www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Események, rendezvények 2019 Latin est a könyvtárban
 
 

Latin est a könyvtárban

Nyomtat
thumb rumbag2019 8

A kiskunhalasi és környéki zenészekből álló Rumba Gitana zenekar első CD-je jelent meg 2019 márciusában. Ebből az alkalomból hívtuk meg az együttest egy lemezbemutató koncertre. Ami hangzásában nem, de látványában emelte a produkciót: Czikkely Panna kiskunmajsai születésű fiatal tehetséges alkotónk tárlata. 

 (A Tehetségek köztünk vannak sorozat bemutatójának nyitánya volt a kiállítás.)

A zenekar tagjai: Szabó Borisz (ének), Czikkely Anna (vokál, csörgő), Hegedűs Ákos (gitár, ukulele), Hegedűs Dénes (basszusgitár), Hegedűs Zoltán (gitár), Mátyus András (gitár), Nemes Jácint (cajón). A kiskunmajsai Czikkely Anna (Panna) tagja a zenekarnak.

A Rumba Gitana zenekar spanyol gitár rumbákkal, latin-amerikai slágerek feldolgozásaival és saját dalokkal játszik örömzenét. Járják az országot, fesztiválokon, városi rendezvényeken, de főiskolákon, egyetemi napokon vagy a szülővárosaikban is fellépnek időnként. Horváth Zoltán (gitár) - menedzser és apuka – fogja össze a zenekar ügyes-bajos dolgait munkája és főállása mellett. A fiatalokból álló zenekaron látszik a tanult zenei háttér és az a bizonyos szerelem a zene iránt. Borisz, az énekes pedig megtestesíti az együttes motorját, energiabomba, ahogy énekel, izzik a parketta is.

Czikkely Panna finom, lágy hangja selymesen illeszkedik a környezetbe. A latin hangszereken is virtuózan játszó Panna, nem viszi el a zenekart, hanem illeszkedve válik kerekké minden dallam. Így születhettek a világhírű dalok interpretálása mellett a saját közös dalok írása, hangszerelése is. A fiatal csapat előtt nagy jövő áll, hiszen dalaik minden generációnak szólnak. Érzelmekről, életérzésekről, szerelemről, csalódásról, elmúlásról, születésről. A gitár hol sír, hol felbőg hosszan, csupa energiával, a dob már a verőerünket éri – és akkor újabb csavarral hangzik fel Borisz és Panna éneke. Eljut a füleken át a zsigereinkbe. És eljut a gitárosok finom hangja is bizony! András, Ákos, Dénes, Zoli – összjátéka, mintha láthatatlan párbeszéd volna…annyira egy húron pendültek. A szorgalom, alázat és a megértés összjátéka ez. És azon kivételes embereké, akik az örömzenét a szívükből művelik. A Latin est a könyvtárban erről szólt.

A Rumba Gitana forró hangulatot teremtett. A vendégek már a harmadik daltól a zenekarral énekeltek, velük tapsoltak és értük ropogott a parketta a lábak alatt. Hatalmas siker, visszataps követelte a ráadást. Borisz vágya is teljesült -a könyvtárban énekelhetett kedvére – a közönség kedvenc dalával búcsúztak. Köszönjük a virtuóz estét!

Akik itt voltak – vidáman és jókedvűen beszélgettek, dedikáltattak CD-t és jött a csemege: Czikkely Panna szép kiállításával kezdődött és láthatóan zárult az est. Hiszen Panna kiállítása mellett nem mehetett el senki rácsodálkozás nélkül. Panna szívesen mesélt egy-egy képe születésének körülményeiről, technikáiról és az aktuális munkáiról. Pannának, a szőke selyemhajú, csupamosoly művésznek mindenkihez volt egy mondata, gesztusa, ölelése és emléke. Czikkely Panna velünk élő csillámpor…. mindenhol otthon van és mindenhol a szívünkben van. Szeretetéből és vidám életérzéséből láthatatlanul szór mindenkire. Ad. Gyöngyöző kacajjal és meleg szívvel-lélekkel. Ahogyan az alkotásaiban is visszatükröződik minden. Érzések, vágyak, élettörténetek kavalkádjai. Pasztell színek és finom vonalak. Az élet vonalai. Hol határozottak, hol finoman ereződnek. Mint tenyerünkön az életvonal. Nem lehet nem szeretni ezt a természetességet ősszel, télen, tavasszal, nyáron - velünk nevet, játékosan, pajkosan. És mi szeretnénk még sokáig vele nevetni itthon vagy a nagyvilágban - mert ő mindenhol otthon van… vele együtt szárnyalunk és megbékélten huppanunk a saját kanapénkra - mondjuk olvasni egy Czikkely Panna kötetet és feltenni egy jó Rumba Gitana CD-t.

A falon Konecsni György, Paizs Éva, Seres János, Bodor Miklós, Járicz Rózsa, Sugár Ibolya, Kuklis Katalin, Pócsik Olga, Horváth Ildikó, Czikkely Panna és mások alkotásai … itthon vagyunk Kiskunmajsán.

Az alkotók munkáiból a könyvtár helytörténeti gyűjteményében is találhatók olvasnivalók. Szeretettel ajánljuk figyelmükbe olvasóinknak, vendégeinknek!

thumb rumbag2019 1 thumb rumbag2019 2 thumb rumbag2019 3

thumb rumbag2019 7 thumb rumbag2019 8 thumb rumbag2019 9

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022