www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Események, rendezvények 2005
 
 

Események, rendezvények 2005

Leirer Alíz Lilla titkos naplója című könyvének bemutatója

Nyomtat

Rendhagyó irodalomórát tartottunk a kiskunmajsai Városi Könyvtárban. Leirer Alíz, a csongrádi Batsányi János Gimnázium 14 éves tanulója mesélt ifjúsági regényéről az Arany János és a Széchenyi István Általános Iskola 8. osztályos diákjainak. A megjelent diákok bátran, zavartalanul kérdezgették az ifjú szerzőt, aki elmesélte, hogy naplóregényét 2002-ben kezdte el írni, s Lilla kalandjainak már elkészült a folytatása is - bár a kíváncsi olvasóknak még várniuk kell, hogy kezükbe is vehessék. Az ifjú tollforgató beavatta diáktársait a regényírás rejtelmeibe, elmesélte, honnan merít ihletet, szeretne-e olyan lenni, mint hősei. Alíz szeret rajzolni, az illusztrációkat is maga készítette. A diákokat persze minden érdekelte (kedvenc filmje, sorozatai, állatai, könyvei, stb.), így a beszélgetés végére szinte baráti viszony alakult ki a kamaszok között. Az óra gyorsan eltelt, zárásaként a kis írónő ajándék könyvjelzővel lepte meg olvasóit. Dedikált könyvét meg is vásárolhatták azok, akik még csak most szeretnének megismerkedni Lillával és társaival.

2005. december 3-án, életének 85. évében elhunyt Tarcsi Ferencné Mancika néni (előző nevén Bodor Balázsné), könyvtárunk első könyvtárosa

Nyomtat

Bodor Balázsné, későbbi nevén Tarcsi Ferencné, Mancika néni Kiskunmajsán, 1920. február 7-én született. Szolgálatát 1954. április 1-jén kezdte meg, mint az akkor függetlenné vált Községi Könyvtár első könyvtárosa. Nyugdíjba 1975-ben ment el, amikor én idekerültem a könyvtárba. Néhány hónapot dolgoztunk csupán együtt. Ez idő alatt egy nagyon jóindulatú, a könyvtári munkát szívvel-lélekkel végző embernek ismertem meg őt. Igazi könyvtáros volt, aki számára minden olvasó kérése egyformán fontos volt.

Bővebben

A Nagy Könyv kis kézben - Könyvtársasjáték Bács-Kiskun megyében - városi és területi döntő

Nyomtat

A Könyvtársasjáték nevezetű több fordulós versenyt a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár indította útjára. Idén "A Nagy Könyv" adott kiindulópontot a játékhoz. A döntőben versengő, játékos kedvű tanulók már túljutottak az 1. fordulón, sikeresen megoldották a továbbjutáshoz szükséges feladatsort, így a kiskunmajsai Arany János Általános Iskola és a szintén kiskunmajsai Széchényi István Általános Iskola 3-3 fős csapatai mérkőztek meg a megyei továbbjutásért. A játékot Ladányi Ágnes gyermekkönyvtáros vezette, a zsűrit a könyvtár dolgozói, Balogh Katalin és Györffy Gabriella alkották. A könyvtársasjáték résztvevői a megyei és a kiskunmajsai könyvtár felajánlásával könyvjutalomban és egyéb ajándékokban részesültek.

Bővebben

Ifjúsági lehetőségek az Európai Unióban

Nyomtat

A kiskunmajsai Városi Könyvtár és a Europe Direct Bács-Kiskun Megyei EIP közös rendezvényén Árvai Mara, a Mobilitás DARISZI programkoordinátora tartott előadást az európai önkéntességről, az ifjúsági csereprogramokról, a pályázatok lehetőségeiről és feltételeiről, illetve az Ifjúság 2000-2006 Programról (ami Ifjúság 2007-2013 Program néven fut majd tovább). A jó hangulatú, szinte baráti beszélgetésen szép számban jelentek meg a Dózsa György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai, sokan kedvet is kaptak az önkéntes munkához. Az Ifjúság 2000-2006 Program 15-25 év közötti fiatalok iskolán kívüli tevékenységét célozza meg, célkitűzése az interkulturalitás, vagyis a más kultúrák iránti nyitottság elősegítése.

Bővebben

"Világörökségek Európában" - Európai körutazás

Nyomtat

A Europe Direct - Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Ponttal közös, többfordulós játékunkban az Európai Unió tagállamaiban és az UNESCO nemzetközi szervezete által a világörökség részévé nyilvánított nevezetességekkel ismerkedhettek meg a gyerekek. A játékban sokat megtudhattak az európai városokról, tájakról, különleges építményekről, épületekről. A játékhoz készített feladatlapok segítségével tesztelhették tudásukat, és részt vehettek nyereményjátékunkban. Négy fordulón keresztül barangolhattak Európában a világörökségek között, minden heti fordulónak pénteken délután volt a sorsolása.

