www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények A Magyar Kultúra napja a Városi Könyvtárban
 
 

A Magyar Kultúra napja a Városi Könyvtárban

Nyomtat
thumb fenycseppek2017 5

Emlékest – és könyvbemutató

2017. január 20-án, pénteken délután 17 órakor szép számú közönség előtt tartotta meg a kiskunhalasi József Attila Irodalmi Kör új könyvének bemutatóját. 

 Az antológia címe: FÉNYCSEPPEK – amely önmagában is egy meghitt, lírai hangulatú estére utalt.

Egy kis előzmény a tartalomhoz:

„2016. márciusában "Tessék, mosolyogni!" címmel pályázatot hirdetett a kiskunhalasi József Attila Irodalmi Kör, melyre 300 Kiskunhalas közelében élő irodalmi alkotó pályaműve érkezett be. Az antológiába a kiválasztott 135 műhöz 95 képzőművészeti illusztráció is készült.”

Koncz-Balog Kata tagintézmény-vezető ünnepi megnyitójában köszöntötte a vendég előadókat és a kiskunmajsai irodalomkedvelő közönséget.

dr. Törökné Kuklis Edit - könyvtáros – a műsorhoz fűzte a Magyar Kultúra Napjának megemlékezését – amely Kölcsey Ferenc Himnuszának megszületéséhez kötődik évről évre. A Himnusz üzenete örökérvényű, amely az irodalmi esten elhangzott alkotásokból is kiderült. Hazaszeretet. Születés. Élet. Elmúlás. Hit. Szeretet.  Gyermekkor. Bizakodás. Derű. Napfény és igen – FÉNYCSEPPEK – az életünkből.

Sokoldalú és sok művészeti ágból ismerkedhettünk meg az alkotók műveivel. Sári Katalin a József Attila Irodalmi Kör vezetője gyönyörű estébe foglalta az alkotásokat. Az irodalmat megzenésítve is hallhattuk gitár kísérettel illetve közös dalokkal. Meghitt pillanat volt, amikor Ábrahám Krisztina  gyönyörű dallal lepte meg az elérzékenyült közönséget. A csodák így születnek. Együtt éltük át mindannyian a lelkünkből.

Az est értő tolmácsolója Kerpits Miklós volt  szavalatai szárnyaltak a könyvtár falai között.

Az irodalmi kör előadói voltak:

Sári Katalin, Fülöp Benjaminné Irénke, Péter-Szabóné Lakatos Mónika, Kis Ferencné Elő Mária, Hajdók Zsóka, Váradiné Vastag Györgyi, Molnár Erzsébet, Herédi Károlyné.

Az est végén Somogyi László Tibor - az irodalmi kör vezető helyettese - köszönte meg az irodalmat szerető közönségnek a részvételt. Beszélt az antológia létrejöttéről, az irodalmi kör és a kultúra közvetítő szerepéről.  Az irodalom, az olvasás örök szellemi igényéről, amit segítő mecénásokkal, könyvtárakkal, irodalmi – és olvasói –műhelyekkel örök érvényűvé lehet tenni.

A kultúra minden ága - igénye az emberiségnek – ez is ad FÉNYCSEPPEK-et mindennapjainkban.

Az irodalmi estet dedikálással egybekötött beszélgetés zárta.

thumb fenycseppek2017 1 thumb fenycseppek2017 5 thumb fenycseppek2017 6

thumb fenycseppek2017 7 thumb fenycseppek2017 8 thumb fenycseppek2017 9

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022