www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények ’56-os irodalmi estek a könyvtárban
 
 

’56-os irodalmi estek a könyvtárban

Nyomtat
 thumb kozmahuba2016 2

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezvén 2016. szeptember 12.-étől könyvbemutatókkal és dokumentumfilmekkel egybekötött irodalmi estet szervez a KISKUNMAJSAI KONECSNI GYÖRGY KULTURÁLIS KÖZPONT, TÁJHÁZ és VÁROSI KÖNYVTÁR. 

 Az irodalmi est elsősorban a helyi iskolák ifjú felnövekvő generációját kívánja megszólítani azzal a céllal, hogy az ’56-os korszakhoz szorosan kapcsolódó személyeken és az őket megszólaltató szakembereken keresztül közelebbről megismerhessék a xx. századi történelmünk egyik legjelentősebb tettének történelmét. A helyi iskolák diákjai mellett nagy szeretettel hívjuk és várjuk a történelem, irodalom iránt érdeklődő helyi lakosokat és azokat, akik többet szeretnének megtudni az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről.

Dr. Kozma Huba – „Pongrátzok a forradalomban. . .

Előadással egybekötött könyvbemutató részesei lehettek azok az érdeklődők, akik részt vettek az október 11-i emlékező beszélgetésen.

„Mikor egyszer – már Kiskunmajsán – megkérdeztem külön-külön a Pongrátz –testvérek közül Ödönt és Gergelyt , mi volt a kedvenc olvasmányuk ifjúkorukban , mindketten gondolkodás nélkül Jókai A kőszívű ember fia című regényét említették ifjúkoruk meghatározó olvasmány -  élményeként . Ha alkalmam lett volna feltenni ezt a  kérdést , a többi testvértől is alighanem ezt a választ kaptam volna…”

… ilyen és ehhez hasonló anekdotákkal, korhű emlékképet kaptunk a Pesti srácok - ról az utókor gyermekeinek már csak a „Bajusz bácsik”, dr. Kozma Huba előadásában –amelybe közönség is bekapcsolódott. Pongrátz Gergely és Pongrátz Ödön lámpást gyújtottak Kiskunmajsán, amikor megalapították Magyarország első ’56-os múzeumát, majd Csete György építész és sok adományozó jóvoltából felépült a kápolna is. Szobrok, emlékpark, táborhely nőtte ki magát és szolgálja az utókort a fiataloknak, diákoknak. Nemzetközi Találkozóhellyé, emlékezőhellyé, zarándokhellyé nyilvánította a közakarat – a magyar nép. A emberek lelkében tegnap is lámpások gyúltak…

dr. Kozma Huba helytörténész előadása ,baráti beszélgetésekkel zárult.

thumb kozmahuba2016 2 thumb kozmahuba2016 3 thumb kozmahuba2016 4 

thumb kozmahuba2016 7 thumb kozmahuba2016 8 thumb kozmahuba2016 9

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022