Bővebben

Játékok Európából kicsiknek és nagyoknak

Nyomtat

 

Közös sátrat állítottunk fel a XIII. Főtéri Sokadalom keretében a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár Europe Direct - Európai Információs Pontjával a Művelődési Központ előtti téren. Standunkkal 2. alkalommal szerepeltünk a város nagyszabású rendezvényén, s uniós játékaink az idén is nagy sikert arattak. A vállalkozó szellemű gyerekek örömmel próbálták ki tudásukat és ügyességüket a változatos játékokkal. Volt kifestő, puzzle, mesés és uniós trimino (az idézeteket szerzőkkel illetve az uniós fogalmakat helyesen összepárosítva a kisebb háromszögekből állt össze a nagy piramis), szópárosító "Bábeli zűrzavar", zászlófelismerő játék, EU-totó, tehát mindenki megtalálhatta a korának, érdeklődésének leginkább megfelelő elfoglaltságot.

Bővebben

Író-olvasó találkozó A Nagy Könyv rendezvénysorozat keretében - Vendégünk volt Patyi Beáta, a Csepü, lapu, gongyola című gyermekkönyv szerzője

Nyomtat

A Nemzeti Kulturális Alapprogram és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által támogatott programot a Napsugár Óvoda és az Arany János Általános Iskola gyermekei nyitották meg színes műsorukkal. A bájos kezdés után Zadravecz Istvánné könyvtárigazgató beszélgetett Patyi Beátával. A kiskunmajsai születésű szerzőnek saját gyermekei adták az alapötletet Csepü, lapu, gongyola című könyvének megírásához, hiszen az Új Kun-Majsa hetilap egykori munkatársa nagyon fontosnak tartja, hogy születéstől kezdve milyen értékeket közvetítünk gyermekeinknek. A könyvet, mely ritmikus dalokat, népi mondókákat, ütemes és játékos verseket tartalmaz születéstől kisiskolás korig, még főiskolás korában kezdte el gyűjteni a szerző, többek között Székelyföldön, Felvidéken és a szomszédos országok magyar nyelvű területein.

 

Bővebben

"Tiszta szívvel" Területi Versmondó Verseny

Nyomtat

A költészet napja és a József Attila centenáriumi év kapcsán "Tiszta szívvel" Területi Versmondó Versenyt szerveztünk József Attilára emlékezve. Nevezni szabadon választott - lehetőleg József Attila-vers élményszerű tolmácsolásával lehetett az alábbi kategóriákban:

I.   kategória Általános iskola alsó tagozat
II.  kategória Általános iskola felső tagozat
III. kategória 15-20 évesek

Bővebben

Internet Fiesta - "Könyvtárak az Internet és a digitális kultúra népszerűsítéséért"

Nyomtat

Idén is részt vettünk az Internet Fiesta rendezvényeiben, programjaiban.
Csatlakoztunk a megyei Katona József Könyvtár játékaihoz:

  •      Könyvvel Európában 
  •      "Betűkaland"
  •      Megyei körséta 
  •      NET-Totó 
  •      Hasznos helyek a neten- Weblapajánlások

A NET-Totó keretében a kísérletező kedvű Internet használók különféle kérdésekre válaszolhattak az Internet segítségével, a helyesen tippelők jutalma 0,5 óra Internet használat volt. A "Megyei körséta" kérdéseire helyesen válaszolók pedig 1 óra Internet használatot kaptak.

Internet Fiesta - "Betűkaland"

Nyomtat

A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár az Internet Fiesta keretében hívta megyei játékra a gyerekeket. A játékban az 5-8. osztályos korosztály 3 fős csoportjai vehettek rész. A csapatok a játékidő (2 óra) alatt e-mailben 30 percenként kérdéseket, és a fejtörők megoldásához szükséges Internet címeket kaptak. A helyes válaszokat szintén e-mailben juttatták el a gyerekek a Katona József Könyvtárba. A megyei könyvtár jutalmában részesültek azok a csapatok, amelyek a rendelkezésre álló idő alatt a legtöbb kérdésre tudták elküldeni a helyes választ. A megyei versenyben 36 csapat indult, Kiskunmajsa 17 csapattal nevezett. Az összesített versenyben elért eredményeink:

