www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Események, rendezvények 2009
 
 

Események, rendezvények 2009

HELYI ALKOTÓK - Fülöp Benjáminné és Pócsik Olga volt a vendégünk

Nyomtat

"Sárgán, pirosan és kéken sír a bohóc." - Pócsik Olga mondata lehetne akár a programsorozat idei utolsó rendezvényének mottója is. Mert most bemutatott verselő és festő helyi alkotóinkban közös pont: a játékosság, pajkosság. Fülöp Benjáminné versei közül a gyermekversek (unokák és barátnőjük tolmácsolásában) aratták a legnagyobb sikert, Olga képein pedig még a legszomorúbb formát is vidám színnel telítve csodálhattuk. Győri-Nagy Sándor kérdésére - Pócsik Olga milyen képet készítene Fülöp Benjáminné ("művésznevén" Felícia) verseihez - a válasz nem volt meglepő: brekegő békák tussal, színes ceruzákkal. Felícia szavakkal fest, Olga pedig "látványnyelvezeten" beszél. De volt még más közös pont is. Elsőként a zene: Olga képeiből a Dózsa György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai - Gyöngyösi Tibor vezetésével - készítettek egy gyönyörű filmet, Olga választotta a Quimby zenekar kifejező muzsikáját , Felícia pedig a Természetbarát Klub Asszonykórusában énekelt búcsúzóul. S ott van még a tanítás is: Olga gimnazistáknak próbálja továbbadni a vizuális művészetet, Felícia pedig unokáit terelgeti a versek szeretete felé. De mindkettőjüknek fontosak a könyvek, Kiskunmajsa, a vidék csodája is.

Bővebben

Munkavállalás és továbbtanulás az EU-ban

Nyomtat

A kiskunmajsai Dózsa György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulóinak tartott rendkívüli órát Békésiné Kerekes Judit EURES tanácsadó és Fazekas István, a Katona József Megyei Könyvtár Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Pontjának vezetője. A városi könyvtár átépítési munkálatai miatt kivételesen a gimnázium egyik osztálytermében hallgathatták meg az előadást az érdeklődő diákok.

Bővebben

5 éve az Európai Unióban - Vetélkedő

Nyomtat
Ismét játékos vetélkedőt szerveztünk Európáról, az Európai Unióról felső tagozatos diákoknak. A vetélkedőn 5 csapat (3 kiskunmajsai és 2 területi) válaszolt az értékes nyereményekért Ladányi Ágnes játékvezető kérdéseire. 

Bővebben

Agrártámogatások az Európai Unióban

Nyomtat

A kiskunmajsai Városi Könyvtár és a Hiány Vállalkozási és Pénzügyi Tanácsadó Betéti Társaság közös szervezésében tartott rendezvényen Privóczki Zoltán c. főiskolai docens az állattartó telepek trágya tárolásának európai uniós és hazai jogszabályrendszerét ismertette. Kitért külön a hígtrágya tároló és szerves trágyatárolás állatlétszámhoz kötött feltételrendszerére, valamint az állattartók kötelezettségeire, a trágyatárolás telepen belüli és kívüli feltételrendszerére. Ismertette az 59/2008.(IV.29.) FVM rendelet állattartókra vonatkozó kötelezettségeit és adatszolgáltatási feladatait.

Bővebben

Zadravecz Istvánné megyei kitüntetése

Nyomtat

Nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy könyvtárunk 2009. október 2-án nyugdíjba vonult igazgatója megkapta munkássága megkoronázásaként a Bács-Kiskun Megye Közművelődési Díjat. Zadravecz Istvánné 1975 óta irányította a Városi Könyvtárat nyugdíjba vonulásáig, s irányítása alatt vált a könyvtár igazi információs központtá. Neki köszönhető (többek között):

Bővebben

Országos Nagyi Könyvtári Napok

Nyomtat

2009 októberében Országos Nagyi Könyvtári Napokra került sor az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Október 5-11. között elsősorban az 50 év felettiek figyelmét szerettük volna ráirányítani arra, hogy a könyvtárak milyen lehetőségeket kínálnak az olvasásra, újfajta ismeretek szerzésére, tájékozódásra, bemutatkozásra, közös együttlétre. Bízunk abban, hogy az októberi eseményekkel hozzájárulhattunk az idős emberek életminőségének esélynöveléséhez, és az Országos Nagyi Könyvtári Napok után - a jelenlegi könyvtárhasználók mellett - sok újonnan beiratkozóval találkozunk majd rendszeresen. Szeretnénk, ha sokan hallgatnának hívogatásunkra: "Ne üljön otthon, ha könyvtárában otthon lehet!"

Bővebben

Népmese napja 2009 - Rajzpályázat a népmese napja alkalmából

Nyomtat

Idén is csatlakoztunk a HUNRA Magyar Olvasástársaság kezdeményezésében indult Népmese Napja 2009 rendezvényeihez. Szeptember 30-án ünnepeltük Benedek Elek születésének 150. évfordulóját. Ezen a napon Mesetarisznya címmel rendezvényeket szerveztünk óvodásoknak és általános iskolásoknak.

