszálláson, egy nehéz sorsú kovácsmester nagyobbik fiaként, itt járta ki az elemi iskolát is. A háború után egy zenetanár biztatására, anyja akaratából jelentkezett az akkor alakult békéstarhosi zeneiskolába: hegedűművész akart lenni. Bár jól érezte magát a zeneiskolában, később mégis fellázadt a zene ellen: érettségi után előbb a jogi egyetemre jelentkezett, majd egy idő után átment a bölcsészkarra, de bölcsész tanulmányait sem fejezte be. Ekkoriban jelentek meg első versei; a Fiatal Művészek Klubjának vezetője volt, majd 1968-tól 1971-ig a Magyar Televízió munkatársa, 1978-tól 1985-ig a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője volt; azóta szabadfoglalkozású író. A hatvanas évek közepén Kormos István biztatására fordult a gyermekirodalom felé, ettől kezdve verseskötetei mellett egyre-másra jelentek meg gyermekregényei, mesekönyvei, verses meséi: eddig közel száz kötete jelent meg itthon és külföldön. Olyan halhatatlan mesefigurákat teremtett meg az elmúlt negyven évben, mint például Mirr-Murr, Pom-pom, vagy Süsü, a sárkány. Ezeket a figurákat a gyerekek főként rajz- és bábfilmekből ismerhették meg, több ifjúsági regényéből pedig sikeres tévéfilm készült.1975-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon a Keménykalap és krumpliorr című játékfilm megkapta a fesztivál nagydíját és Az Év Legjobb Gyermekfilmje címet is. 1977-ben, majd 1987-ben József Attila-díjat, 1978-ban és 1982-ben Ifjúsági Díjat kapott. 1984-ben a Művészeti Alap irodalmi díját, 1985-ben az Andersen-díjat, 1987-ben az Év Könyve jutalmat nyerte el. 1989-ben és 1995-ben övé a Déry Tibor-jutalom, 1990-ben a MSZOSZ-díj, 1996-ban a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Életműdíja, 1997-ben a Tekintet Alapítvány díja. 1999-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.” (Port.hu)

Legismertebb műveiből könyvkiállítással – felolvasásokkal – mesés - bábjátékos -foglalkozásokkal és diavetítéssel emlékezünk egy hónapon keresztül.

Bejelentkezés, információ: 06 77 481 630,  www.vkmajsa.hu, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it  

Kedvencekből néhány – ajánljuk kölcsönzésre, családi meséléshez, filmnézéshez -kikapcsolódáshoz – több alkotása mellett. Várunk mindenkit szeretettel könyvtárunkban!

Töf-töf elefánt

Mese a motorunkról

Csicsóka és a Moszkitók

Kutyánszky Kázmér, a versíró kutya

Sebaj Tóbiás

A nagy ho-ho-horgász

Pom Pom meséi

Pintyőke cirkusz, világszám!

Vakáció a halott utcában

Plutó és Puck

Keménykalap és krumpliorr

Süsü, a sárkány kalandjai

A legkisebb ugrifüles II. sorozat

Nyár a szigeten - Le a cipővel!

Mirr-Murr, a kandúr IV. sorozat

A legkisebb ugrifüles

Mirr-Murr, a kandúr III. sorozat

Keménykalap és krumpliorr

A labda

Mirr-Murr, a kandúr II. sorozat

Mirr-Murr kandúr kalandjai

thumb csukas 1mm thumb csukas 2 thumb csukas 3

thumb csukas 4m thumb csukas 5m thumb csukas 6m

 

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022