5. Arany 6A csapat  Arany János Általános Iskola, Kiskunmajsa
7. Csajok csapat     Szent Gellért Katolikus Ált. Iskola, Kiskunmajsa
8. Fiúk csapat         Szent Gellért Katolikus Ált. Iskola, Kiskunmajsa

Területi Mesemondó Verseny

Nyomtat

Idén is megrendeztük népszerű versenyünket. A rendezvényre 6 általános iskolából (Arany János Általános Iskola, Széchényi István Általános Iskola, Szent Gellért Katolikus Általános Iskola - Kiskunmajsa; Általános Iskola - Csólyospálos; Szent László Általános Iskola - Jászszentlászló; Gy. Szabó Béla Általános Iskola - Szank) érkeztek mesemondó diákok, akik színvonalas előadásukkal nehezítették a zsűri döntését. A zsűri tagjai voltak: Dr. Vedresné Nagy Ibolya (zsűrielnök) nyugdíjas pedagógus, Patyi Zoltánné óvónő, Pusztai Virág, a Rádió Majsa munkatársa és Pócsik Olga tanárnő. Az első két helyezett tovább jutott a megyei Mesemondók Területi Találkozójára, melyet a Katona József Könyvtárban rendeztek meg 2005. február 19-én.

Bővebben

EU-óra a weben

Nyomtat

A Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Pont munkatársai információs napot tartottak diákoknak és pedagógusoknak intézményünkben. Mint "EU-sarok", szoros kapcsolatban állunk a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárral, nem csak könyvtári, hanem uniós témákban is, ezért nyílik egyre több lehetőségünk arra, hogy rendezvényeket szervezzünk az Európai Információs Pont munkatársainak segítségével. Az előadáson Hajdú Ágnes, az EIP munkatársa beszélt az Interneten elérhető Európai Uniós információforrásokról és az Európai Információs Pontról. Árvai Mara, a Mobilitás Dél-alföldi Regionális Szolgáltató Iroda programkoordinátora beszámolt az Ifjúság 2000-2006 programról és az Eurodesk hálózatról. Az előadók projektoros kivetítéssel tették élvezetessé az előadást, és hasznos prospektusokkal, webcímekkel látták el az érdeklődőket.

Könyvtársasjáték

Nyomtat

"Kiskunsági barangolás" címmel tartottunk irodalmi vetélkedőt általános iskolás gyerekeknek. A Könyvtársasjáték nevezetű több fordulós versenyt a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár indította útjára. A hozzánk érkező, játékos kedvű tanulók már túljutottak az 1. fordulón, sikeresen megoldották a továbbjutáshoz szükséges feladatsort. A kiskunmajsai Arany János Általános Iskola, a szintén kiskunmajsai Széchényi István Általános Iskola, valamint a szanki Gy. Szabó Béla Általános Iskola 3-3 fős csapatai mérték össze tudásukat. A játékos vetélkedő kiváló alkalmat adott a játszva tanulásra. A játékot Ladányi Ágnes gyermekkönyvtáros vezette, a zsűrit a könyvtár dolgozói alkották. A könyvtársasjáték résztvevői a kiskunmajsai és a megyei könyvtár felajánlásával könyvjutalomban és egyéb ajándékokban részesültek. A nyertesek tovább jutottak a megyei fordulóba, amit 2005. január 24-én rendeztek meg a Katona József Könyvtárban.

Bővebben

Számítógépes tanfolyam

Nyomtat

A kiskunmajsai Városi Könyvtár alapfokú internethasználati képzéseket indít kezdő felhasználóknak az alábbi időpontokban:

      2005. március 28-április 13.
      2005 április 18-május 4.
      2005. május 9-május 25.

A képzés ideje 15 óra (heti 2x2,5 óra), max. 5 fő részvételével.

A képzés teljes költsége 1500,- Ft/fő

További információk és jelentkezés személyesen a Városi Könyvtárban (Fő u. 62.) vagy telefonon: 481-630

Minden érdeklődőt - idősebbeket - is szeretettel várunk!

Bővebben
 
 
 
 
left direction
right direction
Szabados Ágnes műsorvezető, riporter 2018-ban
Lackfi János író, költő, műfordító 2017-ben
Szily Nóra újságíró, pszichológus 2017-ben
V. Kulcsár Ildikó író, újságíró  2017-ben
Grecsó Krisztián író, költő 2017-ben
Sándor Anikó író, újságíró 2017-ben
Fábián Janka írónő 2017-ben
Nóvé Béla történész, esszéíró, dokumentumfilm-készítő 2016-ban
Endrei Judit bemondó, szerkesztő-műsorvezető 2016-ban
Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár 2016-ban
Paál Zsolt író, pedagógus 2016-ban
Imre Balázs műsorvezető, szerkesztő 2016-ban