Home: Events, Programmes Események, rendezvények 2019 Játékos baba és kisgyermek gyógytorna
 
 

Játékos baba és kisgyermek gyógytorna

Print
There are no translations available.

thumb ancsanekisserikah Ancsáné Kis Erika gyógytornász játékos baba és kisgyermek gyógytorna foglalkozást tartott a könyvtárban 2019. június 5-én.

„A gyermekek egészséges fejlődése érdekében még az egészséges babáknál is javasolt a (gyógy)torna. Foglalkozásaimmal abban szeretnék segíteni a szülőknek, hogy játékos formában megismerkedjenek a megfelelő mozgássorból álló rendszeresen végzett gyakorlatok fontosságával.

Egészséges babák esetében a korán elkezdett torna segíthet a mozgás, később pedig a sport megszerettetésében. Ahol pedig mozgásproblémát észlelek, tanácsokkal látom el a szülőket (pl. otthon végezhető házi feladatok), valamint, ha szükséges, továbbküldöm a gyermeket más szakemberhez (pl. gyermekorvos, Dévény, TSMT, stb.) Miért 0 éves kortól indulnak a foglalkozások?

Szeretnék lehetőséget adni, hogy akár kismamák is részt vehessenek a foglalkozáson (volt is rá példa), ezzel betekintést nyerhetnek és felkészülhetnek a születendő baba helyes átmozgatására.

Gyógytornászként különösen fontosnak tartom, hogy a gyermekek minél hamarabb részt vegyenek a tornán, mert így időben észlelhetők az esetleges árulkodó tünetek pl.:

      szopási nehézségek,

      feszes, merev izomzat,

      “puha” izomtapintat,

      ferde nyaktartás,

      kifelé ill. befelé álló baba lábak,

      merev csípő és még sok minden más.

A nagyobb babáknál is fontos az adott időszakra jellemző mozgásforma begyakorlása, tökéletesítése (pl. forgás, mindkettő oldalra egyformán, ülés, törzskontroll kialakítása, járás), hogy a következő mozgásszint rátudjon épülni.

A feladatok során kitérek arra is, hogyan végezzük kisebb babáknál és a nagyobbaknál ugyanazokat a gyakorlatokat. (Ismétlésszám, dinamika, és fogáskülönbségek).

A babák mellett igyekszem a szülőkre is figyelni, hiszen az ő egészségük is fontos, ügyelek arra, hogy helyes testtartásban végezzék a feladatokat.

A gyerekgyógytorna játékos feladatokból álló, de a „gyógytorna törvényeit” követő program. A babáknál a fejlesztő játékokon való feladatoknak köszönhetően anatómiai és biomechanikai változókon túl fejlődhet a gyermek feladattudata, koncentrációkészsége, feladatmegértése, testsémája, koordinációja és egyensúlya is.

A magas érdeklődésre való tekintettel csoportbontásban újabb foglalkozásokat fogok tartani, hogy az adott korosztálynak még inkább megfelelő "játékokkal" és torna eszközökkel tudjunk együtt mozogni.

1.     Babacsoport: 0-5/6hó

2.     Kúszó-mászó csoport:7-10/11hó

3.     Tipegő csoport: totyogó kortól a biztos járásig”

Ancsáné Kis Erika

ancsanekisserikah

torna-plakt-1

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022