www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Események, rendezvények 2016 Csuja Imre színművész volt a Konecsni György Kulturális Központ vendége
 
 

Csuja Imre színművész volt a Konecsni György Kulturális Központ vendége

Nyomtat
thumb csuja2016 5

Az országosan ismert népszerű színész Kiskunmajsa nézőit is elismerésre késztette.

 

IMI, MONDJ EGY VERSET! - előadóestjében sokoldalúsága mellett szenvedélyes, energikus és drámai oldalát is megmutatta. Fantasztikus lendülettel magával vitte a nézőket egy irodalmi utazásra. Babits, Kosztolányi, Petőfi, Arany és más költők gyöngyszemeiből adott elő. A második blokkban Örkény egyperces novelláival ajándékozott meg bennünket, amelyben lubickolt az előadó és a közönség is. A hangulatot a színművész alakja, ereje, jellegzetes orgánuma fokozta, hol pisszenésnyi csenddel - hol értő nevetéssel honorálta a közönség.

A harmadik blokkban teljesedett ki az előadóest. Babits Mihály Jónás könyve művéből adott elő részleteket. A monodráma előadást színházi élményként élte meg az értő közönség. Az élményt fokozta egy különleges fordulat - hiszen egy hófehér bunraku báb volt a „társszereplő”. Olyan beleéléssel játszottak „mindketten”- olyan érzelmeket hoztak felszínre, mint történelmünk és magyarságunk mellett az emberi lét. Fájdalom, szomorúság, harc, háború, erő, hit, Biblia világ, küzdelem, cet, hal, gyomor, halál, élet… győzelem. Túlélés. ÉLET. Élet az életben. Emberek, sokszínűség. Színűség. Színű. Szín. - Döbbenet. Irónia. Felismerés. Tükör. Fel-támadás. – Csend. Gondolatok. A gondolatok összeérnek a teremben. Vastaps. Óriási teremtő erő. Katartikus élmény… lúdbőr.

A színművész szerényen meghajol, társa mostantól nagybetűs kiérdemelt Bunraku báb ember nagyságúra növekszik a nézők szemében. Két ember él a színpadon…

A katartikus élményt fokozta a technikai fények finomsága a háttérdíszlet tökéletes illeszkedése az előadáshoz.

Befejezésül dr. Törökné Kuklis Edit pódiumbeszélgetéssel oldotta fel a drámaian szép élményt. Hiszen a nézők között minden korosztályból szép számmal voltak, akik kíváncsian várták a sokoldalú színművész vidám komikus arcát. A kultikus filmek sztárját, Csokit, Balát és az „IZIRÁJDERÖCSÉM!” – szlogent, amit minden magyar ismer és ért. Üvegtigris, Egy szoknya, egy nadrág, Argo, Valami Amerika 2., Torrente és társai… a korábbiak közül Viadukt, Te rongyos élet, Redl ezredes I-II., Portugál vagy a tévéfilmekből Pasik, Limonádé, Régimódi történet, Kossuthkifli… és társai. Az anekdotákban nem volt hiány. Csuja Imre utánozhatlanul önmaga volt. Mesélt kulisszatitkokat, forgatási gegeket és a kolléga-barátság összetartó erejéről. Rendezők, vágók, operatőrök-munkafolyamatairól és a napi forgatások, helyszínek humoros viszontagságairól. Nincs álomszerepe. Az élet szép oldalát nézi, és azt csinálja, amit szeret. A munkáját. Árvay Zsuzsa szinkronszínész és - rendező feleségével, szép nagycsaládjával hisz az összetartó erőben. Alázattal, szenvedéllyel, él meg egy kocsmás szerepet filmen, vagy éppen Macbeth drámát színpadon.

Wesley Snipes volt Kiskunmajsán? Csuja Imrének még ezt is elhittük ma este. Ki a hitelesebb nagyobb színész? Nekünk Csuja Imre - de jó, hogy nem kell választani, mert egyébként mindkettő.

