www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Események, rendezvények 2017 Országos Könyvtári Napok, 2017
 
 

Országos Könyvtári Napok, 2017

Nyomtat
thumb okn2017 22  A kiskunmajsai Városi Könyvtár idén is csatlakozott az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz.
  • Mesél a Könyvtári Maci – címmel gyermekfoglalkozást tartottunk óvodások számára könyvtárunkban.

Csak tiszta forrásból – szólt az idei Országos Könyvtári Napok felhívása.

Így is tettünk. Az őszi verseket, meséket, dalocskákat, körjátékokat vettük elő – a magyar gyermekirodalomból. Hihetetlen színben pompázik a természet – a nyár végi aranyló napsütéstől a fák lombjainak barna, bíbor és sárguló levelein át a termésekig. A dió, mogyoró, gesztenye, makk és galagonya izzik ilyen tájt. A gyümölcsök is termésre fordulnak, és bizony szedheti kicsi és nagy is a pirosló almát, a sárga szép körtét vagy a „mosolygó” szőlőt.

Az időjárás a legváltozatosabb arcát mutatja, hiszen a napsütést váltja a borongós bús szomorú esőfelhő vagy a komor szürkülő égbolt. Mesékben, versekben gyönyörű tájleírásokat olvashatunk, a meleg könyvtári gyerekkuckókban fel is csendül a Süss, fel nap, az Esik az eső éppúgy, mint az Érik a szőlő. A természet szeretetéről beszélgetve a víz fontossága is szóba került. Az ivóvíz, hogyan kerül a poharakba, miért vigyázzunk tavainkra, folyóinkra, erdei sétáknál a csörgő patakokra. Csak tiszta forrásból! – erről szólt az őszi játékos gyermekirodalmi foglalkozás – amelyhez a szépirodalomból merítettünk és tiszta szívvel – játszottunk! A Napsugár Óvoda két csoportja az őszi mesék, versek mellett a természet értékeiről, vizeinkről, kedves erdei és víz közeli állatkáinkról még hosszasan beszéltek a búcsúzáskor is. Belebújtak őszi kis kabátkáikba és néhányuk kis kezecskéiben ott melegedtek a Könyvtári Maci kosarából kapott gesztenye, dió, mogyoró.

Köszönet a Napsugár Óvoda Csiga és Méhecske csoportjának: Lehoczki Éva, Terjék Zoltánné óvodapedagógusoknak és Vörös Jánosné dajka kísérőnek.

Útravaló:

GALAGONYA

Őszi éjjel

izzik a galagonya

izzik a galagonya

ruhája.

Zúg a tüske,

szél szalad ide-oda,

reszket a galagonya

magába.

Hogyha a Hold rá

fátylat ereszt:

lánnyá válik,

sírni kezd.

Őszi éjjel

izzik a galagonya

izzik a galagonya

ruhája.                  

(Weöres Sándor)

  • Kulturális Archívum és helytörténeti kalandozások

Az Országos Könyvtári Napok keretében az Információforrások, tudásforrások témakörben került megrendezésre tematikus napunk. A kiskunmajsai Városi Könyvtár által használt Kulturális Archívum programot, a Hungaricana adatbázist, és könyvtárunk honlapját és katalógusát mutattuk be érdeklődő fiataloknak. Az Archívumban régi meghívók között böngésztünk, a www.hungaricana.hu oldalon a Petőfi Népe régi számait olvasgattuk, és 20. század eleji majsai képeslapokat kerestünk, a TextLib online katalógusban helyismereti tárgyszavak közt nézelődtünk kíváncsi gyerekekkel. Többen kedvet kaptak további kutakodásra.

A foglalkozásokon a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda 6. osztályosai vettek részt Bánné Csontos Ágnes tanárnő vezetésével. 

  • Sajtótörténeti kiállítás

Ehhez a témához kapcsolódott sajtótörténeti kiállításunk is a könyvtár birtokában levő régi újságokból. A Halasi Hírektől a Kiskunhírig megjelent minden helyi lapból tettünk ki megtekintésre példányokat.

  • A természet forrásai – Mozdulj ki! - rajzpályázat

Címmel kapcsolódott könyvtárunk az Országos Könyvtári Napok programsorozatába.

33 pályamű érkezett 3 -7 éves korosztályból. A rajzok mind gyönyörűek! Látszik a vidám élénk színek használatáról, hogy a gyerekek természetben megélt élményei vidámsággal, örömteli pillanatokkal telt el. Sokan rajzoltak tóparti játszadozást, úsznak a vízben, csónakáznak a családdal vagy játszótársakkal. A hegyek, a zöld pázsit is mozgásra biztatta a gyermekeket – labdáznak, rollereznek, sétálnak, piknikeznek. Voltak, akik szépen megelevenítették a madarakat, virágokat a napsütötte vagy bárányfelhős tájat. Öröm nézegetni! A beérkezett művek kiállítás formájában megtekinthetők a könyvtár gyermekrészlegén. – A későbbiek folyamán pedig értékes díszei lesznek a könyvtár gyermekbirodalmának.

