Gasztronómiai kalandozás Bács-Kiskunban

Nyomtat

gasztronomiaikalandozas

Tapodi Kálmán, Dózsáné Mihálka Betti (szerk.): Gasztronómiai kalandozás Bács-Kiskunban : Kiskunmajsa, Bugac, Bugacpusztaháza, Csólyospálos, Jászszentlászló, Kömpöc, Móricgát, Szank. – Kecskemét, 2019

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat felhívására a Kiskunmajsai kistérségben receptgyűjtő verseny indult 2018-ban. 2018. augusztus 24-ig várták a recepteket a térség településeiről. „2018 júliusától pályázat formájában két térségben és ezen belül 13 településen indul útjára a receptgyűjtés. A beérkezett pályamunkákat egy szeptemberi rendezvényen a készítője be is mutathatja a nagyközönségnek, amely ételeket szakmai zsűri fogja értékelni. A receptek gyűjtése leves, főétel, desszert főkategóriában történik. Az értékelésnél fontos szempont a régi ízek új technológiával történő előállítása, a térségre, településre jellemző stílusjegyek, a különleges ízvilág, a helyi termékek felhasználása és az étel tálalása is.” – szerepelt a kiírásban.

A Kiskunmajsai kistérségben a receptek gyűjtését, rendszerezését, könyvvé szerkesztését Dózsáné Mihálka Betti művelődésszervező, a Kézműves Egyesület Kiskunmajsa vezetője és Tapodi Kálmán szerkesztő, a Petőfi Népe újságírója végezte. A 2019. évi Majsa Napok keretében volt a könyv bemutatója a kiskunmajsai Tájházban.

Hiánypótló, értékes dokumentuma gyűjteményünknek.