www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Események, rendezvények 2007
 
 

Események, rendezvények 2007

Popper Péter író, pszichológus volt a vendégünk

Nyomtat

November utolsó napján olvasóink régi kívánsága teljesült: az "Olvasó Sarok" vendége dr. Popper Péter pszichológus, író volt. Előadása, gondolkodásmódja csendre, magába nézésre, önvizsgálatra késztette a hallgatóságot. A zsúfolásig megtelt épületben a Suzuki Vonósegyüttes muzsikáját követően Terbe Zoltán polgármester köszöntő szavai hangzottak el, majd Molnár Szilvia, a Rádió Majsa munkatársa beszélgetett a híres vendéggel.

Bővebben

A Természetbarát Klub könyvbemutatója

Nyomtat

A Kiskunmajsai Természetbarát Klub fennállásának 30 éves évfordulója alkalmából ünnepélyes keretek között mutatta be a városi könyvtárban a klub elmúlt évtizedeit feldolgozó emlékkönyvét. A családias hangulatú megemlékezésen és könyvavatón Hegedűs Istvánné, a Művelődési Központban működő klub vezetője mesélt a klub történetéről, Á. Fúrús András közös élményeikről emlékezett meg, Tóth Viktor pedig a kiadvány szerkesztési munkálatairól számolt be. Az emelkedett hangulatról a Természetbarát Klub kórusa gondoskodott.

Bővebben

Uniós támogatások és pályázati lehetőségek

Nyomtat

A kiskunmajsai Városi Könyvtár adott helyet a Helyi Vidékfejlesztési Iroda és a Mg.SzH Falugazdász Iroda együttműködésével a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma Kommunikációs és Közkapcsolati Főosztály támogatásával megrendezett fórumnak. Privóczky Zoltán főiskolai docens előadásában az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) keretében rendelkezésre álló támogatási forrásokról tartott részletes tájékoztatást. Az EMVA célkitűzéseinek ismeretében átfogó képet kaphattunk az uniós támogatások felhasználásáról.

Bővebben

Amit az Ómamámtól tanultam - Schäffer Ezsébet író, újságíró volt a vendégünk

Nyomtat

Jó itt látni az arcodat, ómama. A fiatalasszonyarcodat. Messze nézel, olyan messze, ahová már csak te látsz el. Te voltál most a kapaszkodóm. Te, aki álltad a sarat. Akinek soha nem hunyt ki a huncut fény a szeméből. Aki nem tudott egyedül maradni, ezért választott mindig társat magának ... Egy hölgyfodrászt és három főpincért ... Ők voltak sorban a társaid. A te életed fogja keretbe ennek a könyvnek sokarcú üzenetét. Mind ugyanarról szól: hogyan tudunk hazatalálni ...
/Az Ómama és a főpincérek című könyv szerzői ajánlója - Bp. : Sanoma, 2007/

Bővebben

"Nagy Olvashow"

Nyomtat

2007 őszén ismét sor került a "Könyvtárak összefogása a társadalomért" országos rendezvénysorozatra az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Október 2-12. között a "Nagy Olvashow" a társadalom minden korosztályának figyelmét igyekezett ráirányítani az olvasásra. De különösen a babák, szüleik, a tinik és nagyik fogadására készültünk.

Bővebben

Köszöntjük könyvtárunk új önkéntes dolgozóját, Elisabeth Visyt!

Nyomtat

2007. október 1-jétől 2008. április 30-ig találkozhatnak olvasóink intézményünkben az erfurti német lánnyal, Elisabeth Visyvel. Az EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) keretében érkezett fiatal projektjében a következő programok, tervek szerepelnek:

Bővebben

Vendégünk volt Tóth Krisztina költő

Nyomtat

"Figyelj. Amit most elmesélek, kezdettől benned is kész.
Hosszú és járhatatlan is, mert így lett kitalálva.
Ne szakíts félbe majd, mint levetett kesztyűben a lebegő kéz.
Kanyargós lesz, sötét, mint a Minotaurosz álma."