Köszönjük szépen!

A pályaművek a Napsugár Óvoda csoportjaiból érkeztek. A névsor megtekinthető a tárlattal együtt. Gratulálunk!

  • A boldogság döntés kérdése?!

Egyértelműen kijelenthetem, hogy IGEN!

 Sokszor feltesszük a kérdés magunknak, hogyan legyünk boldogok, a válasz nem könnyű, de csak mi magunk adhatjuk meg erre a választ, mert csak mi tudjuk, hogyan lehetünk boldogok.

A kulcs önmagunkban van, nem adhatjuk át másnak.

Keressük meg, ehhez ajánlok egy-két lehetőséget, amelyet én használok.

Boldogsághoz vezető lehetőségek:

Gondolkozz kevesebbet, Érezz többet

Grimaszolj kevesebbet, Mosolyogj többet

Beszélj kevesebbet, Hallgass másokat

Ítélkezz kevesebbet, Legyél elfogadóbb

Nézelődj kevesebbet, Tegyél többet

Panaszkodj kevesebbet, Értékelj többet

Félj kevesebbet, Szeress többet

MERJ VÁLTOZTATNI!!!

 Merj kilépni a komfortzónából!!

 Merj adni (szeretetet, figyelmet,  mosolyt)!!

 Merj elfogadni (kedvességet, figyelmességet, szeretetet)!!

 Merj kérni (bármit, amire szükséged van)!!

 Merj megbocsájtani (főként magadnak)!!

 Merj elengedni (mindent, amire nincs szükséged)!!

 Merj befogadni (mindent, ami új, ami jön)!!

 Merj ítélkezés nélkül véleményt mondani!!

 MERJ HÁLÁS LENNI (önmagadnak is)!!

 MERJ SZERTNI (önmagad és másokat)!!

 MERJ ÉLNI!!!

Talán a legfontosabb: tanuljunk meg a jelenben lenni, arra fókuszálni, amit csinálunk hiszen csak az a pillanat a miénk ami most van, ami volt az a múlt, ami lesz az a jövő, csak a MOST számít, ez a pillanat a jelen erre figyeljük.

Szívből kívánok mindenkinek nagyon sok BOLDOG percet, órát, napot …

Plander Anikó

  • Természeti kincsünk – a víz

Az Országos Könyvtári Napok keretén belül „Természeti kincsünk – a víz” címmel zajlott gyermekfoglalkozás könyvtárunkban. 1-3. osztályos korosztály számára készült érdekes, látványos PowerPoint bemutató a víz fontosságáról, szerepéről. A gyermekek interaktív módon bekapcsolódtak az előadásba. Vízcsepp Manó vezette őket végig a „víz útján”. Mire használjuk a vizet? Miért fontos a víz? Hol találunk és milyen halmazállapotú vízzel találkozunk a természetben és a hétköznapok során? Milyen az élet az Északi sarkon vagy Afrikában? Hogyan takarékoskodjunk a vízzel? Ezekkel és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkoztunk, játékos feladatokkal összekapcsolva. Természetesen előkerültek a vízzel kapcsolatos könyvek is, amiket a gyerekek felhasználtak, hogy a kérdésekre választ találjanak bennük. Záró feladatként minden kisgyermek egy vízcseppre felírta a nevét, amiket felragasztottunk egy felhő alá eső formában.

A foglalkozáson a Kiskunmajsai Arany János Általános Iskola 1.b osztályos kisdiákjai vettek részt Kitl Valéria tanítónéni vezetésével. 

  • Babavilág – Babakuckó: kismamák, kiscsalád – együtt

Az Országos Könyvtári Napok keretében találkoztak a könyvtárban a Babakuckó klub tagjai.

