A szögedi paprika könyvbemutató

Nyomtat
2

 

Könyvbemutatónak adott otthont könyvtárunk

 

A szögedi paprika könyvbemutató - Molnár Anita író és a PaprikaMolnár malom- múzeum családi vállalkozása, nagyüzemi munkálatai mellett a paprika, mint nemzeti örökségünk része -Szeged aranya- a napfény városában - gyönyörű előadással és képes bemutatóval örvendeztette meg az érdeklődőket. 

 

Anita, jött, látott és meggyőzött mindannyiunkat! Részlet a bemutatóból:

Könyvbemutató - előadá:

Molnár Anita író a Röszkei paprika Múzeum vezető tulajdonosa a Paprikakönyv szerzője a mai könyvbemutató és előadás vendége.

A paprika igen jelentős szerepet játszott nemzeti kultúránk és gazdaságunk történetében. Molnár Anita, a Röszkei Paprika Múzeum igazgatója több száz tényt és történetet gyűjtött össze a 200 éves szegedi paprikatörténetből. Ennek az egyedülálló Hungaricumnak az összes történetét lejegyzi nemrég megjelent „Szögedi Paprika” című könyve.

Érzékeltetni szeretné, hogy a paprika sokkal több, mint egy hozzávaló: Hungarikum, a nemzeti örökség része, a magyar identitás eleme, „Szeged vére”, - gazdasági és turisztikai mozgatórugó. A méltán Hungarikum, az Alföld, jellemzően a Dél - Alföld, Szeged és környéke, de még Bács-Kiskun vármegye déli régiójának becses természeti kincse.

Sokan, sokféleképpen termesztik. Nagy titkok és legendáriumok is kötődnek a magyar paprikáról. A receptek a termesztéstől (a termőföld sem mindegy, kinek-kinek titka) a napfény gazdagsága, gazdasági technológiák és helyi manufaktúrákon át a szedés, a fűzés, őrlés, a szárítás és tárolás mind-mind megannyi minőséget és egyediséget ad a terméknek.

A világhírű magyar paprikának nincsen párja, ahogy a szegedi papucsnak sem. Szokták mondani a turisták is. Élelmiszerek és a gasztró kultúránk szerves része.

Fő ételeket segít fűszerezni, egyedivé tenni, ahogyan gyermekkorunk legfinomabb zsíros kenyér partijait is a paprika, mint fűszernövény színesítette szó szerint. Csemege és csípős, kalocsai, szegedi – akik megismerik, keresni fogják a főételek és kolbászfélék mellett - az előételeknél is. Ahogy a szegedi halászlé sincs paprika nélkül …

De a svédasztal sem maradhat magyar paprika, mint zöldségféleség és paprika, mint őrlemény – szemet és érzékszerveket beindító szépség nélkül. Nemzetközi.

Dísze és íze az asztalok mellett a házi konyháknak éppúgy, mint a jellegzetes magyar csárdáknak, éttermeknek. A sajtokban és tésztafélékben, csokoládéban(!) is visszaköszön itthon és külföldön is. A piros arany a paprika, hazánk kincse – könyvben megjelentetve, nagyon szép kiadvány ajándékba, éttermekben és a hazai gasztró könyvek palettáján. Anita sokkal többet és szebben, hitelesebben tudja majd a kiskunmajsai közönségnek, környékbeli érdeklődőknek bemutatni.

Minden háztartásban és sok gazdaságban jelen van a paprika, mint egyik legrégibb, leghíresebb fűszernövényünk. Hungarikum.

Köszönjük Anitának a megfűszerezett előadást, könyvbemutatót. A találkozó végén egy fűszer kóstolóra invitáltunk mindenkit - közben a kérdések csak záporoztak, volt néprajz, kultúrtörténet, hagyományok, mellett a gazdálkodás, nemesítés és a föld szeretetéről is szó. A családi tradíció, értékrend és dinasztiák összetartó erejéről is szó - ami olyan, mint a paprika. Erős.megtartó. Mint a paprikafűzérek. Összekapcsol. Ma ennek szép példáját láthattuk. Vállalkozás, tradíciók, értékőrzés, hagyományőrzés, ismeretátadás, marketing és szépirodalom - milyen jól is megférnek együtt. A XXI. század Molnár Anitáék családjában eljött - megőrizve a régmúlt gyökereit - hálát adni nagyjainknak, mint Szent-Györgyi Albert  szegedi professzornak, magyar Nobel díjas kutatónknak a c vitaminért és a paprikáért.

Egészségünkre PaprikaMOLNÁR! - Szeretettel ajánljuk a gyönyörű kivitelezésű képekben bővelkedő könyvet, amely tematikusan átíveli a magyar paprika, mint Hungaricum minden szegmensét.

Molnár Anita erős, okos karizmatikus vezető -mint a paprika. Figyelni kell rá! Az íróként való debütálása pedig további ambíciókat rejteget. Kincset ad és kincs ő maga is.

Kedves beszélgetéssel zárult a fűszerkóstoló est. A könyvét a Kiskunmajsai Városi Könyvtár olvasóinak dedikálta és ajándékozta sok szeretettel megfűszerezve. Értékes része lesz, helyismereti gyűjteményünknek.

Köszönet illeti: Anko Reijnders a közreműködésért, Vadkerti Rita intézményvezetőt a kultúra sokszínűségének határtalan elhivatottságáért és szellemiségért, értékközvetítő Kiskunmajsán. A hűséges közönségnek, olvasóinknak, érdeklődőknek és Ladányi Ágnes helyismereti gyűjteménykezelő könyvtárostanárnak. A KVT - helyi média folyamatos jelenlétét a segítő informatív tájékoztatásért, a kultúra népszerűsítéséért tett munkáért.

1 2 3

4 5 6

7 8 13

 

  10 11 12