www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Események, rendezvények 2011 „Elveszni, megkerülni” c. pályázat a Csodaceruza Kiadónál
 
 

„Elveszni, megkerülni” c. pályázat a Csodaceruza Kiadónál

Nyomtat

A kis ló a városban c. mese folytatása

Régen meséltünk a kis lóról – kezdte anya. Hogy van, mi van vele? – A kis ló elveszett az erdőben – jelentette be Tomi. – Elveszett? – döbbent meg anya. – El. Most bolyong. – Bolyong? – Igen. Tomi megsajnálta a kis lovat. – De hazatalál. – De jó! – örült meg anya. – Egy hónap múlva – hűtötte le a lelkesedését Tomi. – Az elég sok idő – ingatta a fejét anya. Mit csinál egy hónapig? – Mindenfélét. Keres magának élelmet. És kivel van? – Senkivel. Mondtam már, elveszett, és egyedül bolyong az erdőben. Tominak fogyni kezdett a türelme. – Legyen inkább egy hét – próbálkozott még egyszer anya. – Nem. – Tomi mérges lett. Vesszen el! Egy hónapra. – Rendben – mondta anya. Vesszen el. Mi történt vele, miért veszett el?

- Mert a gazdája nem kötötte rendesen a karóhoz, és így ő megszökött. Aztán meglátta az erdőt és oda bemenekült. Hirtelen furcsa hangot hallott egy bokor mögül. A Kisló megijedt. Azt gondolta magában: „ Megnézem, hátha kedves lesz az, aki a bokor mögött van!” Bizony jól gondolta. Ott ült egy ártalmatlan, aranyos kis béka. Azt mondta: - Brekeke, brekeke. Na, - mondta a Kisló – ezt a békát is jókor fogtam ki! De váratlanul a béka megszólalt: - Hé, várj meg!  Mondd, mit keresel itt te Kisló! – kérdezte a béka. – Megszöktem, és nem találok haza. - Ne félj! Amikor éppen hazafelé ugráltam, láttam, hogy egy ló baktat az erdő felé. Láttam, honnan jöttél. Gyere velem! – ajánlotta a béka. Úgy is lett. Hazavezette a kis lovat, és a Kisló ezentúl soha nem szökött el. VÉGE

Fejes Fanni 3.o.

Találkozott egy nyuszival. Gyere velem! – mondta a nyúl. Mentek tovább. Találkoztak egy mókussal és egy csibével. Mentek tovább. Egy réthez értek, megálltak enni és rájuk esteledett. Eltévedtek örökre.

Surján Dorina 1.o.

A lovacska egy forró délutánon az erdőbe ment hűsölni. A nagy meleg elől egyre beljebb húzódott, mígnem annyira messzire jutott, hogy nem talált vissza.  A kis ló csak bolyongott a fák közt egyedül. Estefelé találkozott egy békával. Azt mondta neki a béka: - Az erdő közepén él a világ legnagyobb lova. Ő majd segít neked. Elindult a kis ló, és nemsokára odaért egy patakhoz. Ivott egy kicsit, majd ballagott tovább. Találkozott egy mókussal, aki a fa tetején ült és evett. Mit keresel itt te kis ló az erdő közepén? – kérdezte a mókus. Keresem az öreg nagy lovat. (A kis ló nem tudta, hogy az öreg lovat egy boszorkány varázsolta el mókussá, mert megharagudott rá. Az öreg ló ugyanis erősebb volt mindenkinél.) A mókus elmesélte, hogy ő az öreg ló igazából, csak egy boszorkány elvarázsolta mókussá. – Úgy tudsz rajtam segíteni, ha visszamész a békához. Ő tudja feloldani az átkot. A kis ló visszaügetett a békához. – Segíts levenni az átkot a mókusról, hogy visszaváltozzon öreg lóvá! – kérlelte a kis ló. - Él az erdő közepén egy barátom, Tapsifüles. Ő majd segít neked! – tanácsolta a béka. Továbbment. Hosszú bolyongás után megtalálta Tapsifülest, aki éppen a háza mellett káposztát rágcsált. – Jó napot! Te vagy Tapsifüles? – Igen. Mit keresel ilyen messze a gazdádtól? – A mókus, akit elvarázsoltak, küldött a békához, ő pedig hozzád. Te tudsz segíteni abban, hogy visszaváltozzon öreg lóvá. Mit csináljak? Tapsifüles hosszan elgondolkodott, majd ezt mondta: - Van nekem egy csipkebokrom, aminek mogyoróízű termése van. Ha ebből viszel a mókusnak, vissza fog változni öreg lóvá. Tapsifüles átadta a csipkebogyót egy kis fonott kosárban. A kis ló megköszönte a segítséget. Visszafelé menet találkozott újra a békával, aki vizet adott neki a forrásból. Visszaért nagy sokára mókushoz, aki nagyon megörült a kis lónak és a különleges csipkebogyónak. Megette, és rögtön visszaváltozott öreg lóvá. Ebben a pillanatban ráismert a kis lóban rég eltűnt kisfiára. Az öreg ló visszavezette kisfiát Tomihoz, aki szeretettel befogadta őt is.

Jójárt Panna nagycsoportos óvodás

 
 
 
 
left direction
right direction
Szikora Ádám költő 2018-ban
Szabados Ágnes műsorvezető, riporter 2018-ban
Lackfi János író, költő, műfordító 2017-ben
Szily Nóra újságíró, pszichológus 2017-ben
V. Kulcsár Ildikó író, újságíró  2017-ben
Grecsó Krisztián író, költő 2017-ben
Sándor Anikó író, újságíró 2017-ben
Fábián Janka írónő 2017-ben
Nóvé Béla történész, esszéíró, dokumentumfilm-készítő 2016-ban
Endrei Judit bemondó, szerkesztő-műsorvezető 2016-ban
Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár 2016-ban
Paál Zsolt író, pedagógus 2016-ban