A Babavilág és a kismamai lét már önmagában hordoz egyfajta boldogság forrást. Hiszen várandósnak lenni egy születendő gyermeket hordozni szívünk alatt – minden leendő édesanya vágya. A nagy pocak és a hormonok tombolása ellenére is, vagy ha már nehéz a cipőt befűzni… ott a jövő – hogy családunk lesz! Az újszülöttek világra jövetele minden családot boldogsággal tölt el. A Babavilág – a természet legnagyobb és legboldogabb lehetősége az életben. Ahogy látjuk rácsodálkozni az apró csecsemőt, ahogy az erős édesapák elolvadnak a kisgyermeküket kezükbe véve. A nagyszülők pedig a legnagyobb szeretettel óvják és vigyázzák a nagycsalád szeme fényét – a legkisebb családtagokat, unokákat! A Babakuckóban már karon ülő kicsinyekkel jönnek Anyukák és a találkozások sok – sok barátságokat hoznak egymás életébe. Itt megbeszélgetjük az aktuális babanevelési gondokat az etetéstől a pelenkázásig. A mentális jólét és harmónia fontosságát – az Édesanyák és a család számára, hogyan érhető el. A mai találkozó ötletbörze is volt – mindenki adott „be” egy-egy témát miről is szeretne többet tudni. Szakmai előadókat kérünk fel, vagy a tapasztaltabb Édesanyák is vállalnak egy-egy témakört – ami – mindenki hasznára lehet. Ehhez köthető a helyszín, mint könyvtár – ahol a szakirodalom mellett a babairodalom is azonnal kéznél van. A helyszín pedig a meleg barátságos légkör a tágas terek a játékok, babakönyvek – babaház és játékok, vagy éppen a pelenkázó – mind segítő légkör a találkozókhoz.

Mi könyvtárosok is nagyon várjuk ezeket a családias találkozókat – a picinyek boldog arcocskáját Anyukáikkal – akik így válnak a könyvtár életének is részesei. Ez pedig a családbarát könyvtár öröme és jövője.

Őszi mondóka:

Kemény dió, mogyoró

Kis mókusnak ez való

Odújába elrakja,

Télen elropogtatja.

Könyvajánló: dr. Claire Halsey: Babafejlesztés , Játékos gyakorlatok ( 0-2 éves)

  • Természeti kincsünk a víz – könyvkiállítás és virtuális képes album a könyvtár netes felületein

A feldolgozó könyvtárosok a könyvtár állományának újabb kiadású könyvei közül válogattak. A válogatás érdekessége, hogy a kiállítás főszereplői (a „hagyományos” természettudományos könyvek mellett) szépirodalmi művek lettek: vagy a kiválasztott könyvek címében szerepel egy vízhez köthető szó, vagy témájukban jut fontos szerephez a víz, mint szimbólum.

  • Megbocsátás Napja

Több olvasónk is élt a lehetőséggel, hogy könyvtári tartozásukat elengedjük az Országos Könyvtári Napok keretén belül megrendezett Megbocsátás Napján.

thumb okn2017 1 thumb okn2017 2 thumb okn2017 3 

thumb okn2017 4 thumb okn2017 5 thumb okn2017 6

thumb okn2017 7 thumb okn2017 8 thumb okn2017 9

thumb okn2017 10 thumb okn2017 11 thumb okn2017 12

thumb okn2017 13 thumb okn2017 14 thumb okn2017 15

thumb okn2017 16 thumb okn2017 17 thumb okn2017 18

thumb okn2017 19 thumb okn2017 20 thumb okn2017 21

thumb agiora2.2017 1 thumb agiora2.2017 2 thumb agiora2.2017 3

thumb agiora2.2017 4 thumb agiora2.2017 5 thumb agiora2.2017 6

thumb okn2017 22 thumb okn2017 23 thumb okn2017 24

thumb okn2017 25 thumb okn2017 26 thumb okn2017 27

thumb okn2017 28 thumb okn2017 29 thumb okn2017 30

thumb okn2017 31 thumb okn2017 32 thumb okn2017 33

thumb okn2017 34 thumb okn2017 35 thumb okn2017 36

thumb okn2017 37 thumb okn2017 38 thumb okn2017 39

thumb okn2017 40 thumb okn2017 41 thumb okn2017 42

thumb okn2017 43 thumb okn2017 44 thumb okn2017 45

thumb okn2017 46 thumb okn2017 47 thumb okn2017 48

thumb okn2017 49 thumb okn2017 50 thumb okn2017 51

thumb okn2017 52 thumb okn2017 53 thumb okn2017 54

thumb okn2017 55 thumb okn2017 56 thumb okn2017 57

thumb okn2017 58 thumb okn2017 59 thumb okn2017 60

 thumb okn61 thumb okn2017 62 thumb okn2017 63

 thumb okn2017 64 thumb okn2017 65 thumb okn2017 66

thumb okn2017 67 thumb okn2017 68 thumb okn2017 69

 

 
 
 
 
left direction
right direction
Szikora Ádám költő 2018-ban
Szabados Ágnes műsorvezető, riporter 2018-ban
Lackfi János író, költő, műfordító 2017-ben
Szily Nóra újságíró, pszichológus 2017-ben
V. Kulcsár Ildikó író, újságíró  2017-ben
Grecsó Krisztián író, költő 2017-ben
Sándor Anikó író, újságíró 2017-ben
Fábián Janka írónő 2017-ben
Nóvé Béla történész, esszéíró, dokumentumfilm-készítő 2016-ban
Endrei Judit bemondó, szerkesztő-műsorvezető 2016-ban
Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár 2016-ban
Paál Zsolt író, pedagógus 2016-ban