„Rendezni végre közös dolgainkat – ez a mi munkánk, és nem is kevés.”

Nyomtat
 thumb gulag2017 1

Ezzel, a témára nagyon is érvényes József Attila versrészlettel kezdődött 2017. március 7-én a „Gulag történetek” Dél-alföldi magyarok és magyarországi németek a szovjet munkatáborokban című tanulmánykötet bemutatója a kiskunmajsai Városi Könyvtárban. 

 A kötet elkészítésében több szakember, történész, helytörténész vett részt, név szerint: Dr. Máthé Áron, Dr. Miklós Péter, Körösi Mihály, Polgár Zoltán, Végső István és Pap Eliza.

A kötet röviden így jellemezhető: hat tanulmány, egy régió, három megye, több ezer megdöbbentő életút és tragédia. A kötetet Dr. Miklós Péter történész-muzeológus, a hódmezővásárhelyi Emlékpont igazgatója, Vásárhelyi Dániel építész és Pap Eliza történész, a Konecsni György Kulturális Központ dolgozója mutatta be. Az est legfelemelőbb pillanata építész úr előadása volt, aki édesapja, Vásárhelyi Dániel élettörténetével ismertette meg a szép számban megjelent hallgatóságot. Édesapját 20 évesen, MÁV forgalmistaként 1944. október 22-én hurcolták el a szovjet katonák malankij robotra a kiskunmajsai vasútállomásról. Neki köszönhetjük, hogy városunk történetének ezen sötét epizódja több, mint 70 év távlatából további fontos adalékokkal bővülhetett. Településünkről 1944-ben és 1945-ben 15 férfit és 6 nőt hurcoltak el „malenkij robotra” a Szovjetunió területére.

Az előadás végén a tanulmányköteteket ingyen haza lehetett vinni, amit a szerzők dedikáltak. A téma iránt érdeklődők a dedikált kötetet a Városi Könyvtárban kézbe vehetik és olvashatják.

A kötet megjelenését az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő és a Gulag Emlékezet Bizottsága támogatta. 

Pap Eliza

 thumb gulag2017 1 Pap Eliza, Gulag történetek Gulag történetek