/Részlet A Minotaurusz álma c. versből - Porhó c. kötet - Magvető 2001/

Bővebben

A homeopátia és a nyugati orvoslás

Nyomtat

Az "Olvasó Sarok" 3. rendezvényén Dr. Kokrehel Anikó belgyógyász, háziorvos, homeopata szakorvossal beszélgetett Bozóki Szilvia, a Rádió Majsa munkatársa. Csólyospálos háziorvosa közérthető, "betegközeli" stílusban látta el hasznos információkkal a szép számban megjelent érdeklődőket.

Bővebben

A lélekgyógyászat jelentősége

Nyomtat

Az "Olvasó Sarok" második rendezvényén Szabó Katalin parapszichológus, a Salzburgi Paratudományok Akadémiájának tagja tartott előadást. A Rádió Majsa és a Városi Könyvtár meghívására - köszönjük Győri Melinda segítségét -Tatabányáról érkező előadó a lélekról, a szemmel nem látható belső folyamatokról beszélt. Arról, hogy minden betegséget és fizikai problémát lelki, mélyről jövő problémák okoznak. S ha valaki meg akar gyógyulni, akkor először hinnie kell a gyógyulásban, hogy úrrá tudjon lenni lelki problémáin. Szabó Katalin spirituális gyógyító, aki látja a hozzá forduló betegek problémáját, s tud is rajtuk segíteni. Képességeit egy 18 éves korában történt halálközeli élménynek köszönheti, ekkor nyerte el a tisztán látás képességét, amit nővéri munkájában nagy sikerrel tudott hasznosítani.

Bővebben

Az "Olvasó Sarok" ünnepélyes megnyitója. Vendégünk volt Nemere István író

Nyomtat

A 78. Ünnepi Könyvhét előestéjén tartottuk meg a Rádió Majsával közös "Olvasó Sarok" nyitó programját, s egyben sor került sziklakertünk ünnepélyes átadására is. Rendezvénysorozatunk első vendége Nemere István - majd 500 könyv sikeres szerzője, s több, mint 30 álnév "tulajdonosa" - volt. A beszélgetés a könyvtár udvarán, az irodalmi kávéteraszon indult, majd az egyre hűvösebb és szelesebb idő a közönséget a könyvtár épületébe terelte.

Bővebben

Alternatív Energia

Nyomtat

A Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara, a Katona József Könyvtár Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Pontja és a kiskunmajsai Városi Könyvtár agrár fórumának

vendégei voltak:

Dr Győri-Nagy Sándor
a Magyar Ökoszociális Fórum elnöke

Kőváriné dr. Bartha Ágnes
a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara titkára

Bővebben

Németország az EU soros elnöke - plakátkiállítás

Nyomtat

2007. január 1-től 2007. június 30-ig a Német Szövetségi Köztársaság látja el az Európai Unió elnöki posztját. Ebből az alkalomból készült a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár Europe Direct - Európai Információs Pontjának kiállítása, amely nem csak a német elnökségi programot és a német kormányt mutatja be. A kiállítás megismertet bennünket német nemzeti jelképekkel, illetve híres emberekkel, akikről nem biztos, hogy tudjuk: német származásúak. Megtudhatjuk, hány tartománya van Németországnak, melyek legnépesebb városai. A kiállítás anyagához könyv és linkajánló is tartozik.


 

Római szerződés - kiállítás

Nyomtat

A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár Europe Direct - Európai Információs Pontjának kiállítása a Római szerződés megkötésének 50. évfordulójára alkalmából készült, az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, a Külügyminisztérium támogatásával. A kiállítás a könyvtár előterében tekinthető meg.

Játékos Európa - vetélkedő

Nyomtat

Könyvtárunk a Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója alkalmából európai uniós vetélkedőt szervezett. A játékra 4 három fős, felső tagozatos csapat jelentkezett. Ladányi Ágnes gyermekkönyvtáros - játékvezető kérdéseinek megválaszolását könnyítette a Római Szerződéshez kapcsolódó plakátkiállításunk megtekintése. A játékban fontos szerepe volt a tudás mellett a szerencsének is, mert dobókockás dobás döntötte el a helyes válaszokra adható eurók számát. A nyertes csapat az lett, amelyik a legtöbb eurót gyűjtötte össze.

Bővebben

Versmondó Verseny - Vendégünk volt Zsíros-Simon Mária költő

Nyomtat

Versmondó versenyt hirdettünk a Költészet napja alkalmából általános iskolások és középiskolások számára. Nevezni egy szabadon választott József Attila-verssel lehetett.

