www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Események, rendezvények 2021 "Nemzedékek szolgálatában"
 
 

"Nemzedékek szolgálatában"

Nyomtat

1

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 52. vándorgyűlésén vettek részt könyvtárunk dolgozói. A kétnapos rendezvényen számos hasznos szakmai információval gazdagodtunk.

 

 „A 2021. évi vándorgyűlés központi gondolata a nemzedékek szolgálata. A témaválasztás kettős értelemben is jellemző a könyvtárakra: egyrészt jelzi, hogy a könyvtárak és a könyvtárosok jelentős értékeket őriznek, mondhatni az emberi kultúra összességére kiterjedő érvényességgel, melyeket a változó időben változó módon, a technikai lehetőségeket kihasználva igyekeznek megtartani és rendelkezésre bocsátani. Ez korunk egyik legnagyobb kihívása, hiszen a könyvtárak eredetileg a kézzel írt, majd nyomtatott művek beszerzésére és rendelkezésre bocsátására szerveződtek, helyi érvényességgel – ma viszont a fizikai megőrzésnek számos formája él együtt az elektronikus formátumokkal, különböző adatbázisokban, elektronikus felületeken válik lehetővé a könyvtári dokumentumok igénybevétele; ám ezek a technikai lehetőségek rendkívül gyorsan változnak, átalakulnak, újabb és újabb gépi hátteret, informatikai kompetenciákat igényelnek a rendelkezésre bocsátótól és az igénybevevőtől egyaránt. A könyvtárak tehát akkor szolgálják jól az egymást követő nemzedékeket, ha megbízhatóan tudják őrizni a folyamatosan keletkező, könyvtárakban igénybe vehető dokumentumokat és egyúttal megbízhatóan, sikeresen, a használók érdeklődését és kompetenciáit figyelembe véve, a hozzáférési feltételeket tudatosan fejlesztve tudják az információk legteljesebb és legváltozatosabb körét a használó közönség rendelkezésére bocsátani. Az IFLA 2019-es athéni konferenciájának megnyitójában Loukas Tsoukalis is ezt emelte ki, megerősítve, hogy környezetünk megóvása érdekében a könyvtárak, könyvtárosok igen sokat tehetnek azáltal, hogy a világ emlékezetének őrzői és a tudás birtokosai, és ezzel segítik a közösségi szabályozást.

A nemzedékek szolgálatának a másik vetülete, amelyet a sikeres szolgáltatás szervezés érdekében folyamatosan figyelemmel kell kísérni és a tapasztalatait figyelembe kell venni, hogy az egymást követő nemzedékeknek folyamatosan változik a tudás- és ízlésvilága, érdeklődési köre, felkészültsége. A korszerű és hatékony könyvtári szolgáltatások alapja, hogy a szolgáltató tisztában legyen a használói kör(ök) sajátosságaival, igényeivel, össze tudja hangolni tevékenységében az eltérő igényeket, meg tudja jeleníteni kínálatában a különböző generációk számára nyújtott lehetőségeket, szolgáltatásokat. Korunk egyik legérdekesebb jellemzője, hogy a nemzedékek közötti különbözőségek sokkal gyorsabban változnak, mint azt eddig megszoktuk – ezekre mindenképpen rugalmasan kell reflektálnia a könyvtári szolgáltatásoknak.”

1 2 3

4 5 6

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022