www.vkmajsa.hu

 
 
 
 

A népmesék kincsei

Nyomtat
4

"A mese nem elvezet a valóságtól, mint sokan gondolják, hanem odavezet hozzá, mélyre vezet a lelki valóság tartalmaiban, legyen szó szeretetről és gyűlöletről, a fent emlegetett életről és halálról, jóról és rosszról, küzdelemről." (Vekerdy Tamás)

 

 A népmesék őrzik azokat a szellemi hagyományokat, melyek évszázadokon keresztül a mindennapok útmutatói voltak a közösség minden tagjának. Felnőttek és gyerekek összegyűltek, és órákon keresztül hallgatták azokat a történeteket, melyekben válaszokat kaphattak arra, hogyan boldoguljanak az életben.

A mese ereje

A mese hatással van a mesét hallgató gondolkodására, érzelmeire, viselkedésére. Képes megerősíteni az önbizalmat, utat mutatni reménytelen helyzetekben, választ nyújtani a sokszor ismételt kérdésekben. Ehhez jártasság kell a mesék világában, amit ma felnőtteknek újra kell tanulnia. A gyerekek jó része viszont még őrzi a képekben gondolkodás képességét, így ők hamarabb indulnak mesés vándorútra a jól megválasztott népmesék útján. Minden életkornak megvan a maga gondolkodási mintázata, az érzelmi befogadás mértéke. A mesemondás révén beleélik magukat a mese világába, a hős szerepébe bújva elnyerik jutalmukat. Mai kifejezéssel élve: erősítik rezilienciájukat, alkalmazkodóképességüket. Meséljünk a gyerekeknek reggel, a napindító mese segít összerendezni a jobb és a bal agyfélteke működését, szorongásoldó, így felkészít a nap váratlan kihívásaira is, hisz tudjuk tarisznyánkban ott lapulnak a legfontosabb tartalékaink. És ez nemcsak a gyerekeknek hasznos!

Sokféle szerepben és helyzetben, naponta tapasztalom a népmese, a dal, a játék, a tánc felemelő és megtartó erejét, hiszek abban, hogy segítségükkel hidat lehet építeni, múlt és jelen, fönn és lenn, ember és ember között. Újra gondolt, korszerű és gyerekközpontú pedagógiai módszerekkel összekapcsolva és élővé téve a hagyományt, – a mesélés, mondókázás, népi játék, népdal beépítése a tanításba, az intézményes és családi és nevelés gyakorlatába-, kimeríthetetlen erő és örömforrást rejt, minden gyerek, pedagógus és szülő számára.

Boldizsár Ildikó meseterapeuta és Bajzáth Mária mesepedagógus gondolataival – Népmesekincstár - nyitottuk meg az idei Népmese napja programsorozatot. Vekerdy Tamás pszichológus szakirodalmi köteteit a szülők, pedagógusok, gyermekekkel foglalkozók számára ajánljuk. Benedek Elek népmeseíró - gyűjtő munkásságával ismerkedhetnek meg az érdeklődők és csoportok. (Népmese napja Benedek Elek születésnapjához kötődik) Kortárs gyermek - és ifjúsági irodalmi ajánlót adunk a magyar - és világirodalom köteteiből. Könyvtárak és gyermekkönyvtárosok kapcsolódnak a jeles naphoz évről évre.

Első programként: könyvtárunk népmeséket tartalmazó könyveiből indítottunk kiállítást, - szeptember végéig megtekinthető.

További programajánlónk „Rajzold kedvenc népmeséd! – csipeszfotó kiállítással és kedves ajándékokkal készülünk a beérkezett alkotások és alkotók számára. (várjuk az alkotásokat folyamatosan) A kiállítás megtekinthető szeptember végéig.

Harmadik programajánlónk tematikája a Népmesék - mesés, bábjátékos, dramatikus foglalkozást tartalmaz. lezárásként élőszavas mesemondás és mesefűzér katartikus élménye varázsolja el a résztvevőket könyvtárunk gyermek- és ifjúsági részlegén, a varázsszó az idei évben: EGYÜTT MESÉLÜNK!

Első csoportlátogatók:

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola 4/b osztálya – Konczné Bartal Éva pedagógus jóvoltából. Könyvtárhasználati óra, Népmese napja - és Rajzold kedvenc népmeséd! – programok résztvevői, alkotói. Köszönjük. Várunk minden érdeklődőt, osztályokat, ovis csoportokat könyvtárunk programjaira.

Jelentkezés/információ: www.vkmajsa.hu, Kiskunmajsa Városi Könyvtár facebook oldal és személyesen a könyvtárban, illetve telefonon: 06 77 481 630 - as számon.

1n 2n 3n

4 5 6

7 8 9

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022