www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Olvasó- és drámatábor
 
 

Olvasó- és drámatábor

Nyomtat
drama

Örömmel értesítünk minden érdeklődőt, hogy táboraink beteltek. Szíves figyelmükbe ajánljuk a város és a régió nyári táborait.

A 10-14 éves gyerekeket várjuk, illetve azokat a lurkókat, akik már részt vettek a mese- és bábtáborban. Második táborunk 2017. júlis 3-7-ig tart.

 

 Az elsajátított ismeretekre alapozunk, amely az iskolából illetve a táborokból hozottakra épül. Nagyobb sikerélményre tesznek szert azok, akiknek már jártasságuk van az alapokról, mely a mesék és ifjúsági történetekre épít, majd a bábjátékok világáról ad képet és gyakorlatiasságot. Technikai, mozgatási, megjelenítési formái – a hozzávaló személyes forgatókönyvírás alapjait a mesetáborok adják meg. Az olvasó – és drámatábor mindezek tudásában nagyobb, mélyebb, színesebb élményt ad. A kihívások itt már nagyobbak, hiszen az első napok önismereti, csoportismereti játékai után az irodalmi és olvasási élményekre alapozva kezdünk szobor, szerep- és szituációs játékokba.

Egyéni és csapatokban játékosan dolgozunk az egy hét tábor alatt. Nagy kihívásnak ígérkezik a hét, hiszen sok az érdeklődő a kíváncsi, valamint egy generáció – ha megnézzük - elballagott a gyermektáborainkból is. Igaz, máris jelentkeztek, hogy önkéntes középiskolásként szívesen „hazajönnek” a könyvtár táboraiba segíteni. A másik kihívás az új és fiatalabb generáció érdeklődésének megfelelni illetve azt ébren tartani, netán felkelteni. Figyelmet fordítunk minden ismeretanyag, kultúra, tudomány, művészeti ágak felé, a sport és hagyományokat is beleértve. Ezért is jelentkezhet idén vegyes korosztály, hogy átjárhatóvá tegyük mindenki számára a tábor adta lehetőségeket. Hiszen:

A drámajátékozás a kulturális tudás elmélyítése mellett, a személyiségek kibontakozását segíti, a kommunikációt a testbeszéd bevonásával. A kreatív foglalkozásokon már komoly elmélyült munka folyik. A tábor közepe táján tartunk egy bábjátékos napot egyénileg készített bábokkal. Sok humorral, egyéni történetekkel lépünk fel a házi bábszínházunkban. A hangulat és a táborlakók teljesen feloldódnak, barátságok születnek a közös együttlétekből és játékos munkákból. Ezzel hangolódunk a dramatikus folytatásra. Közben persze mindkét tábor egy kicsit megújul.

Behozunk idén néhány újdonságot. Időnként ki kell lépni a tábori komfortzónából –és bizony más hasznos, szabadidős tevékenységet is be kell építeni. A tavalyi évben a városunk által támogatott népszerű dottó kisvonattal kirándultunk- nagy visszhangja maradt a gyerekekben, szülőkben is. Ezért idén is beterveztük mindkét táborunk tematikájába –tehát a mese-és bábtáboros gyerekek is élvezni fogják az élményutazást.

Nagy lehetőség a kisvonattal a természetbe kijutni a közel 60 főt váró táborlakókkal. Így tervezhetőbb az ősborókás tartós szegfű –tanösvény meglátogatása és a természetjárás. Ezen kívül a város nevezetességeit is bejárhatjuk –megismerve egy – egy feladattal készülve a gyermekekkel ki-mit mutat be idegenvezetőként. Ez is egyfajta kommunikációs és szerepjáték, miközben tudást, információt és kultúrát közvetítenek egymásnak a gyerekek! Amit utána akár, mint egy kis újság a csapatok leírják és lefotózzák élményeiket vagy grafikailag is ábrázolhatják. Ebből lesz egy bemutatkozó nap, úgynevezett prezi nap, vagyis prezentáción-minden csapat dolgozik a maga kis bemutatkozó programjával, előadásával. Minden eszköz, vagyis okos telefon, tablet, számítógép bevethető –ki – ki tudása, kreativitása szerint. Ez új színt és impulzust ad a tábor életébe.