Bővebben

Fogyasztóvédelem - Internetes kereskedelem

Nyomtat

A kiskunmajsai Dózsa György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulóinak tartott rendkívüli és hasznos órát dr. Morvay György, az Európai Fogyasztói Központ Magyarország igazgatója és Fazekas István, a Katona József Megyei Könyvtár Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Pont vezetője.

Bővebben

HELYI ALKOTÓK - Beke Béla volt a vendégünk

Nyomtat

Kolléganőm találóan ezt mondta a műsor végén: "Olyan kerek lett ez az este, mint egy krumpli". Hogy mitől? Megpróbálhatom leírni, de nem fog sikerülni. Mesélhetek róla, de aki elszalasztotta ezt a "kerek" estét, az már örökre lemaradt. Vajon el lehet mesélni, vissza lehet adni a papírzsebkendők finom zizegésének hangját, a visszafojtott belső csendeket, az erősítő mormogását (mert hát ez is hozzátartozott : volt, akit nagyon zavart, volt, aki észre sem vette). Megpróbálom. Győri-Nagy Sándor szerint a helyi alkotó attól helyi alkotó, hogy mer olyan lenni, amilyen a környezet, ami felnevelte. Meri vállalni magát, s részt venni egy közösségi önmegismerési folyamatban. Beke Béla már gyerekkorában elkezdett írni, de írásait a padláson falták az egerek...

Bővebben

EU-sátor

Nyomtat

A XVII. Főtéri Sokadalom - Majsa Napok alkalmából ismét felállítottuk közös sátrunkat a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár Europe Direct - Európai Információs Pontjával a Művelődési Központ előtti téren. 5 éve vagyunk tagjai az Európai Uniónak. Ebből az alkalomból állítottuk össze Amire büszkék vagyunk Kiskunmajsán címmel helyismereti totónkat. A nagy szél és a kezdetben kellemetlen idő ellenére nem adtuk fel. Sem a játékosok, sem mi...

Bővebben

A tudatos vásárlás

Nyomtat

Az "Olvasó Sarok" (a Rádió Majsa és a kiskunmajsai Városi Könyvtár közös rendezvénye, a beszélgetést a hagyományokhoz híven Bozóki Szilvia, a rádió munkatársa vezette) júniusi programjának vendége Horváth Gergő, a Tudatos Vásárlók Egyesületének ügyvezető igazgatója volt. Szemléltető, kivetítős előadása kezdetén egy manapság egyre fontosabb fogalomra hívta fel a figyelmet, ami egyesületük legfontosabb célja: fenntartható fejlődés. Az 1989-ben született fogalom lényege, hogy egyre jobban élünk, de életünket csak úgy élhetjük, ha fejlődésünk sem a környezetnek, sem a társadalomnak nem árt. A gazdaság nem szabad, hogy a társadalom fölé kerekedjen, mert ha így történik, egy kifordult társadalom lesz az eredmény.

Bővebben

A "Helyi alkotók" rendezvénysorozat megnyitója - Vedres Ferenc és Kelcz Dávid bemutatkozása

Nyomtat

"Fáradtan
de újra indulok
nótám újra éled
legyen néhánnyal több
dal mit itt hagyok"
(részlet Vedres Ferenc Út Isten kék ege alatt c. verséből)

Kivételesen szép élmény és meghitt (sokszor humoros és emberi) pillanatok részese lehetett, aki megtisztelte részvételével többszörös ünnepünket. Mitől többszörös ez az ünnep? Idén 80 éves a könyv ünnepe, 2 éves lett az Olvasó Sarok (a Rádió Majsával közös rendezvényünk), s útjára indítottuk (Győri-Nagy Sándor kultúrökológus ötletére) "Helyi alkotók" rendezvénysorozatunkat. Győri-Nagy Sándor (MÖF/EKI igazgatója) és Bozóki Szilvia, a Rádió Majsa munkatársa beszélgetett Kiskunmajsa költőivel. De igazából mégis a versek beszéltek. 

Bővebben

Étkezésünk és a lúgosítás

Nyomtat

A Városi Könyvtár és a Rádió Majsa szervezésében indult Olvasó Sarok rendezvényének vendége dr. Kokrehel Anikó belgyógyász, háziorvos, homeopata szakorvos volt. A doktornőt régi ismerősként köszönthettük, hiszen 2007 júliusában már tartott előadást nálunk a homeopátiáról és a nyugati orvoslásról. Az inkább baráti "rendelést", mint előadást (hiszen bárki bármikor kérdezhetett, hozzáfűzhette saját tapaszatalatát, véleményét egy adott témához) egy alaptétellel nyitotta vendégünk: szervezetünk úgy működik, mint egy erőmű. Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, az étrend, lelki állapot, mozgás hármasának kell rendben lennie. A lúgosítást, egészséges életmódot ajánlott egészségesen elkezdeni, de az igazán motiváló erő általában egy komoly betegség szokott lenni (rák, csontritkulás, stb.). S nagyon sokan gyógyultak fel a legkomolyabb betegségekből is a lúgosító életmód segítségével (pl. egy hölgy saját gyógyulásának élményeit mesélte el).