5 alsó tagozatos, 6 felső tagozatos (a Széchenyi István Általános Iskolából, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskolából, valamint a szanki Gy. Szabó Béla Általános Iskolából és a csólyospálosi Általános Iskolából) és 8 gimnazista (a helyi Dózsa György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumból) diák jelentkezett a megmérettetésre.

Bővebben

Internet Fiesta 2007

Nyomtat

Idén is közös játékra invitáltuk a játékos kedvű gyermekeket és felnőtteket. Az internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozatot, az Internet Fiestát évente rendezi meg az Internet Society. A 7. magyarországi fesztivál programjainak megszervezésére 2007. március 20. és 31. között került sor. A programsorozat fő témája idén: Könyvtárak az elektronikus ügyintézésért volt.

A mi könyvtárunk a program keretein belül az elektronikus ügyintézésről, testvérvárosainkról illetve az EU-ról tett fel internetes kérdéseket.

Könyvtársasjáték

Nyomtat

A Könyvtársasjáték nevezetű több fordulós versenyt a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár indította útjára. A hozzánk érkező, játékos kedvű tanulók már túljutottak az 1. fordulón, sikeresen megoldották a továbbjutáshoz szükséges feladatsort. A játékos vetélkedő kiváló alkalmat adott a játszva tanulásra. A 3 fős csapatok két délután mérkőznek meg egymással. A városi fordulót március 7-én, a területit pedig március 8-án tartottuk meg. A játékot Ladányi Ágnes gyermekkönyvtáros vezette, a zsűrit a könyvtár dolgozói alkották.

Bővebben

A népmese és a népmesélés korunkban

Nyomtat

Közös gondolkodásra hívtuk mindazokat, akik a népmese közvetítésével, a mese szeretetének élesztgetésével foglalkoznak. A beszélgetést dr. Győri-Nagy Sándor egyetemi docens, kultúrökológus vezette. A hétfői összejövetelen nemcsak pedagógusok, szülők, de mesélő gyerekek is megjelentek. Ők aktív résztvevői is lettek a beszélgetésnek, így több korosztály élvezhette együtt a tanulságos délutánt.

Bővebben

Munkavállalás az Európai Unióban

Nyomtat

A kiskunmajsai Városi Könyvtár és a Katona József Könyvtár Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Pontja lakossági fórumának vendégei voltak:

Fazekas István
a Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Központ munkatársa

Molnárné Hegyi Eszter
EURES tanácsadó, a Dél-Alföldi Regionális Munkaügyi Központ Kecskeméti Regionális Kirendeltség munkatársa

Bővebben

Mesemondók Területi Találkozója

Nyomtat

"A mese nem ismeretet ad, hanem iránytűt helyez a lélekbe"
(Dr. Győri-Nagy Sándor kultúrökológus-nyelvész)

Idei első programunkon ismét hat általános iskola (Arany János Általános Iskola, Széchényi István Ált. Iskola, Szent Gellért Katolikus Ált. Iskola - Kiskunmajsa; Általános Iskola - Csólyospálos; Szent László Ált. Iskola - Jászszentlászló; Gy. Szabó Béla Ált. Iskola - Szank) izgatott diákjai mérkőztek meg a megyei továbbjutásért.A verseny izgalmát szünetekben a csólyospálosi Általános Iskola Kamarazenekara (vezető: Czinkóczi Szilvia tanárnő) muzsikájával és Terbe Dóra, a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium ifjú énektehetsége musicalrészletek és egy népdal előadásával oldotta.

Bővebben
 
 
 
 
left direction
right direction
Szabados Ágnes műsorvezető, riporter 2018-ban
Lackfi János író, költő, műfordító 2017-ben
Szily Nóra újságíró, pszichológus 2017-ben
V. Kulcsár Ildikó író, újságíró  2017-ben
Grecsó Krisztián író, költő 2017-ben
Sándor Anikó író, újságíró 2017-ben
Fábián Janka írónő 2017-ben
Nóvé Béla történész, esszéíró, dokumentumfilm-készítő 2016-ban
Endrei Judit bemondó, szerkesztő-műsorvezető 2016-ban
Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár 2016-ban
Paál Zsolt író, pedagógus 2016-ban
Imre Balázs műsorvezető, szerkesztő 2016-ban