A múzeumi barangolások sem maradhatnak el, hiszen aki a hazája helytörténetét nem ismeri, az, hogyan találja meg a drámajátékban vagy az életben is önmagát? Mindent a gyökereknél kell kezdeni. Játszótérre is megyünk és a helyi termék díjas Patyi fagyinkat sem hagyjuk ki. Talán a templomos lovagokról hallottunk olvasmány – és filmélményekből, de a majsai templomtorony titkát, most felfedezhetjük.

Szomszédolunk a közeli települések egyikére, s annak érdekességeit megtekintjük. Erről a napról képeslapverseny készül.

Ellátogatunk a Kulturális központba, ahol kipróbálhatjuk a világot jelentő deszkákat –vagyis az igazi színpadot. A technikai trükkökkel reméljük idén is elvarázsolnak a fény-és hang technikus kollégák –ami szintén nagy élmény. Mozit nézünk –és kiértékeljük a látottakat. A színjátszósdi varázsa abban rejlik, hogy mindenki szeretné kipróbálni az álmait. Hős a Star wars – ból Hercegnők, akit kimentenek a fantázia határtalan… ebből jönnek elő a történetek, ötletek és összeáll egy forgatókönyvvé, majd egy jelenetté. Lehet drapériákat, kellékeket használni, mindenből ki lehet hozni valamit. Mert életre tudják kelteni a gyerekek.

A titok nyitja bennük van - a kincs a gyermek- a játszó gyermek- a varázskulcsot a kezükbe kell adni nekünk felnőtteknek: hagyjuk őket vidám játszós, életkoruknak megfelelően élni és megélni dolgokat. Akkor kapunk kiegyensúlyozott, harmonikus, szellemileg, lelkileg, testileg erős gyerekeket. Tele vidámsággal, egészséges önbecsüléssel, sikerre és teljesítményekre elszánt kisdiákokat. Itt kinyitogatjuk a bennük rejlő értékeket, s hagyjuk őket szárnyalni. Ez a mi felelősségünk és a mai világé. Amit adunk gyermekeinknek, azt kapjuk vissza. Tükörképjáték… a gyerekeket tessék kérdezni - ők tudják a választ… eljátsszák, kiírják, lerajzolják magukból a körülöttük és bennük zajló világot. Figyelünk szeretettel egymásra, kölcsönös tisztelettel. Talán ez a színes gyermekvilág a titka táborainknak. A figurák életre kelnek a bábok megelevenednek a gyönyörű díszletek, jelmezek, kellékek profin, gondos kezekkel együttesen elkészítve. S kezdődhet a főpróba vagy a házi kis előadás. Izgulunk. Egymásért. A szülők – értünk. Jön a kultikus alak-a BOHÓC- szép okleveleket oszt majd idén is.

MINDENKI NYERT! – ÉLMÉNYHETET és BARÁTOKAT! Kell ennél több?

Természetesen ebben az esztendőben is várjuk játékos angol foglalkozásra Busa Orsi tanárnőt, aki kezdetektől önkéntese táborainknak, ahogyan néptáncos, hangszeres, népdalos, zenész – fellépő délutánokat is rendezünk –vendégekkel kiegészülve.

XI. OLVASÓ- ÉS  DRÁMATÁBOR – ÉLMÉNY VELETEK! J&J

 

 
 
 
 
left direction
right direction
V. Kulcsár Ildikó író, újságíró  2017-ben
Grecsó Krisztián író, költő 2017-ben
Sándor Anikó író, újságíró 2017-ben
Fábián Janka írónő 2017-ben
Nóvé Béla történész, esszéíró, dokumentumfilm-készítő 2016-ban
Endrei Judit bemondó, szerkesztő-műsorvezető 2016-ban
Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár 2016-ban
Paál Zsolt író, pedagógus 2016-ban
Imre Balázs műsorvezető, szerkesztő 2016-ban
Paskuj Iván fényképészmester 2016-ban
Simai Mihály József Attila-díjas költő 2016-ban
Veszelszki Ágnes új média kutató 2016-ban