Bővebben

Versmondó Verseny

Nyomtat
A költészet napja alkalmából megrendezett idei versenyünkre idén is szép számban jelentkeztek, felnőtt induló ugyan nem volt, de a Dózsa György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai a tavalyinál nagyobb létszámban képviselték intézményüket. Ráadásul nagy örömünkre Szűcs Zsanett saját versét szavalta el. A hosszúra nyúlt délutánon 32 verskedvelő diák adott elő szabadon választott költeményt, a megmérettetésen 6 általános iskola (Általános Iskola - Csólyospálos, Általános Iskola - Kömpöc, Arany János Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde - Kiskunmajsa, Gy. Szabó Béla Általános Iskola - Szank, Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda - Kiskunmajsa, Szent László Általános Iskola - Jászszentlászló) vett részt. 

Zadravecz Istvánné könyvtárigazgató köszöntötte testvérvárosunk, Topolya delegációját és kísérőjét, Csábrády Anikó alpolgármestert, majd bemutatta a zsűri tagjait: Bodor Zoltánné óvodavezetőt, a zsűri elnökét, Pócsik Jánosné óvónőt, Fülöp Nikolett óvónőt, valamint két verskedvelő egyetemistát, korábbi versmondó versenyek győzteseit: Zsán-Klúcsó Kaludiát és Koncz Balázst. A bemelegítő muzsikáról az Egressy Béni Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékei (Czikkely Nóra, Kapás Zsanett) és tanárnőjük Truczka Ágnes gondoskodtak.

Bővebben

Internet Fiesta 2009

Nyomtat

     

Immár 10. alkalommal hívtuk közös játékra a vállalkozó kedvű gyerekeket. Az Internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozat kezdeményezője az Internet Society - a magyarországi könyvtárak pedig az elsők között kapcsolódtak a felhívásához.

A 2009. évi Internet Fiesta programjainak szervezésekor kiemelt figyelmet kaptak a gyerekek, idei témáink: a Virtuális könyvtár - virtuális szolgáltatások voltak. Bemutattuk a számukra is hasznos weboldalakat, megismertettük a világháló gyerekek számára nyújtott lehetőségeit, mint például a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) és a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA).

Bővebben

Mesemondók Területi Találkozója

Nyomtat

2009-ben is mesemondó versenyünk nyitotta rendezvényeink sorát. Hogy idén is színvonalas volt-e? A megosztott helyezések valószínűleg ezt bizonyítják. Izgalomban most sem volt hiány, a zsűri döntése alatt a Dózsa György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulóinak Elfojtott szavak (tagjai: Márki Ildikó - ének, Kelcz Dávid, Lintner Zoltán - gitár) zenekara gondoskodott feszültségoldásról. 

 

A versenyzők - akik Csólyospálos, Szank, Jászszentlászló, Kömpöc és Kiskunmajsa általános iskoláinak legjobb mesemondói:

Alsó tagozat: Agócs Noémi, Ágoston Liliána, Czifrik Panna, Dragon Elizabet, Fülöp Róbert, Juhász Jázmin, H. Pintér Alexandra, Kócsó Martin, Kovács Norbert, Lőrincz Nikolett, Rákóczi Kristóf.

Felső tagozat: Bús Csaba, Cserháti-Nyerges Kevin, Kovács Rita, Márton Nikoletta, Pallagi István, Sándor Angéla, Telek Máté, Vagyon József, Vereb Kinga.

A zsüri tagjai voltak: Bodor Zoltánné óvodavezető (zsűrielnök), Dózsáné Mihálka Erzsébet és Dózsa Dávid, a Kárpát-medence mesemondó versenyének 1. helyezettjei, Gyöngyösi Tiborné nyugdíjas pedagógus és dr. Kormány Judit, a kiskunmajsai Fészek Színjátszó Egyesület egyik alapítója.

Bővebben
 
 
 
 
left direction
right direction
Szabados Ágnes műsorvezető, riporter 2018-ban
Lackfi János író, költő, műfordító 2017-ben
Szily Nóra újságíró, pszichológus 2017-ben
V. Kulcsár Ildikó író, újságíró  2017-ben
Grecsó Krisztián író, költő 2017-ben
Sándor Anikó író, újságíró 2017-ben
Fábián Janka írónő 2017-ben
Nóvé Béla történész, esszéíró, dokumentumfilm-készítő 2016-ban
Endrei Judit bemondó, szerkesztő-műsorvezető 2016-ban
Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár 2016-ban
Paál Zsolt író, pedagógus 2016-ban
Imre Balázs műsorvezető, szerkesztő 2016-ban