A beszélgetésből társairól Rudolf Péter, Szabó Győző, Tompos Kátya, Oroszlán Szonja, Reviczky Gábor, Herendi Gábor rendező és másokról örömtelien mesélt. A beszélgetőtársak nevetve rögtönöztek az Üvegtigris lakóbuszának büféjéből és persze, hogy volt Valami Amerika is. Itt árulta el, hogy miért jött le oly’ sokszor a „hegyről”- ahol nem volt térerő - és este tízkor is fontos volt számára, hogy a kiskunmajsai szervezőt éppúgy visszahívja, mint az Örkény Színházat, vagy a Győrit. Velünk osztotta meg először, hogy új filmsorozaton dolgoztak, amely tavasszal kerül a televíziók képernyőjére és a szereplőgárdában most sem fognak csalódni a nevetésre vágyó emberek… és öblös nevetése egy filmrészlet erejéig Szabó Győző kollegájával egy lerobbant Csepel autóval… nagyon hiteles volt virtuálisan is.

A közönség feloldódva nevetett és a színész eggyé olvadt közönségével. Ez volt az a pillanat, amikor megértette az ember - hogy Csuja Imre színművész, miért is egy ország kedvence?- mert a magyar embert testesíti meg. Hitelesen. Hol nevetve, hol sírva - ahogy vigad a magyar.

Volt egy pillanat –sok - ami mellett talán elsiklottak néhányan… Csuja Imre beszélt a nagy elődökről, példaképekről, szerepekről.

Darvas Iván, Törőcsik Mari, Udvaros Dorottya és Főiskolai Tanáraihoz fűzött olyan finom tisztelettel egy-egy személyes pillanatot-, amit csak egy igazi művészember tud. Ez a pillanat művészete!

Meglepetéssel zárult az est, hiszen a városvezetők, nézők, olvasók valamint a kulturális szakemberek nélkül nem lenne szellemi és kulturális élet ilyen igényességgel Kiskunmajsán. De van. És ezt többszörösen bizonyítja a teltházas rendezvények különböző profilban és helyszíneken.

De nem lenne meg a város tehetséggondozás nélkül sem. Fészek Színjátszó Egyesület és Mayossa Néptánc Egyesület, Városi Fúvós Zenekar vagy Kézműves Egyesület nélkül Természetbarát Klub nélkül sem, akik már 40. életévükbe lépnek, mint legrégebbi aktív civil egyesület. És nem lenne meg utánpótlás nélkül sem.

Így hallgathatta meg Csuja Imre Színművész ifjú tehetségünket Terbe Izabellt, aki az Arany János Általános Iskola után a Tomori Gimnáziumban folytatta tanulmányait és tehetségét Bábáné Évike és Pócsik Olga tanárnők gondozása után a Budapesti Thália Színház színinövendékeként Gáti Oszkár színművész- minő véletlen Csuja Imre barátja - tanulja immár második éve – alig 18 évesen a színészetet.

Izabell egy musical részletet adott elő – spontán felkérésre. A Művész és Palánta együtt hajoltak meg… a közönség újabb vastapsával. A Konecsni György Kulturális Központ hétről-hétre gondoskodik a művészeti ágak és hagyományok értékeinek átadásáról. Csuja Imre színművész még hosszan dedikált, pedig várta másnap is a színpad. Zsuzsa asszony szövegkönyvén dolgozott csendesen, szinkronmunkálatai a stúdióban hajnalban indulnak.

Csuja Imre Színművész:

Jásza Mari-díj

Érdemes művész

Budapestért-díj

Páger Antal-színészdíj

Príma díj

Több mint 50 nagyfilm, 30 játékfilm, 130 színpadi szerep, 800 szinkronszerep kötődik nevéhez. Eddig.

thumb csuja2016 1 thumb csuja2016 2 thumb csuja2016 3

thumb csuja2016 4 thumb csuja2016 5 thumb csuja2016 6

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022